Author photoMartina Gregová 01.09.2022 16:44

Inovátor, ktorý zmení svet aj Bratislavu. Bjarke Ingels a kancelária BIG

Koncom minulého roka spoločnosť ESET predstavila koncepčný návrh svojho nového sídla ESET Campus, ktorý by mal vzniknúť na bratislavskej Patrónke. Za návrhom tohto dlho očakávaného projektu stojí renomovaná kancelária BIG – Bjarke Ingels Group. BIG je tiež spolu s OMA a Zaha Hadid Architects súčasťou súťaže o Southbank, ktorú nedávno vyhlásila spoločnosť Penta Real Estate. Kto stojí za architektonickým pracoviskom, ktorého meno sa v posledných mesiacoch skloňuje aj v súvislosti s našou metropolou?

Zdroj: Desing&Contract, Bjarke Ingels Group

Zdroj: Desing&Contract, Bjarke Ingels Group

Zakladateľom architektonickej kancelárie BIG je Bjarke Bundgaard Ingels, ktorý sa narodil 2. októbra 1974 v Kodani. Po doštudovaní pracoval dva roky v kancelárii OMA pod legendárnym architektom Remom Koolhaasom. V roku 2001 (vo svojich 27 rokoch) založil spolu s Julienom De Smedtom spoločnosť PLOT, ktorá sa v Dánsku preslávila vďaka návrhu dvoch bytových komplexov v Ørestade VM Houses a projektu Mountain Dwellings v Kodani. PLOT však po pár rokoch architekti zrušili a obaja sa rozhodli ísť vlastnou cestou.

V roku 2005 vznikla kancelária BIG (de Smedt založil kanceláriu JDSA), ktorá v priebehu nasledujúcich desiatich rokov nabrala viac ako 400 zamestnancov a stala sa jednou z najuznávanejších vo svete. Bjarke Ingels bol v 2011 podľa The Wall Street Journal vyhlásený za inovátora roka v oblasti architektúry a v roku 2016 ho The Time zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí sveta. V súčasnosti architektonická kancelária BIG zamestnáva viac ako 600 architektov, dizajnérov, urbanistov a iných profesií a má sídla nielen v Kodani ale aj v New Yorku, Londýne, Barcelone a Shenzhene. BIG patrí medzi popredné architektonické kancelárie a má rozbehnutých niekoľko veľkých projektov v Európe, Severnej Amerike, Ázii aj na Strednom východe. 

Ako kancelária uvádza na svojej webovej stránke, proces navrhovania vždy začínajú identifikáciou kľúčových kritérií projektu a otázkami „Čo je najväčší problém? Aký je najväčší potenciál? Skôr než svojvoľné estetické alebo štylistické predsudky sú všetky rozhodnutia založené na informáciách, špecifických pre projekt – Information Driven Design.” Architektúra BIG je ďalej založená na dôkladnej analýze toho, ako sa súčasný život neustále vyvíja a mení. Tvorcovia vychádzajú z predpokladu, že na to, aby sa architektúra vysporiadala s dnešnými výzvami, by mala preskúmať aj oblasti, ktoré boli z pohľadu architektúry doposiaľ nepreskúmané. 

Galéria

  • Mountain Dwelling v Kodani. Zdroj: Bjarke Ingels Group
  • Dánsky pavilón na EXPO v Šanghaji. Autor: Iwan Baan
  • Amager Bakke v Kodani. Zdroj: DEA
  • Múzeum Flugt. Autor: Rasmus Hjortshoj
  • Centrála ESETu. Zdroj: Bjarke Ingels Group
  • Vltavská filharmónia. Zdroj: Bjarke Ingels Group

Budovy od spoločnosti BIG sa preslávili tým, že sú inovatívne po programovej a technickej stránke a šetrné k životnému prostrediu aj rozpočtu. Medzi základné posolstvá kancelárie patrí globálne otepľovanie, komunitný život, architektúra po ropnej ére a mladosť mesta. Holandský architektonický inštitút Bjarka Ingelsa opísal ako „člena novej generácie architektov, ktorí spájajú bystrú analýzu, hravé experimentovanie a spoločenskú zodpovednosť."

Jedinečnosť stavieb od architektonickej kancelárie BIG spočíva aj v takzvanej programovej alchýmii - vo svojich návrhoch často spájajú konvenčné riešenia a funkcie - napríklad bývanie, voľný čas, parkovanie, nakupovanie - s netradičnými riešeniami a funkciami. Skvelým príkladom je Amager Bakke - energetický závod a spaľovňa, ktorá vytvára energiu z odpadu a zároveň sa na streche budovy nachádza lyžiarsky svah, turistický chodník či lezecká stena. Budova vyhrala ocenenie Stavba roka 2021 na Svetovom festivale architektúry. Ide zároveň o príklad princípu hedonistickej udržateľnosti, podľa ktorého môžu udržateľné riešenia zároveň prispievať k vyššej úrovni života. 

Na rovnakom princípe stavia aj Mountain Dwelling. V tomto projekte architekti spojili funkciu parkovania a bývania. „Čo keby sa parkovacie miesto stalo základom pre umiestnenie radovej zástavby? Namiesto toho, aby sme robili dve samostatné budovy vedľa seba - parkovisko a obytný blok - sme sa rozhodli spojiť tieto dve funkcie do symbiotického vzťahu.” Medzi najznámejšie stavby od spoločnosti patria aj Copenhagen Harbour Baths, ktoré sa pre mnohých stali obľúbenými priestormi pre trávenie voľného času v hlavnom meste Dánska. Spoločnosť tiež navrhovala aj dánsky pavilón na Expo 2010. Pavilón bol zaujímavý z architektonického a konštrukčného hľadiska a stelesňoval dánske myslenie a mestský spôsob života. V USA získal ohlas bytový komplex Via 57 West na Manhattane v New Yorku alebo centrála Google v Sillicon Valley. 

Jedným z najnovšie zrealizovaných projektov od spoločnosti je Múzeum Flugt v Dánsku, ktoré vzniklo na mieste najväčšieho utečeneckého tábora z Druhej svetovej vojny. Architektonická kancelária vyhrala aj medzinárodnú súťaž na návrh časti A na Medzinárodnom letisku v Zürichu či návrh vzdelávacieho kampusu na ostrove Esbjerd v Dánsku. Za zmienku ďalej stojí aj jej prvenstvo v špičkovo obsadenej medzinárodnej súťaži na návrh Vltavskej filharmónie v Prahe. 

 

 

V Bratislave spoločnosť navrhla Novú centrálu medzinárodnej softvérovej spoločnosti ESET, ktorá by mala vzniknúť na bratislavskej Patrónke. Medzi hlavné princípy, ktoré sa spoločnosť snažila v projekte uplatniť, patrí vysoký ekologický štandard kampusu, pohodlie zamestatnancov a efektivita pracovného procesu. BIG zdôrazňuje, že sa snažil vyhnúť veľkému monolitu, namiesto toho rozčlenil kampus na sériu menších objektov.

Okrem toho je spoločnosť súčasťou nedávno vyhlásenej urbanisticko-architektonickej súťaže na pravobrežné bratislavské nábrežie v lokalite Nové Lido, nazývané Southbank. Súťaž bude dvojkolová. Do druhého kola postúpia na základe hodnotenia odbornej poroty tri návrhy. Tie sa v ďalšom kole stretnú s tromi vyzvanými ateliérmi, ktorými sú Zaha Hadid Architects, Office for Metropolitan Architecture (OMA) a Bjarke Ingels Group (BIG).

Už teraz je zrejmé, že Bjarke Ingels sa podpíše na podobe Bratislavy. Dosah jeho projektu - alebo projektov - môže zmeniť slovenskú metropolu a urobiť z nej inovatívnejšie a udržateľnejšie mesto. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube