Author photoMartina Gregová 03.02.2023 19:00

Slovenskí architekti zabodovali. Verejný priestor od známych ateliérov zmenil české mesto

V malom českom meste Červený Kostelec vznikol kvalitný verejný priestor, ktorého podoba vzišla z architektonickej súťaže. Nové verejné priestranstvo sa rýchlo začlenilo do života mesta. Neslúži pritom len na oddych, ale aj na vzdelávanie. Autormi sú renomovaní slovenskí architekti.

Zdroj: 2021 architekti

Zdroj: 2021 architekti

Mesto Červený Kostelec sa svojím počtom obyvateľov radí medzi menšie mestá Česka. Nachádza sa neďaleko česko-poľskej hranice, tesne pred začiatkom Chránenej krajinnej oblasti Broumovsko. Verejný priestor, ktorý sa nachádza v centre mesta medzi dvoma školami, dlho volal po kultivácii. Jeho súčasťou je aj pamätník obetí prvej a druhej svetovej vojny.   

Nové priestranstvo, ktoré na tomto mieste vzniklo, je výsledkom architektonickej súťaže. Mesto ju zorganizovalo ešte v roku 2016. Do súťaže sa svojho času zapojilo 12 autorských kolektívov, z ktorých následne odborná porota vybrala víťazný návrh, za ktorým stoja slovenské architektonické ateliéry 2021 Architekti a LABAK. Odbornú porotu na víťaznom návrhu zaujalo jeho dobre premyslené dispozičné riešenie a kvalitná súčasná architektúra novonavrhovanej budovy. K realizácii návrhu došlo až v rozmedzí rokov 2021-2022 a jej celkové investičné náklady sa vyšplhali na 1,53 miliónov eur. 

Z urbanistického hľadiska je verejné priestranstvo zo severnej strany ohraničené dvoma školskými budovami a objektom divadla. Z južnej strany je zas priestor oddelený od neďalekej frekventovanej cesty novou hmotou pavilónu, ktorého návrh bol, rovnako ako námestie, súčasťou architektonickej súťaže. Medzi pavilónom a cestou architekti navrhli aj menšie parkovisko.

Galéria

  • Zdroj: 2021 architekti
  • Zdroj: 2021 architekti
  • Zdroj: Červený Kostelec žije
  • Zdroj: Červený Kostelec žije
  • Zdroj: Červený Kostelec žije
  • Zdroj: Červený Kostelec žije
  • Zdroj: Červený Kostelec žije
  • Zdroj: Červený Kostelec žije

Pri návrhu pavilónu zohrala dôležitú rolu kvalitná miestna architektúra aj charakter okolia. Pavilón bol navrhnutý tak, aby poskytol priestor pre drobnú gastroprevádzku. V súčasnosti sa v ňom nachádza malá cukráreň. Ako architekti návrhu sami tvrdia: „Autorská ambícia bola sústredená do pár bodov lokality, inak sa návrh snažil hlavne podporiť existujúcu kvalitu prostredia, v ktorom vznikol."

Budova dostala podobu jednopodlažnej, pozdĺžne orientovanej hmoty, ktorej súčasťou je aj niekoľko priehľadov. Vďaka využitiu tohto princípu sa stavba v priestore nestala neprestupnou bariérou, aj keď účinne oddeľuje verejené priestranstvo od miestnej cesty. Ponechané sú tu priehľady z dôvodu optického prepojenia jednotlivých častí mesta. Aj napriek svojej jednoduchej hmote pavilón okamžite zaujme, a to najmä vďaka svojim ružovým fasádam. Tie farebnosťou nadväzujú aj na samotné ihrisko. 

Ružová farba bola použitá na pochôdzne plochy ihriska, čím poukazuje na ich hravý účel. V tejto časti sú umiestnené viaceré detské herné prvky a architekti tu pracovali aj s úpravami terénu. Ružové pochôdze plochy sa následne striedajú s plochami zelene, ktorá je navrhnutá ako pokračovanie formálnejšej zóny v okolí pamätníka.

Formálna zóna s parkovou úpravou a množstvom zelene (ktorá bude v budúcnosti pôsobiť omnoho živšie vďaka vzrastlým stromom, ktoré boli v rámci realizácie vysadené) je charakteristická svojou symetriou a tichším charakterom. Ústredným prvkom tejto časti priestoru je už spomínaný pamätník od sochára Břetislava Kafku, ktorý slúži ako pripomienka na obete prvej aj druhej svetovej vojny. Zámerom zároveň je, aby tento priestor mohli využívať aj neďaleké školy na vyučovanie v exteriéri.

Podľa slov autorov sa nové verejné priestranstvo rýchlo začlenenilo do života mesta. Deti radi navštevujú priestory fontány aj herné prvky a spomínanú výučbu v exteriéri si už vyskúšali aj učitelia z neďalekej školy. 

Architektonický návrh a jeho následná realizácia svojou mierkou a formou nekonkuruje okolitej historickej zástavbe. Vďaka pestrej farebnej palete podčiarkli architekti funkciu hernej časti nového verejného priestoru. Formálnejšia časť námestia zas svojou striedmou kompozíciou upriamuje pozornosť na samotný pamätník, ktorý je ponechaný v ústrednej časti druhej polovice riešeného územia.

Po čase, až vysadené stromy dosiahnu dostatočnú výšku, budú návštevníkom poskytovať príjemný tieň, znižovať teplotu okolitých povrchov a vytvárať intímnejšie verejné priestranstvo. Funkčné aj materiálové riešenie územia pozkazuje na rôznorodosť využívania nového priestrastva v Červenom Kostelci. To má byť totiž miestom pre každého. 

 

(Archinfo, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube