Author photoAdrian Gubčo 02.12.2019 16:30

Corwin transformuje ďalší brownfield, získal pozemok Palmy

Developerovi Corwin sa podarila významná transakcia – spoločnosť sa stala majiteľom areálu Palma na Račianskej ulici, ktorý plánuje transformovať. Hoci detaily nového projektu ešte nie sú známe a nateraz sú aj predčasné, Corwin popri akvizícii ohlasuje veľké meno, ktoré bude za premenou areálu stáť.

Areál Palmy. Zdroj: Google Maps

Areál Palmy. Zdroj: Google Maps

Transakcia prebehla už v priebehu októbra, kedy developer kúpil Palmu od pôvodného vlastníka, ktorým bola finančná skupina Slavia Capital. Areál je vymedzený predovšetkým Račianskou ulicou a líniou železničnej trate, celková výmera územia je 55-tisíc metrov štvorcových. Na pozemku sa dnes nachádza 19 stavieb, z toho 18 budov, časť objektov bola už v minulosti asanovaná.

K akým zmenám príde v blízkej budúcnosti, ešte nie je známe, Corwin ešte len začal tvoriť koncept budúcnosti územia, ktoré blízko súvisí nielen s ďalším projektom developera Guthaus, ale aj s kultúrnym centrom Nová Cvernovka. To, spoločne s prítomnosťou reliktov po bývalej výrobe, vytvára predpoklady pre vznik mimoriadne zaujímavého developmentu – za predpokladu, že developer projekt správne uchopí a spojí sa s kvalitnými architektmi.

Corwin si však toho očividne vedomý je, keďže okrem akvizície ohlásil aj meno ateliéru, ktorý spracuje koncepčný návrh transformácie. Tou je dánska kancelária Gehl Architects, za ktorou stojí Jan Gehl, svetoznámy expert na verejný priestor a tvorbu miest pre ľudí – v tomto obore sa dokonca považuje za ikonu.

„Aj to je dôkazom, že k danej mikrolokalite budeme pristupovať citlivo s dôrazom na kvalitu života a udržateľnosť. Svedčí o tom nielen výber partnera na vypracovanie štúdie, ale aj fakt, že development územia bude starostlivo naplánovaný, “ hovorí projektový manažér Corwin Filip Gulan. Developer sa teraz chce venovať intenzívnej komunikácii s Novou Cvernovkou, samosprávou, ale aj blízkymi komunitami.

„Zo strany Corwin pôjde o významnú investíciu, ktorej výsledkom bude zásadné zlepšenie kvality života nielen tohto územia, ale aj jeho okolia. Od štúdie tak významného ateliéru očakávame aj zvýšenie kvality diskusie o urbanistickom rozvoji celej lokality,“ dodáva Filip Gulan.

 

Aktuálny stav Palmy. Časť objektov v areáli a technologické vybavenie bolo demontované už v minulosti. Zatiaľ nie známe, čo z areálu sa zachová. Zdroj: Corwin

 

Jan Gehl sa v minulosti podieľal na premenách viacerých svetových metropol – známa je napríklad premena asi najslávnejšej križovatky na svete, Times Square v New Yorku, ktorú Jan Gehl navrhol uzavrieť pre automobilovú dopravu. Radikálny krok priniesol svoje ovocie, kvalita verejného priestoru na Manhattane sa výrazne zvýšila. Gehl Architects sa podieľa aj na zmenách v Číne, v Moskve, alebo na obnovovaní mesta Christchurch na Novom Zélande, zdevastovaného zemetrasením v roku 2011.

Corwin však za vzorový považuje projekt Trælasten v dánskom Aarhuse. Ide o novú štvrť, ktorá vzniká na území bývalého brownfieldu a prinesie mix viacerých funkcií, vrátane obytných budov rôznych veľkostí. Rovnako pomáhajú premeniť bývalú industriálnu lokalitu Lövholmen v južnom Štokholme. Ide o transformáciu brownfieldu, na ktorom pôvodne stála aj najväčšia výrobňa betónu v regióne.

„Citlivý a humánny prístup tohto urbanistického ateliéru, spomínané projekty a fakt, že pracujú takmer výlučne s nefungujúcimi zastavanými územiami či bývalými industriálnymi areálmi potvrdzuje, že chceme pracovať s najlepšími v obore a rozvoj pozemku Palmy uchopiť citlivo hneď od začiatku,“ hovorí projektový manažér Corwin Samuel Csáder.

Nateraz je ešte predčasné predvídať, ako bude Palma v budúcnosti naozaj vyzerať, angažovanie Gehl Architects však svedčí o skutočne obrovskom záujme spoločnosti o dobrý výsledok. Služby takýchto významných konzultantov nie sú vôbec lacné, Corwin sa tak očividne pripravuje na vznik mimoriadne zaujímavého a ikonického projektu.

Už teraz je zrejmé, že premena Palmy výrazne zmení danú štvrť, ktorá zažíva zásadné vstupy v podobe Guthausu alebo Novej Cvernovky. Prvý menovaný projekt bol kritizovaný ako prehnane drahý do lokality, kde stále dominujú zvyšky fabrík a výrobných areálov, kým Cvernovka pomaly a organicky rastie a len postupne rozširuje svoj záber na širokú bratislavskú verejnosť. Príchod veľkej investície však nakopne celú štvrť.

Je vysoko pravdepodobné, že v blízkosti železničnej stanice Vinohrady vznikne zaujímavá časť mesta naplnená kreativitou a kvalitnou súdobou architektúrou. Len pre niekoľkými dňami ohlásila Nová Cvernovka plán zrevitalizovať park v areáli bývalej školy, v neveľkej vzdialenosti od nej sa zase očakáva vznik centrály rastúcej technologickej firmy. V horizonte niekoľkých rokov (azda okolo roku 2025) by mohla byť dokončená aj modernizácia Račianskej radiály.

Bratislava tak robí ďalší krok k premene na moderné a vyspelé mesto, so zvyšujúcou sa úrovňou developmentu, rozvojom kvalitnej architektúry a s rešpektom k minulosti. Ide o potvrdenie rastúcich ambícii metropoly Slovenska, ktorá sa stáva plnohodnotným európskym veľkomestom.

Mimochodom, premena Palmy nie je jediným projektom, na ktorom by Gehl Architects mohli v Bratislave pracovať. Viac informácií prinesiem už čoskoro.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube