Author photoMartina Gregová 08.12.2022 19:00

Špičková architektúra pre špičkovú školu. Známa univerzita vybudovala knižnicu pre budúce desaťročia

V poslednom období bolo vyhlásených hneď niekoľko architektonických súťaží na novú podobu knižníc vo viacerých slovenských mestách. Nielen u nás, ale aj v zahraničí sa architektúre vzdelávacích priestorov začína prikladať (alebo sa už prikladá) čoraz väčšia dôležitosť. Dôkazom toho je aj nová budova knižnice v areáli univerzity v Cambridge, ktorá nedávno získala prestížne architektonické ocenenie.

Autor: Nick Kane

Autor: Nick Kane

Kráľovský inštitút britských architektov (RIBA) každoročne vyhlasuje cenu za najlepšiu novú budovu postavenú na území Spojeného kráľovstva. Ocenenie nesie názov Stirling Prize a je považované za najprestížnejšie ocenenie v krajine. Tento rok sa do užšieho výberu poroty dostalo 6 vzdelávacích, kultúrnych a rezidenčných projektov. Prezident RIBA, Simon Allford, ich pochválil najmä za ich ekologický prístup a inovatívne riešenia pre klimatické a energetické výzvy dneška aj budúcnosti.  

Víťazným projektom sa v rámci 26. ročníka ocenenia Stirling Prize stala budova knižnice Magdalene College Library, ktorú navrhli architekti z Níall McLaughlin Architects. Nová knižnica sa nachádza v areáli 700-ročnej univerzity v centre mesta Cambridge. Odborná porota budovu ohodnotila ako: „Jedinečnú budovu s jasným účelom - nová knižnica Magdalene College Library je sofistikovanou, veľkorysou architektúrou, ktorá bola postavená tak, aby vydržala.”  

Podoba novej budovy vzišla z architektonickej súťaže, ktorá sa uskutočnila už v roku 2014. Stavba vo výsledku nahradila dovtedy stiesnené a zle vybavené zariadenia susedného objektu väčšou knižnicou, ktorá v sebe zahŕňa aj archív a galériu. Celková úžitková plocha novej budovy je 1.525 metrov štvorcových.  

Galéria

  • Autor: Nick Kane
  • Autor: Nick Kane
  • Autor: Nick Kane
  • Autor: Nick Kane
  • Autor: Nick Kane
  • Autor: Nick Kane
  • Autor: Nick Kane

Hlavná kompozícia vychádza z pravidelnej mriežky vzájomne súvisiacich prvkov. Tá je tvorená predovšetkým tehlovými komínmi, ktoré podopierajú strechu a zároveň rozvádzajú teplý vzduch v rámci budovy. Medzi každou skupinou štyroch komínov je umiestnená strešná lampa, ktorá privádza svetlo do priestorov pod nimi. Toto pravidelné pole vytvára prirodzenú hierarchiu s úzkymi zónami pre efektívny pohyb v priestore knižnice a širokými zónami, určenými predovšetkým na prácu a vzdelávanie.

Celkové priestorové riešenie budovy vychádza zo snahy architektov o vytvorenie akejsi cesty. Tá začína vstupom do budovy cez malý vchod, pokračuje smerom nahor cez knižnicu, galériu a oddychové miesta. Na úplnom vrchu poskytuje výhľad cez trávnik smerom k neďalekej rieke. Spojovacia chodba na východnom konci budovy poskytuje aj výhľad na samotnú univerzitu a záhrady. Architekti zároveň pracovali s rôznymi mierkami jednotlivých častí knižnice, vďaka čomu vznikli miesta na sedenie vo veľkej hale, malých miestnostiach aj úplne drobných súkromných výklenkoch. Táto hierarchizácia priestorov umožňuje jeho rôznorodé využívanie.  

Architektúra novej knižnice taktiež ctí bohatú históriu svojho okolia. Materiálnosť a forma novej knižnice sú odvodené z jej kontextu a zo zámeru akadémie vytvoriť vysoko odolnú a udržateľnú budovu. Z toho dôvodu je charakteristická najmä používaním tradičných materiálov a konštrukcií - napríklad tehly, dreva, sedlových šikmých striech a tehlových komínov.  

Aj napriek tradičnej priestorovej kompozícii a materiálom ide o modernú budovu, ktorá využíva inovatívne stratégie pasívneho vetrania na minimalizáciu spotreby energie. Navrhnutá drevená nosná sústava zase znižuje uhlík, obsiahnutý v jej konštrukcii. Udržateľnú stránku projektu novej knižnice vyzdvihol aj prezident RIBA Simon Allford, keď v mene odbornej poroty povedal: „Všeobecný záväzok vybudovať niečo, čo obstojí v skúške časom, je cítiť z každého materiálu a detailu a z každého uhla pohľadu. Tento projekt je stelesnenie toho, ako budovať dlhodobo.” 

Do tohtoročného užšieho výberu sa zo šiestich stavieb až štyri snažia poskytovať kvalitné nové priestory na interakciu a vzdelávanie. Navyše, úplne prvýkrát v histórii bola cena udelená vysokoškolskej inštitúcii, čo len vyzdvihuje dôležitosť a potrebu kvalitných vzdelávacích priestorov aj v súčasnej dobe. Návrh od známeho britského architektonického štúdia kladie dôraz najmä na udržateľnosť celého projektu, dlhú životnosť budovy a výber kvalitných materiálov. 

Univerzity po celom svete sa usilujú o to, aby sa aj vďaka novej, kvalitnej architektúre umiestnili na neustále rastúcom a rozvíjajúcom sa trhu vyššieho vzdelávania. Budova novej knižnice je príkladom toho, ako sa dá navhrnúť budova nielen funkčná a ekologická, ale aj taká, ktorá si ctí históriu okolia, v ktorom sa nachádza. Pre Univerzitu v Cambridge je to vynikajúca reklama a nástroj, ako držať krok s dynamickou konkurenciou.  

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube