Author photoMartina Gregová 16.09.2022 19:58

Kultúrne stavby, výškové budovy či súkromné domy. Svetoví architekti menia Bratislavu na medzinárodnú metropolu

Vďaka mnohým medzinárodným architektonickým súťažiam sa stále viac a viac projektov v Bratislave spája s významnými menami z oblasti architektúry. Medzi najnovšie správy patrí správa o účasti svetovo uznávaných architektonických štúdií OMA, BIG a Zaha Hadid Architects v súťaži na podobu Southbank, vyhlásenej spoločnosťou Penta Real Estate. Aké iné známe mená sa podieľali alebo sa budú v budúcnosti podieľať na formovaní Bratislavy?

Zdroj: ESET, Alto Real Estate, Immocap

Zdroj: ESET, Alto Real Estate, Immocap

Zaha Hadid Architects 

Na tvári Bratislavy sa výrazne podpísala jedna z najprestížnejších architektonických firiem sveta založená v roku 1980 Zahou Hadid – Zaha Hadid Architects. Na svojom konte má mnoho úspešných projektov, medzi ktoré patrí napríklad požiarna stanica Vitra vo Weil am Rhein v Nemecku, Bergisel Ski Jump v Innsbrucku v Rakúsku, Bridge Pavillion v Zaragoze v Španielsku a mnoho ďalších. Diela od ZHA sú charakteristické výraznými harmonickými líniami, experimentovaním s formami a priestorom a akousi vizionárskou estetikou. 

V rámci Bratislavy sa ZHA zaslúžili o návrh Sky Parku, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou prestavby opustenej priemyselnej oblasti mesta na nové komernčé centrum mesta. Tvorený je tisíckou bytov, rozsiahlými kancelárskymi kapacitami a nový verejným parkom s rozlohou viac ako 20.000 metrov štvorcových. Vo výstavbe už je aj najvyššia budova developmentu, takmer 120 metrov vysoká Sky Park Tower. Okrem toho sa meno tohto ateliéru spája aj s novo prebiehajúcou súťažou na Southbank, ktorú nedávno vyhlásila spoločnosť Penta Real Estate. Zaha Hadid Architects súťažilo aj o podobu Eurovey II.  

 

Jeden z prvotných návrhov Sky Parku. Zdroj: Penta Real Estate

 

Bothe Richter Teherani Architekten

Spoločnosť Penta okrem víťazného návrhu na podobu Sky Parku ukázala verejnosti aj iné súťažné návrhy, ktoré podľa nich takisto priniesli zaujímavé pohľady a koncepty. Medzi nimi sa nachádzal aj vizionársky projekt od nemeckého ateliéru Bothe Richter Teherani Architekten. V rámci návrhu malo vzniknúť deväť budov, z ktorých sedem malo byť postavených "na vode" a na ich vrchu sa mali nachádzať zelené strechy. 

 

Návrh Sky Parku od Bothe Richter Teherani. Zdroj: Penta Real Estate

 

BIG – Bjarke Ingels Group  

Architektonické štúdio BIG vzniklo v roku 2005 a v súčasnosti má sídla v Kodani, New Yorku, Londýne, Barcelone a Shenzhene. Budovy od spoločnosti BIG sa preslávili inovatívnosťou po programovej a technickej stránke a šetrnosťou k životnému prostrediu aj rozpočtu. 

V Bratislave spoločnosť navrhla podobu novej centrály medzinárodnej softvérovej spoločnosti ESET, ktorá by mala vzniknúť na bratislavskej Patrónke. Okrem toho je súčasťou nedávno vyhlásenej urbanisticko-architektonickej súťaže na pravobrežné bratislavské nábrežie v lokalite Nové Lido, nazývané Southbank. 

 

Nová centrála ESETu. Zdroj: ESET

 

Studio Fuksas 

Aj za architektonickým návrhom obchodného centra Bory Mall stojí svetoznáme architektonické štúdio. Reč je o talianskom štúdiu Fuksas, vedeného párom Massimiliano Fuksas a Doriana Fuksas. Centrum tak okrem nákupných možností návštevníkom ponúka aj výnimočné architektonické prvky. Rozlohu má približne 54.000 metrov štvorcových a vďaka vnútornému átriu, 162 zabudovaným svetlíkom a priestranným pasážam je mimoriadne vzdušné.

Architektonické štúdio Faksas za posledných 40 rokov svojho pôsobenia navrhlo a zrealizovalo viac ako 600 projektov, ktoré získali množstvo medzinárodných ocenenení. Medzi najznámejšie stavby patrí Twin Tower vo Viedni, Medzinárodné letisko Shenzhen Bao'an či Centrála a výskumné centrum Ferrari. Vo svojich návrhoch kladú dôraz najmä na udržatelnosť a inkluzívnosť architektúry, ktorú navrhujú s dôrazom na ľudskú mierku. 

 

"Tornádo" v Bory Mall, najvýraznejší architektonický prvok nákupného centra. Zdroj: Studio Fuksas

 

MVRDV  

Holandské architektonické štúdio MVRDV patrí medzi špičku vo svojom obore. Architekti sú autormi krytej tržnice v Rotterdame, múzea Ragnarock pri Kodani alebo budovy Edificio Mirador v Madride. Ich diela sa vyznačujú citlivým čítaním lokality, ekonomickou úspornosťou a sú založené na výskume a spolupráci s mnohými odborníkmi. MVRDV založil známy architekt Winy Maas. 

V Bratislave kancelária pracuje na návrhu premeny objektu tzv. Rotundy pod Slavínom. Objavila sa však aj v súťaži na kampus ESETu, kde sa dostala do finále, a v súťaži navrhovala aj zástavbu Nového Istropolisu

 

Rotunda na Slavíne má byť nahradená vilou od popredného holandského štúdia. Kedy to bude, však nie je známe. Zdroj: Google Maps

 

AHMM  

Kancelária Allford Hall Monaghan Morris (AHMM) je aktuálne asi najvyťažovanejším pracoviskom vo Veľkej Británii. Štúdio má na svojom konte mnoho svetových ocenení a medzi jeho najznámejšie stavby patrí napríklad New Scotland Yard, Galéria Saatchi či Burntwood School v Londýne. Svoj odkaz by mali talentovaní architekti zanechať aj v slovenskej metropole. Stoja totiž za projektom veže na nároží ulíc Košická a Mlynské Nivy, ktorá je súčasťou novovznikajúcej štvrte Nové Nivy od developera HB Reavis.

Projekt Mlynské Nivy Košická bude súčasťou širšieho komplexu kancelárskych budov. Priestor medzi budovami vyplní verejné priestranstvo, ktoré sa bude využívať pre komunitné účely. Ak sa podarí udržať doteraz prezentovanú architektonickú úroveň, malo by ísť o jeden z najpríťažlivejších bratislavských kancelárskych developmentov. V Bratislave pôjde o ich prvý projekt, aj keď sa do architektonických súťaží v Bratislave zopojili už v dvoch iných prípadoch - pri Novom Istropolise a Novom centre Ružinova

 

Mlynské Nivy Košická. Developer projekt aktuálne redizajnuje. Zdroj: HB Reavis

 

Daniel Libeskind  

Aj toto známe meno mohlo byť spájané s Bratislavou. V architektonickej súťaži na podobu Eurovea II sa však developer JTRE rozhodol uprednostniť návrh lokálneho štúdia GFI pred silnou konkurenciou Libeskinda, ale aj Zaha Hadid Architects, Stefano Boeri Architetti či Benoy. Keďže YIM.BA mala možnosť prehliadnuť si súťažné návrhy, môžeme len konštatovať, že Libeskindova vízia bola zďaleka najlepšia. 

Daniel Libeskind sa každopádne podieľal na návrhu mnohých diel nielen naprieč USA, kde jeho ateliér vznikol, ale tiež aj v Nemecku, Veľkej Británii či v Taliansku. Medzi jedho najznámejšie stravby patrí napríklad Military History Museum v Drážďanoch, Židovské múzeum v Berlíne, Imperial War Museum North v Manchestri či masterplán priestoru Svetového obchodného centra v New Yorku. Nezapiera ani svoje poľské korene, výrazný projekt mrakodrapu Złota 44 tak realizoval aj vo Varšave. 

 

Developer uprednostnil návrh od lokálneho štúdia pred projektom od Daniela Libeskinda. Zdroj: J&T Real Estate

 

KCAP 

KCAP je popredná architektonická firma, ktorá sa špecializuje na mestský dizajn, architektúru a krajinnú architektúru. KCAP je známe najmä rozvojom udržateľného mestského životného prostredia s budovami a verejnými priestormi, ktoré oživujú a obnovujú mesto. Medzi ich najhodnotnejšie stavby patrí obytný komplex Zuiderzicht Antverpy, rozvoj Hafencity v Hamburgu či letisko Eindhoven. 

Architektonické štúdio KCAP sa stalo v roku 2019 víťazom medzinárodnej architektonickej súťaže, usporiadanej spoločnosťou Immocap na budúcu podobu Nového Istropolisu na Trnavskom mýte. Cieľom architektov bolo vytvoriť novú pamiatku – landmark, ktorý bude moderným symbolom Bratislavy. Napriek tomu ostávajú reakcie na predstavený návrh zmiešané. Jeden z vedúcich partnerov KCAP, Jiroen Dirckx, je každopádne presvedčený o špičkovej kvalite a svetovej úrovni budúcej kultúrnospoločenskej haly. 

 

Nový Istropolis. Zdroj: Immocap

 

AllesWirdGut 

Medzinárodné architektonické štúdio so sídlom vo Viedni má za sebou už viac ako 60 projektov a ich práca bola ohodnotená množstvom cien. Medzi ich známe realizácie patrí napríklad Center for Technology and Design v St. Pöltene, Nájomné bývanie v štvrti Aspern Seestadt či Sociálne bytové domy Herzberg.  

V Bratislave štúdio navrhlo podobu Guthaus od developera Corwin, ktorý bola predstavený už v roku 2018. V súčasnosti je projekt Guthaus dokončený a po určitých úradných obštrukciách čaká na svojich obyvateľov. V minulosti sa AWG zapojilo aj do súťaže na Sky Park. 

 

Guthaus. Zdroj: Corwin

 

Gehl Architects

Dánska kancelária je neodmysliteľne spojená s menom architekta, urbanistu a teoretika tvorby mesta Jana Gehla. Gehl, ovplyvnený poznatkami z psychológie (za čo vďačí svojej manželke) a pod dojmom pozorného sledovania mestského života, dospel k výraznému odmietnutiu modernistického modelu urbanistickej tvorby. Namiesto odľudštených priestorov modernistického mesta začal zdôrazňovať význam tzv. ľudskej mierky a aktivity vo verejnom priestore. Jeho myšlienky našli široký ohlas, čo viedlo k medzinárodnému úspechu kancelárie. V posledných rokoch Gehl Architects spolupracovalo na veľkých zadaniach v mestách ako New York, Londýn, Moskva alebo Shenzhen. 

V Bratislave vypracovala koncepciu redevelopmentu Palmy, bývalého priemyselného podniku, kde chce spoločnosť Corwin vybudovať novú mestskú mikroštvrť. Rešpektuje v nej všetky základné princípy pre tvorbu atraktívneho mestského prostredia: kompaktnosť štruktúry, oddelenie verejných, poloverejných a súkromných priestorov, ľudskú mierku, polyfunkčnosť, preferenciu pešieho a cyklistického pohybu či silnú prítomnosť logicky usporiadanej a umiestnenej zelene. Gehl Architects bolo v každom prípade v kontakte aj s mestskou samosprávou, takže nie je vylúčené, žo do budúcna architekti mestu poradia, ako riešiť niektoré z jeho veľkých urbanistických problémov. 

 

Koncepcia Palmy od Gehl Architects. Zdroj: Corwin

 

Foster+ Partners

Jedna z najslávnejších kancelárií na svete, vedená barónom Normanom Fosterom, sa mohla tiež podieľať na transformácii podoby Bratislavy. Autor niektorých z najvýznamnejších stavieb posledných desaťročí - centrály Apple v San Franciscu, mrakodrapu 30 St. Mary Axe, štadiónu Wembley, obnovy Reichstagu v Berlíne, viaduktu v Millau a mnohých ďalších - sa mal zúčastňovať na tvorbe komplexu výškových budovy v zóne Mlynské Nivy - Východ, známeho ako Harbour City. V duchu bratislavskej tradície však zámer narazil na dlhé povoľovanie a k výstavbe sa nikdy nedostal. Pozemky medzičasom odkúpilo YIT Slovakia, ktoré tu plánuje iný zámer

Podľa nepotvrdených informácií sa s menom Normana Fostera seriózne uvažovalo aj pri jednom z veľkých súčasných bratislavských projektov, developer však uprednostnil hľadanie riešenia vo forme súťaže. Štúdio Foster + Partners by projekt prijalo len vo forme priameho zadania. 

 

Harbour City malo byť navrhované jednýmz najznámejších architektov sveta. Zdroj: CA Immo via Trend Reality

 

Diller Scofidio + Renfro

Americká multidisciplinárna kancelária je vo svete známa najmä špičkovými projektami verejných priestorov. Ich najznámejšou súčasnou realizáciou je pravdepodobne High Line, vyvýšená železnica premenená na park, ktorá sa okamžite po svojom otvorení premenila na jednu z najobľúbenejších atrakcií v New York City. Veľký úspech má aj park Zaryadye v Moskve, ktorý reprezentuje jednotlivé typy ruskej krajiny. Aktívna je predovšetkým v USA. 

Predsa by však mala priniesť svoj projekt aj do Bratislavy. Odhliadnuc od málo pravdepodobnej úpravy okolia Incheby, o ktorej hovorí jej majiteľ, by sa malo Diller Scofidio + Renfro podieľať na podobe novej americkej ambasády. Nejde zatiaľ o potvrdenú informáciu, hoci zdroje YIM.BA sú o nej presvedčené. Podoba areálu a budovy ambasaády má byť predstavená v najbližších mesiacoch. 

 

O oslovení kancelárie Diller Scofidio + Renfro hovoril majiteľ Incheby pre svoj zámer NKKC. Zdroj: Incheba

 

Záver

Dalo by sa spomenúť viacero významných medzinárodných kancelárií. Časť Slnečníc má napríklad realizovať popredná slovinská kancelária Bevk Perović Arhitekti, o podobu Nového Centra Ružinova súťažila najvýznamnejšia austrálska kancelária Woods Bagot, v súťaži na Nový Istropolis sa objavili Neutelings Riedijk, Adept, Sheppard Robson, alebo XDGA, vo finále súťaže na centrálu ESETu bolo WilkinsonEyre a Sky Parku Dominique Perrault alebo JDS. Za prvotnými víziami Eurovey sú zas podpísaní architekti z legendárnej kancelárie Skidmore, Owings & Merill. Lídrom vo svojom odbore je aj koncepčný autor Nív, kancelária Benoy. Svojho času bol mimoriadne významným aj koncepčný autor Panorama Towers Ricardo Boffill. Tieto mená svedčia o tom, že Bratislava už nie je úplne zabudnutá a získava si miesto na poli medzinárodnej architektúry. 

Ide o dôležitú informáciu. Významná je pre domácu architektonickú scénu, ktorá môže konfrontovať svoje postupy so svetovými lídrami a na ich základe sa zlepšovať. Ide o pozitívum aj pre Bratislavu. Okrem väčšinou lepších projektov to prináša zvyšovanie prestíže mesta. Na pomery jej veľkosti a polohy na tom nie je slovenská metropola najhoršie a do budúcna by mohlo ísť o vynikajúci marketingový nástroj. 

Nanešťastie, nemožno si nevšimnúť, že medzi projektami od architektov takéhoto rangu sa nachádzajú prakticky bez výnimky súkromné developmenty. Ich schopnosti, talent a kreativita sa však v mnohých prípadoch ukázali najlepšie pri verejných projektoch, kde neboli autori tak prísne tlačení požiadavkami na absolútnu ekonomickú racionalitu. To je v prípade Bratislavy obzvlášť dôležité, keďže malý lokálny trh nedokáže uživiť odvážnejšie súkromné investície. Na realizáciu význačných verejných stavieb však v metropole chýbajú prostriedky - a hlavne vôľa. 

Do budúcna tak treba zapracovať najmä v tomto smere. Potom sa možno Bratislava bude môcť pochváliť nielen jednou z realizácií od svetového architekta, ale aj niektorým z jeho vrcholných diel. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube