Author photoAdrian Gubčo 03.12.2019 10:15

Na verejných priestoroch v Bratislave bude spolupracovať kancelária Jana Gehla

Po včerajšom oznámení, že developer Corwin odkúpil priemyselný areál Palmy a na vypracovaní konceptu sa spojil s kanceláriou Gehl Architects, prichádza ohľadne tohto popredného svetového urbanistického pracoviska ďalšia novinka. Gehl Architects budú spolupracovať aj s Hlavným mestom na transformácii kľúčových verejných priestranstiev.

Kristian Villadsen na podujatí City Fórum 2019

Kristian Villadsen na podujatí City Fórum 2019

Aspoň toľko vyplýva z faktúry, ktorá bola zverejnená na oficiálnej stránke Magistrátu Hlavného mesta SR Bratislavy. Podľa nej si Hlavné mesto objednalo poradenskú a konzultačnú činnosť, spojenú priamo s terénnou obhliadkou Bratislavy a vypracovaním stratégie zlepšenia verejných priestranstiev v slovenskej metropole. Dánski architekti by mali pomôcť aj s návrhom postupných úprav a určením potrebných analytických a dátových foriem pri analyzovaní verejného priestoru.

Gehl Architects na tomto spolupracuje s Metropolitným inštitútom Bratislavy, predovšetkým s Útvarom verejných priestorov na Sekcii rozvoja a plánovania. Na tomto útvare vznikajú základné koncepčné materiály, ktoré budú definovať kvalitu bratislavských verejných priestorov, preto je spolupráca s tými najlepšími expertmi v obore mimoriadne pozitívna. Na čom presne má Bratislava s Gehl Architects kooperovať?

„Máme zatiaľ otvorenú spoluprácu. Po úvodnom stretnutí v Bratislave, kde sme si prešli zopár kľúčových priestorov, sme si skúsili zadefinovať zadanie,“ hovorí Roman Žitňanský, vedúci Útvaru verejných priestorov. Tým zadaním by mala byť spolupráca na tvorbe stratégie verejného priestoru a plánu revitalizácie niekoľkých konkrétnych priestranstiev v meste.

Možné lokácie zásahov dánskych architektov si zástupcovia Gehl Architects aj MIBu prehliadli priamo v teréne. Podľa faktúry ide o Námestie SNP, Obchodnú ulicu a nábrežie Dunaja, Roman Žitňanský dopĺňa, že experti navštívili aj začiatok Petržalky od vyústenia Chorvátskeho ramena. Prehliadka prebehla na bicykloch, aby hostia dostali predstavu aj o tomto aspekte Bratislavy.

Prečo išlo práve o tieto územia, vysvetľuje zástupca MIBu: „Obhliadka architektov bola za účelom oboznámenia sa s reálnymi potrebami vo verejnom priestore v Bratislave...Čo sa týka lokalít, išli sme v zmysle krátkosti času po prierezových priestoroch v okolí centra: Petržalka - sídlisko, budúca električka, voda, zeleň. Centrum a okolie - pripravované súťaže resp. investičné zámery (Námestie SNP, Obchodná, Komenského námestie) a existujúce intervencie v meste – quick wins (nábrežie, podmostie Mostu SNP, Eurovea).“

Okrem tohto programu experti ešte absolvovali stretnutie so zástupcami Magistrátu, kde spoločne absolvovali operatívne workshopy, kde sa riešili základné témy týkajúce sa verejného priestoru, ako aj mestské projekty, ich časové hľadisko alebo celková stratégia. Bolo poukázané na základné problémy, ako je absencia kontinuity mesta a prepojenie historického jadra na širšie centrum.

Za Gehl Architects Bratislavu navštívili Kristian Villadsen, partner vo firme, a Louise Vogel Kielgast.

 

Úspech Vydrice bude závisieť od premeny podmostia Mostu SNP. Pomôcť by s tým mohli dánski architekti. Zdroj: Vydrica Development

 

Zapojenie Gehl Architects do plánovania rozvoja bratislavských verejných priestranstiev je mimoriadnou správou, ktorá by ešte donedávna pôsobila ako nepredstaviteľná. Aktuálne vedenie Hlavného mesta však prízvukuje, že verejný priestor je jednou z jeho kľúčových priorít a po rokoch zanedbávania mu chce dodať špičkovú kvalitu.

Nebude to však jednoduché a ani účasť Gehl Architects nie je celkom bez komplikácií – táto popredná svetová firma totiž nie je lacná a pri bratislavskom rozpočte je možnosť jej zapojenia obmedzená. Návšteva architektov a workshopy trvali len jeden deň, za čo dostalo Gehl Architects podľa faktúry 5-tisíc eur. Ako priznáva aj sám Roman Žitňanský, momentálne sa hľadá forma spolupráce, ktorá by bola možná s ohľadom na obmedzené zdroje, ktoré Hlavné mesto má.

Výpomocou môže byť grant, ktorý mesto získalo od Bloomberg Philantrophies Project Consulting Sprint, čo je bezplatné poskytnutie poradenstva na projekt, na ktorý si Bratislava podávala žiadosť – v tomto prípade ide o stratégiu verejných priestorov. Ide o základný predpoklad pre tvorbu ďalších koncepcií - vrátane Manuálu tvorby verejných priestranstiev – a určenie dôležitosti jednotlivých zásahov v rámci mesta.

Do akej miery bude dánska kancelária zapojená do formovania budúcnosti Bratislavy, ešte nie je známe, ak sa však podarí dohodnúť na spolupráci, výsledkom môžu byť mimoriadne citeľné a pozitívne zmeny. Gehl Architects sú majstri v objavovaní kľúčových bodov, ktorých zlepšenie zmení mentálne nastavenie celého mesta. Príkladom je New York, kde sa Dáni zapojili do premeny Times Square, v Čonkingu v Číne sa na pešie zóny premenili uličky v centre, čo následne podnietilo miestnu správu začať s premenou celého mesta, v Melbourne sa zas využili bočné ulice pod mrakodrapmi, kde vznikli živé a atraktívne mestské priestory.

 

Pozrite si dokument Ľudská mierka, kde sú niektoré zo zmien popísané. 

 

V Bratislave je hneď niekoľko bodov, ktoré by sa mohli takto zmeniť: výzvou je napríklad podmostie Mostu SNP, ktoré architekti aj navštívili, kde sa rozhoduje o tom, či sa podarí Vydricu a nábrežie dobre prepojiť s historickým centrom. Osobne za veľkú výzvu považujem aj Trnavské mýto, ktoré je jednou z najväčších mestských križovatiek s veľkou koncentráciou funkcií (čo sa ešte zintenzívni po vybudovaní Nového Istropolisu), verejný priestor je tu však odpudzujúci a komplikovaný.

Vedenie mesta bude musieť starostlivo zvážiť, čo považuje za najpálčivejší problém verejného priestoru v Bratislave, aby ho pomohli vyriešiť jedni z najvýznamnejších svetových expertov na urbanizmus. Každopádne, vyzerá to tak, že pred slovenskou metropolou je vzrušujúce obdobie, počas ktorého uvidíme kvalitatívny skok a Hlavné mesto konečne získa kontinuitu, príťažlivosť a imidž dobrého európskeho veľkomesta.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube