Author photoMartina Gregová 16.02.2023 19:15

Drevo do každej situácie. Unikátny dom v historickej zástavbe spojil tradíciu s modernými postupmi

Bytový dom Simon Square chce byť vzorom pre budúcu výstavbu rezidenčných objektov v Škótsku. Výnimočný je nielen vďaka použitému konštrukčnému systému, ale aj vďaka jeho technologickým a architektonickým kvalitám.

Autor: Frederik Frendin

Autor: Frederik Frendin

Neďaleko historického námestia v štvrti Southside v Edinburghu vznikol projekt bytového domu, ktorý vďaka svojmu architektonickému výrazu ľahko zapadol do zástavby typickej pre túto časť mesta. Za návrhom tejto jedinečnej realizácie stojí pomerne mladé architektonické štúdio Fraser/Livingstone.  

Na mieste bytového domu Simon Square len donedávna stála stará staviteľská dielňa, obklopená kamennými a tehlovými nízkopodlažnými budovami, pochádzajúcimi prevažne z 19. storočia. Dnes na tomto mieste nájdeme šesť súkromných bytových jednotiek, ktorých podlažná plocha dosahuje približne 434 metrov štvorcových.  

Keďže sa projekt nachádza v historickej zástavbe, pre získanie potrebných povolení bolo nutné jeho formu prispôsobiť okolitej architektúre tak, aby nevzbudzoval prílišnú pozornosť. Architekti sa tiež museli popasovať s požiadavkou na maximalizáciu denného svetla, ktoré sa dostane do jednotlivých bytových jednotiek. Ďalej bolo nutné zabezpečiť aj dostatočné súkromie pre nových obyvateľov, čo bolo v hustej zástavbe prevažne radových domov veľkou výzvou. To všetko viedlo k návrhu finálnej podoby objektu, ktorému sa podarilo dodržať všetky spomínané požiadavky.

Galéria

  • Autor: Frederik Frendin
  • Autor: Frederik Frendin
  • Autor: Frederik Frendin
  • Autor: Frederik Frendin
  • Autor: Frederik Frendin
  • Autor: Frederik Frendin

Na každom podlaží budovy sa nachádzajú dve bytové jednotky. Objekt tak obsahuje celkovo štyri jednoizbové byty a dve mezonetové byty, ktoré disponujú aj strešnou terasou. Okrem toho je súčasťou bytového domu aj spoločný vstupný dvor na južnej strane pozemku. 

Zaujímavosťou tohto projektu je fakt, že sa označuje za prvý škótsky developerský rezidenčný projekt, ktorého značná časť konštrukcie je vytvorená z masívneho dreva. Čiastočným dôvodom, prečo sa drevo v rezidenčných projektoch v Škótsku nevyužíva, sú vysoké požiadavky na akustickú pohodu. Autori projektu Simon Square však spolu s inými odborníkmi vyvinuli špeciálnu technológiu, vďaka ktorej sa im podarilo dané normy dodržať. Svoje poznatky navyše zdieľali s inštitúciou Mass Timber Alliance, čím chceli prispieť k ich šíreniu ďalej. 

Drevo ako materiál je však v projekte citeľný len v interiéri budovy. Z vonkajšej strany je konštrukcia z CLT panelov obložená tehlou a následne omietnutá bielou vápennou omietkou. Toto rozhodnutie architekti urobili najmä preto, aby nová budova ľahšie zapadla do okolitej tehlovej zástavby. Robustne pôsobiaci exteriér objektu z tehál je tak v kontraste s teplo pôsobiacim interiérom z dreva.  

Škótske architektonické štúdio vo svojich projektoch dlhodobo presadzuje myšlienky využívania masívneho dreva. Vo svojich úvahách opisujú drevo ako materiál budúcnosti a vyzdvihujú pritom jeho pozitívne vlastnosti, počnúc ekologickými aspektmi, nízkou vlastnou hmotnosťou spojenou s vysokou pevnosťou v ťahu a tlaku, až po dobrú požiarnu odolnosť. Tvrdia tiež, že drevené konštrukcie sú v prípade požiaru ešte bezpečnejšie ako oceľové, ktoré sa napriek povinným protipožiarnym náterom po relatívne krátkom čase začnú topiť a tým strácajú svoje konštrukčné vlastnosti. 

Odhalenie drevenej konštrukcie vo vnútorných priestoroch objektu navyše prispieva k zlepšeniu psychickej pohody obyvateľov a k vytvoreniu kvalitnejšieho priestoru na bývanie. „Dúfame tiež, že objekt Simon Square bude pôsobiť ako vzorový projekt v snahe povzbudiť škótsky stavebný priemysel pre používanie masívneho dreva v konštrukčných systémoch budov,” povedali o projekte architekti z Fraser/Livingstone.  

O jedinečnosti tohto projektu svedčí aj jeho víťazstvo v rámci ocenenia EEA (Edinburgh Architectural Association) a to hneď v troch kategóriách - Rezidenčný projekt, Drevená stavba a Stavba roka. Pri vyhlasovaní výsledkov odborná porota poznamenala: „Je to ambiciózny, komplexný a dobre zrealizovaný projekt, ktorý posúva hranice architektúry a svojim odkazom presahuje rámec jeho skromného rozsahu ako projektu.”  

Simon Square je tiež príkladom toho, ako môže vyzerať rozvoj mestských častí, a to aj na priestorovo obmedzených pozemkoch. Bytový dom rešpektuje okolitú architektúru, čo sa prejavilo nielen v použitých materiáloch, ale aj v samotnej hmote objektu. V mnohých ohľadoch tak projekt predznamenáva nový trend (nielen) v škótskej architektúre. 

 

(Dezeen, EAA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube