Author photoMartina Gregová 26.01.2023 19:30

Poprední architekti sa dreva neboja. Prestížna univerzita získa špičkové vedecké centrum

Projekt vedeckého centra v Kalifornii si dáva za cieľ podporiť spoluprácu medzi rozličnými vedeckými smermi. Tento prístup sa pretavil do neobvyklého tvaru budovy, ktorému dominujú masívne drevené stĺpy. Tie vymedzujú nielen jednotlivé priestory, ale aj ich študijný zámer.

Zdroj: BIG

Zdroj: BIG

Drevo ako stavebný materiál zažíva v poslednom období renesanciu. Pre jeho pozitívne vlastnosti ho vo svojich projektoch začínajú čoraz častejšie navrhovať uznávaní architekti po celom svete. Výnimkou nie je ani svetoznáme dánske architektonické štúdio BIG. Architekti sa rozhodli navrhnúť drevenú konštrukciu pre jeden z ich najnovších projektov - Vedecké centrum Roberta Daya v Los Angeles v  Kalifornii.  

Robert Day Sciences Center je síce najnovším projektom vyššieho vzdelávania od spoločnosti BIG, no ani zďaleka nie je jediným projektom vzdelávacej inštitúcie, ktorú dánske štúdio navrhovalo. V roku 2019 architekti napríklad dokončili realizáciu Univerzity Massachusetts Amherst Business Innovation Hub a prednedávnom predstavili aj návrh nového vzdelávacieho kampusu na ostrove Esbjerg, v interiéri ktorého takisto dominuje drevo.

Prelomový projekt vedeckého centra sa rýchlo zaradil medzi najočakávanejšie architektonické realizácie nasledujúcich rokov. Jeho dokončenie je predbežne odhadované na rok 2024. Po svojom dokončení ponúkne študentom Claremont McKenna College novú poslucháreň, laborátoria, výskumné priestory aj rozľahlé pochôdzne strechy. Budova bude slúžiť komunite viac ako 1.400 študentov.  

Galéria

  • Zdroj: BIG
  • Zdroj: BIG
  • Zdroj: BIG
  • Zdroj: BIG
  • Zdroj: BIG
  • Zdroj: BIG

Vďaka svojej polohe na východnom okraji kampusu vytvorí nová budova honosnú vstupnú bránu pre celú inštitúciu. Strategická poloha jej navyše umožní ľahké vizuálne aj priestorové prepojenie s inými akademickými oddeleniami v areáli.  

Budova nového vedeckéha centra svojím tvarom pripomína hru Jenga. Autori návrhu totiž zvolili pre jej hmotové riešenie zaujímavú kompozíciu. Objekt tvorí celkovo šesť jednoduchých kubusov, ktoré sú však oproti prvému podlažiu natočené v 45-stupňovom uhle na druhom podlaží a v 90-stupňovom uhle na treťom. „Každé poschodie budovy s rozlohou 12.500 metrov štvorcových je orientované iným smerom, čím zabezpečuje a povzbudzuje tok ľudí aj nápadov interne medzi laboratóriami a triedami, a tiež aj externe medzi centrom a zvyškom areálu,” opísali základný hmotový aj funkčný koncept architekti z BIG.

Tri rôzne natočenia objektu majú symbolizovať aj tri odlišné disciplíny - prírodné, humanitné a počítačové vedy. „Silno vnímame vzájomné prelínanie sa týchto značne odlišných disciplín. Ako dôsledok toho im musíme poskytnúť aj vhodný priestor na ich lepšiu integráciu. Architektúra navrhnutá pre nové Vedecké centrum Roberta Daya sa snaží túto interakciu maximalizovať,” povedal o projekte Bjarke Ingels, zakladateľ štúdia BIG.  

V interiéri budovy je každý z týchto objemov jasne priestorovo vymedzený, a to najmä vďaka objemným dreveným stĺpom, ktoré zaroveň tvoria aj základ konštrukcie jednotlivých kubusov. V niektorých častiach budovy sú medzery medzi stĺpmi vyplnené sklenenými tabuľami. Celkovo je materiálové riešenie projektu definované kontrastom teplého dreva, chladných betónových podláh a funkčných a hygienických povrchov, nachádzajúcich sa v samotných laboratóriach. 

Vďaka využitiu princípu natočenia jednotlivých kubusov vznikol interiér, ktorý je dostatočne presvetelný a ponúka výhľady do okolia z každej strany budovy. Okrem toho tento nezvyčajný priestorový koncept dovolil vzniknúť rozľahlému átriu uprostred kompozície. Z neho sa študentom naskytnú pohľady nielen smerom do exteriéru, ale aj do jednotlivých tried a laboratórií. Tento komunitný priestor prechádza cez všetky tri podlažia budovy a je symbolom architektonického aj vzdelávacieho prístupu vedeckého centra, ktoré si má ctiť spoluprácu a integritu. 

Jednotlivé učebne a laboratóriá sú usporiadané po obvode budovy, vďaka čomu sa do nich dostane dostatok denného svetla. Zároveň takáto dispozícia udržiava vzdelávacie a výskumné priestory ďalej od spoločného átria, čím im zabezpečí tichšie prostredie. Dôležitým priestorovým prvkom je aj osem strešných terás, umiestnených v rohových častiach každého kubusu. Tieto čiastočne zelené strechy sú navrhnuté tak, aby ich bolo možné využiť ako študijné priestory, ale aj ako miesta stretnutí a diskusií.  

Doslovným skladaním objemov sa budova stáva výrazom spolupráce a križovatkou vedeckého myslenia. „V súčasnosti je viac ako kedykoľvek predtým interdisciplinárny prístup k vedám nevyhnutný na riešenie najväčších svetových problémov, akými sú napríklad zdravie či klímatická kríza,” vyjadril sa na margo projektu Leon Rost, partner BIG.  

Nové centrum Roberta Daya zosobňuje prístup, ktorým chce táto vzdelávacia inštitúcia vyučovať svojich študentov. Zámerné prelínanie počítačovej vedy s humanitnými aj prírodnými vedami je presne to, čo chce škola vo svojom vzdelávacom programe dosiahnuť. Architekti tento prístup pretavili do návrhu, ktorý zaujme na prvý pohľad, no čo je ešte dôležitejšie - dopomôže k jeho naplneniu. Naostatok, využíva pritom drevo, čím už v architektúre a konštrukčnom riešení odkazuje na svoje inovatívne poslanie. 

 

(BIG, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube