Author photoMartina Gregová 16.11.2022 10:00

Vzdelávanie budúcnosti po dánsky: Bjarke Ingels ukazuje, ako môžu vyzerať školy v 21. storočí

Projekt od svetoznámeho štúdia mnohí označujú aj ako "celé mesto v jednej budove." Nová vízia pre kampus v dánskom meste Esbjerg odhaľuje inkluzívnejšiu a ekologickejšiu cestu, ktorou by sa mohli uberať vzdelávacie inštitúcie v budúcnosti.

Zdroj: BIG - Bjarke Ingels Group

Zdroj: BIG - Bjarke Ingels Group

Dánske architektonické štúdio BIG len pomerne nedávno odhalilo svoju víziu pre vzdelávací kampus Esbjerg v Dánsku, ktorý by sa mal v budúcnosti nachádzať na momentálne nevyužívaných pozemkoch v miestnom prístave. Kampus má podľa slov architektov prehodnotiť doterajší tradičný vzdelávací systém v krajine. Víziou projektu je vytvoriť celé mesto v jednej budove. Vzdelávanie, rozvoj a miesto pre nové komunity – to všetko spolu vytvorí nový rámec pre život. Projekt Esbjerg, so všetkými svojimi funkciami a možnosťami, bude fungovať ako trvalo udržateľný, človekom vytvorený ekosystém uprostred mesta. 

Masterplan Esbjerg Strand je súčasťou Esbjerg of the Future Vision 2025, plánu na zvýšenie počtu obyvateľov mesta a jeho premenu na destináciu pre vzdelávanie. Celý projekt sa rozprestiera na ploche 13.700 metrov štvorcových. Ako tvrdia architekti, kampus nemá byť len miestom vzdelávania, má sa tiež stať digitálnym centrom severnej Európy a tiež turistickou destináciou. Zároveň by mal poskytovať optimálne podmienky pre podnikateľov. Novonavrhované objekty budú umiestnené na plošine, ktorá je vyzdvihnutá vo výške sedem metrov nad morom, aby sa predišlo riziku záplav. Plošinu bude s pevninou spájať niekoľko mostov. 

Objem hlavného objektu je rozmiestnený prevažne po obvode plošiny. Nepravidelný tvar a dizajn hlavnej budovy reaguje na prírodné obmedzenia na mieste, vrátane turbulentného počasia a klimatických podmienok. Vo svojich najvyšších častiach bude mať objekt sedem podlaží. Navyše bude mať aj zelenú strechu, súčasťou ktorej by mal byť aj vyše jeden kilometer dlhý chodník, ktorý sa svojim tvarom prispôsobí tvaru strechy.  

Galéria

  • Zdroj: BIG - Bjarke Ingels Group
  • Zdroj: BIG - Bjarke Ingels Group
  • Zdroj: BIG - Bjarke Ingels Group
  • Zdroj: BIG - Bjarke Ingels Group
  • Zdroj: BIG - Bjarke Ingels Group
  • Zdroj: BIG - Bjarke Ingels Group
  • Zdroj: BIG - Bjarke Ingels Group

Vďaka umiestneniu objektu v okrajových častiach ostrova sa uvoľní priestor v centrálnej časti pre veľký park. Ten definuje charakter vnútorného dvora a vytvára kontrast medzi priemyselným prístavom a pokojným prostredím kampusu. Rozľahlý park bude okrem ekologickej funkcie plniť aj funkciu komunitnú. Vďaka svojej polohe bude lepšie chránený pred hlukom z neďalekého prístavu a tiež aj pred vetrom. 

Budova kampusu bude charakteristická veľkými okennými otvormi s priamym výhľadom na park a Waddenské more (pobrežná časť Severného mora, chránená ako súčasť prírodného dedičstva UNESCO). Prízemie bude riešené ako aktívny parter, poskytujúci rôzne typy služieb a priestorov. Súčasťou projektu je aj vybudovanie nového prístavu menšej mierky. Rovnako sa počíta s návrhom kvalitného exteriérového priestoru v časti, v ktorej celá budova kampusu mierne ustupuje, aby vytvorila pokojnejší, pred slnkom a vetrom lepšie chránený priestor.  

Projekt Esbjerg je založený na princípoch udržateľnej výstavby. Cieľom architektonického štúdia BIG, ktorého návrhy sa preslávili tým, že sú inovatívne po programovej a technickej stránke a šetrné k životnému prostrediu aj rozpočtu, je dosiahnuť 11 zo 17 cieľov trvalo udržateľného rozvoja OSN.  

K týmto cieľom patrí šetrné hospodárenie s vodou, využívanie na mieste generovanej alternatívnej a modernej energie či podpora udržateľného hospodárskeho rastu a produktívnej zamestnanosti. Rovnako dôležité však je aj vybudovanie odolnej infraštruktúry, vytváranie inkluzívnych a bezpečných miest a boj proti zmene klímy a jej vplyvom. Z týchto dôvodov bude celý areál využívať redukovať emisie CO2 a jeho cieľom je aj zvýšenie biodiverzity miestnych druhov.  

Tento veľký projekt ukazuje snahu architektov o zmenu prístupu k vzdelávaniu a snahu o vytvorenie inkluzívnejšieho vzdelávacieho priestoru, ktorý bude okrem základnej funkcie poskytovať aj priestor na rozvoj komunity a podporu podnikateľov. Aj napriek tomu, že sa jedná o finančne náročný projekt, najmä kvôli jeho umiestneniu na vode, môže byť v mnohom príkladom.  

Vytvorenie centrálneho parku a rozsiahlej zelenej strechy prispieva k zvyšovaniu biodiverzity, k podpore ekologického prístupu a tiež k podpore komunity a zdravšieho prostredia celého kampusu. Snaha o vytvorenie celého mesta v jednej jedinej budove je akýmsi vyšším stupňom vzdelávacích kampusov, ktoré v sebe aj v dnešnej dobe často spájajú mnohé funkcie. Projekt tak prináša nový pohľad na vzdelávaciu architektúru, ktorá by mohla byť viac komplexná, ekologická a inkluzívna. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube