Author photoMartina Gregová 22.11.2022 10:46

Monumentálny projekt, ktorý zmení strednú Európu: Poľské centrálne letisko ovplyvní aj lietanie na Slovensku

Výstavba letiska CPK je súčasťou nového programu na podporu rozvoja dopravy v Poľsku a je jednou z najväčších investícií do infraštruktúry v našej časti Európy. Projekt má byť dokončený v roku 2028, kedy sa CPK stane hlavným letiskom poľského hlavného mesta, čím nahradí letisko Varšava Chopin.

Zdroj: Foster + Partners

Zdroj: Foster + Partners

Len nedávno architektonická kancelária Foster + Partners informovala o svojom víťazstve v medzinárodnej architektonickej súťaži, ktorej cieľom bolo navrhnúť podobu nového letiska CPK. To sa bude nachádzať medzi Varšavou a neďalekým mestom Łódź. Známa kancelária so svojím návrhom porazila iné významné pracoviská, napríklad Zaha Hadid Architects, Perkins & Will či Weston Williamson+Partners.  

Kancelária sira Normana Fostera má s projektami podobných rozmerov a funkcií už viacero skúseností. V minulosti navrhli napríklad letisko v Hong Kongu či hlavnú stanicu v Štokholme, vo výstavbe je aj ich projekt Medzinárodného letiska Red Sea v Saudskej Arábií. Vízia Foster + Partners je založená na rovnováhe medzi prevádzkovou efektívnosťou, environmentálnou zodpovednosťou a symbolickým vyjadrením. 

Výstavba letiska je súčasťou nového programu Centralny Port Komunikacyjny (CPK). Jedná sa o novú koncepciu rozvoja dopravy v Poľsku. Letisko bude strategickou investíciou, ktorá je mimoriadne dôležitá pre hospodársky rozvoj krajiny a regiónu. Vzikol tak projekt infraštruktúry v neuveriteľnom rozsahu, ktorý rýchlo a efektívne integruje leteckú, železničnú a cestnú dopravu. 

Projekt CPK zahŕňa aj železničné investície: prestupný hub na letisku v centre Poľska a sieť nových železničných tratí, najmä vysokorýchlostných, s celkovou dĺžkou takmer 2.000 km. Tento veľkolepý projekt bude po zrealizovaní pôsobiť ako vstupná brána do Poľska a stane sa novým dopravným uzlom, ktorý okrem medzinárodnej dopravy podporí aj tú vnútroštátnu. 

„CPK je jednou z najväčších investícií do infraštruktúry v našej časti Európy. Napriek jej obrovskému rozsahu ju realizujeme v súlade s harmonogramom, pričom míľniky dosiahneme jeden po druhom. Som si istý, že bude nielen skvele vyzerať, ale poskytne cestujúcim ten najlepší zážitok a postaví ich do centra dizajnu,” vyhlásil na margo projektu minister infraštruktúry a splnomocnenec vlády pre CPK, Marcin Horała. 

Galéria

  • Zdroj: Foster + Partners
  • Zdroj: Foster + Partners
  • Zdroj: Foster + Partners
  • Zdroj: Foster + Partners
  • Zdroj: Foster + Partners

Hlavným výrazovým prvkom v rámci priestoru nového letiska je tkaná architektonická forma, ktorá by mala tvoriť hlavné prestrešenie vnútorných priestorov letiska. Pod zvlneným tvarom vytvára zložitý vzor a zároveň poskytuje hru svetla a tieňa vo vnútri budovy. Ako architekti sami opisujú: „Vízia tejto architektonickej formy je zámerne silne vyjadrená. Mohla by formovať budovu a sprevádzať cestujúcich jej priestormi a zároveň slúži ako silný symbolický odkaz na bohaté kultúrne dedičstvo Poľska a jednotnú silu jeho obyvateľov.”  

Spomínaná modulárna konštrukcia zároveň umožní, aby letisko bolo postavené a sprevádzkované podľa plánu. Dizajn bude musieť reagovať na výzvy času, nákladov a kvality. Príležitosti pre modularizáciu a prefabrikáciu sa majú víťazným návrhom maximalizovať, čo umožní dopravnému uzlu prispôsobiť sa neustále sa vyvíjajúcim prevádzkovým potrebám.   

Hlavným priestorom, ktorý sa bude v rámci návrhu od Foster + Partners realizovať, je prestupová hala. Tá je oživená zeleňou a zaliata prirodzeným svetlom. Bude v sebe spájať tri požadované druhy dopravy: leteckú, železničnú aj cestnú. „Naša vízia pre tento projekt optimalizuje zážitok cestujúcich a robí priestor inkluzívnym,“ doplnili architekti z Foster + Partners. 

V blízkej dobe dôjde k detailnejšiemu dopracovaniu koncepčného návrhu. Koncepčný návrh kľúčových budov CPK by mal byť hotový už v polovici roku 2023 a všetky ostatné projekčné služby budú poskytnuté do dva a pol roka od dátumu uzatvorenia zmluvy. Projekt má byť dokončený v roku 2028, kedy sa CPK stane hlavným letiskom poľského hlavného mesta a nahradí tak letisko Varšava Chopina.

Odhadované náklady na výstavbu tohto tranzitného uzla sa pohybujú vo výške približne 7,5 miliardy eur a len projektovanie vychádza 150 miliónov eur. Kapacitne by malo letisko obslúžiť až 40 miliónov pasažierov, po jeho následnom rozšírení, ktoré je predbežne naplánované do roku 2060, by to malo byť až 65 miliónov pasažierov.  

Tento veľkolepý projekt je výsledkom nového programu rozvoja dopravy v Poľsku, hoci ide o realizáciu vízie, o ktorej sa diskutuje už od 70-tych rokov minulého storočia. Zámer je mimoriadne dôležitý pre hospodársky rozvoj krajiny a regiónu. Projekt letiska CPK po svojom dokončení zmení cestovanie po celej krajine aj mimo nej. Poľská vláda predpokladá, že po dobudovaní tohto uzla už cestujúci zo strednej Európy nebudú musieť pri transatlantických letoch prestupovať na letiskách v Londýne, Paríži či Amsterdame - namiesto toho budú využívať CPK. Tento projekt tak má zmysel aj pre Slovensko. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube