Author photoMartina Gregová 03.09.2022 13:06

Nie je to len o čítaní. Ďalšia architektonická súťaž ukazuje, ako sa posunuli knižnice v 21. storočí

Krajská knižnica v Žiline vyhlásila v máji tohto roka verejnú architektonickú súťaž návrhov na obnovu interiéru prvého podlažia budovy. Nadviazať mala ideovo na prízemie budovy, ktoré bolo komplexne zrekonštruované ešte v roku 2020 s cieľom vytvorenia polyfunkčného priestoru. Pri návrhu interiéru však bolo potrebné počítať s využitím existujúceho funkčného vybavenia a s čiastočným nahradením zastaraného mobiliáru novým.

Zdroj: Archekta, Marková + Danko + Dang, PreUM

Zdroj: Archekta, Marková + Danko + Dang, PreUM

Krajská knižnica v Žiline už dávno nie je len „požičovňou kníh” - organizuje mnohé kultúrne a vzdelávacie podujatia a postupne sa transformuje na moderný komunitný priestor. Práve z tohto dôvodu bolo predmetom súťaže vytvorenie moderného, harmonického a polyfunkčného priestoru knižnice 21. storočia. Cieľom je vytvorenie priestoru, ktorý bude slúžiť nielen čitateľom, ale aj študentom či seniorom. Knižnica by mala ponúkať možnosti rôzneho trávenia času - či už ide o samoštúdium, čítanie si dennej tlače či prácu v skupinách. Samozrejmosťou by tiež malo byť ideové či materiálové prepojenie  druhého podlažia s už existujúcimi priestormi prízemia. V ocenených návrhoch sa objavili rôznorodé prístupy jednak k funkčnému, ale aj materiálovému riešeniu interiéru.

 

1. miesto: Archekta (Ing. arch. Viktor Mikovčák, Ing. arch. Ondrej Vavro, Barbora Macášková)

Víťazný návrh od architektonického štúdia Archekta pracuje s niekoľkými jednoduchými princípmi. V prvom rade sa architekti snažili rozbiť pôvodnú strohosť rozmiestnenia regálov. Ich vhodným rozložením a vynechávaním jednotlivých regálov sa im podarilo vytvoriť o niečo vzdušnejší priestor. Následne vytvorili autori kontrast ku kolmému rozmiestneniu regálov tým, že do priestoru vložili iracionálnu krivku v podobe náučného chodníka zo žltého liateho betónu. Odborná porota „vyzdvihla kreatívny prístup pri usporiadaní regálov, ktoré tvoria nosný prvok priestoru knižnice a plynulé organické trasovanie návštevníka. Pohyb návštevníka je jasne definovaný zmenou farebnosti.” Okrem samotného náučného chodníka návštevník na podlahe objaví aj rôzne piktogramy, ktoré mu jednoduchou formou naznačia, pri akom oddelení sa práve nachádza.

Odborná porota ďalej ocenila celkovú prepracovanosť víťazného návrhu s materiálovým aj funkčno-prevádzkovým usporiadaním. V rámci pôdorysu architekti vytvorili informačný pult, oddelenie periodickej tlače, študovňu a tiež priestor na samostatnú prácu s výhľadom do exteriéru. Zaujímavým prístupom je použitie závesov, ktorými sa dajú otvoriť alebo naopak zatvoriť priestory určené pre skupinovú prácu.

Čo sa týka použitých materiálov, tvorcovia návrhu sa výberom snažili nadviazať na už existujúce, nedávno obnovené prízemie knižnice. Smrekovú biodosku použili na čielka regálov, popisný font a nový mobiliár. Na nášľapnú vrstvu podlahy zvolili liaty betón, najmä pre jeho zvukovú izoláciu. „Návrh svojím materiálovým riešením reflektuje a nadväzuje na zrekonštruované priestory na prízemí, citlivo ich dopĺňa novotvarmi a priestor knižnice tak prirodzene vizuálne prepája. Použité materiály pôsobia príjemne a nevtieravo, zároveň majú priaznivý vplyv na akustiku priestoru,” zaznelo v komentári poroty.

 

Zdroj: Archekta / Archinfo.sk

 

2. miesto: Marková+Danko+Dang  (Ing. arch. Natália Marková, Ing. arch. Tomáš Danko, Ing. arch. The Anh Dang)

Hlavným zámerom autorov návrhu, ktorý skončil na druhom mieste, bola recyklácia pôvodných materiálov. Navrhovali rozbiť pôvodnú keramickú dlažbu a z malých kúskov vytvoriť novú podlahu s efektom terrazza. Ďalej návrh obsahoval redizajn regálov pridaním informačného systému na bokoch regálov a tiež využitie trapézového plechu podhľadu ako stenový obklad či obklad pracovného pultu. Vzhľadom na pracnosť a ekonomickú náročnosť vyhotovenia porota neodporúčala použitie existujúcich materiálov v takomto rozsahu.

Ďalším bodom koncepcie bola reorganizácia priestoru, ktorý mal byť vzdušnejší a poskytovať priestory na štúdium, premietanie na stene a rôznorodé priestory na oddych. Porota ocenila „využitie parapetu ako pobytového sedenia s integrovanou zeleňou a tiež vizuálne prepojenie študovne a periodickej tlače pomocou deliacej priečky s ľahkou konštrukciou so semitransparentnou výplňou".

 

Zdroj: Marková + Danko + Dang / Archinfo.sk

 

3. miesto: PreUM s.r.o (Ing. Filip Bránický, PhD., Ing. Patrik Čačala, Ing. Samuel Szkuban)

Architekti vo svojom návrhu kládli dôraz na vytvorenie flexibilných priestorov študovní, ktoré by umožňovali ich rôznorodé využívanie. Preto v týchto častiach priestoru knižnice navrhujú najmä ľahko premiestniteľný mobiliár, čo odborná porota ohodnotila kladne. Zároveň však porota zhodnotila, že „oddychové zóny nie sú vhodne umiestnené a začlenené do konceptu knižnice, ktorá ma za cieľ svojim návštevníkom ponúknuť pridanú hodnotu". Podľa hodnotenia bolo v tomto prípade nevhodné aj materiálové riešenie a farebnosť regálov, ktoré by boli v rámci realizácie ekonomicky nevýhodné.

 

Zdroj: PreUM / Archinfo.sk

 

Ocenené návrhy priniesli zaujímavé pohľady na funkčné aj materiálové riešenie priestoru knižnice. Požiadavka zo strany zadávateľa využiť existujúci funkčný mobiliár poskytol architektom priestor na úvahy o tom, do akej miery s ním pracovať, prípadne akým spôsobom ho začleniť do novovzniknutých štruktúr. V čase, kedy sa do popredia dostávajú rôzne re-use myšlienky (tada opätovného využívania produktov), sú navrhované riešenia skvelým príkladom vhodného prístupu k udržateľnosti a ekológii. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Archekta / Archinfo.sk
  • Zdroj: Archekta / Archinfo.sk
  • Zdroj: Archekta / Archinfo.sk
  • Zdroj: Marková + Danko + Dang / Archinfo.sk
  • Zdroj: Marková + Danko + Dang / Archinfo.sk
  • Zdroj: Marková + Danko + Dang / Archinfo.sk
  • Zdroj: PreUM / Archinfo.sk
  • Zdroj: PreUM / Archinfo.sk

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube