Author photoMartina Gregová 14.01.2023 19:24

Vynikajúci park pod majestátnou stavbou. Nový pražský verejný priestor ukazuje potenciál prehliadaných plôch

Projekty, navrhované pod mostnými či nadjazdovými konštrukciami v mestách, sa tešia čoraz väčšej obľube. Ďalší takýto development vznikol pod jedným z najvýznamnejších mostov v Prahe. Obyvateľom ponúka možnosti všestranného využitia.

Zdroj: LOXIA

Zdroj: LOXIA

Len pomerne nedávno sme informovali o rekonštrukcii unikátneho Libeňského mosta v Prahe. Pod ním čoskoro vznikne nový verejný priestor aj občianská vybavenosť. Kým sa tak stane, môžu obyvatelia Prahy využívať nový voľnočasový areál Jammertal, ktorý bol sprístupnený len pomerne nedávno. Nachádza sa pod jedným z najvýznamnejších mestských mostov - Nuselským mostom v mestskej časti Praha 2.

Miesto, v ktorom sa areál nachádza, v priebehu histórie niekoľkokrát zmenilo svoju podobu aj využitie. Jeho najväčšia transformácia prebehla v 70.rokoch 20. storočia, kedy sa z historických viníc a ovocných sadov stal park, ktorý dnes poznáme pod názvom Folimanka. V roku 2007 bola zrekonštruovaná stredná časť parku, v ktorej pribudli multifunkčné detské ihriská, vodné prvky a občerstvenie so sociálnym zariadením. Úprava približne päťtisíc metrov štvorcových východnej, nevyužívanej časti parku pod Nuselským mostom, cez ktorý si ľudia najmä skracovali cestu, však ešte donedávna zostávala nedoriešená.

Nový verejný priestor Jammertal, ktorý stál radnicu mestskej časti viac ako desať miliónov eur, navrhla architektonická a projekčná kancelária LOXIA. Názov areálu vznikol z pôvodného nemeckého označenia priestoru z doby spustošenia počas tridsaťročnej vojny. „Jammer Tal" v preklade znamená Údolie nárekov.

Galéria

  • Zdroj: LOXIA
  • Zdroj: LOXIA
  • Zdroj: LOXIA
  • Zdroj: LOXIA
  • Zdroj: LOXIA
  • Zdroj: LOXIA
  • Zdroj: LOXIA
  • Zdroj: LOXIA

Cieľom projektu bolo navrhnúť areál, ktorý bude slúžiť všetkým generáciám a bude plne využívaný nielen v letných, ale aj v zimných mesiacoch. „Dôležité pre nás bolo, aby bol viacúčelový, dal sa využívať po celý rok a bol vhodný pre všetky vekové skupiny. Mám radosť, že sa nám to podarilo. Pražania si areál obľúbili a hojne ho využívajú na najrôznejšie aktivity,“ povedala o projekte jeho autorka Jana Mastíková.

Súčasťou nedávno otvoreného areálu sú športové ihriská, priestor na cvičenie jógy, ping-pongové stoly aj interaktívny vodný prvok. Dominantou priestoru je viacúčelová plocha, ktorá bude od jari do jesene slúžiť najmä kolieskovým športom. V zime sa plocha premení na klzisko pre verejné korčuľovanie. Do parku bola vrátená aj bronzová socha skateboardistu, ktorá tu kedysi stála. 

Z hľadiska materiálového riešenia, autori projektu používali rôzne odtiene farebného betónu. Proces výroby materiálu pozostával z primiešania farby do betónu už počas jeho výroby. Takýto postup by mal zaručiť jeho trvácnosť aj pri zvýšenom zaťažení povrchov. „Rozhodli sme sa ho teda rozsvietiť pomocou farieb. Pre detaily sme zvolili žltú, ktorá pôsobí pozitívne, radostne a podporuje v ľuďoch aktivitu. Vzhľadom na to, že je ale veľmi výrazná, sme pre väčšiu plochu oválu zvolili modrú, ktorá žltú vhodne dopĺňa," odôvodnila výber farebnosti autorka projektu. 

Návštevníci v parku nájdu nielen plochy na šport či iné aktivity, ale aj oddychové miesta. Navrhnutý bol nový mobiliár v podobe lavičiek, stolov, stoličiek a tiež aj špeciálne miesta určené na grilovanie. Mestská časť Praha 2 tiež dala v areáli vysadiť niekoľko stoviek stromov, krov a iných rastlín. Okolie pochôdznej plochy je riešené formou špeciálneho materiálu Parkdecor, ktorý je na 100% prírodný. Architekti ho zvolili predovšetkým pre jeho priepustnosť a praktickosť. 

Dôležitou súčasťou areálu je aj kiosk s pridruženou verejnou toaletou, ktorý je tvorený dvoma drevostavbami, obloženými cementotrieskovými doskami v šedej farbe, evokujúcimi betón. Oba objekty sú čiastočne prekryté oceľovou pergolou v žltej farbe a zaklopené zelenou strechou. Kiosk nebude slúžiť iba na občerstvenie, ale zároveň ako požičovňa športového náčinia.

Architektonické štúdio LOXIA v rámci projektu navrhlo aj prepojenie existujúcej hornej a dolnej cesty parku, ktoré doteraz chýbalo. To sa začína schodiskom s vyhliadkou, ktorá povedie okolo kaskády a napojí sa na hlavnú líniu vedúcu cez celý areál. Okrem výhľadu na nový verejný priestor sa tak návštevníkom naskytne aj pohľad na umelecké dielo v podobe pomníka od Krištofa Kintery.

V blízkej dobe plánuje mestská časť Praha 2 zrekonštruovať aj neďaleký tehlový svah a dokončiť revitalizáciu kaskády, ktorá bývala tunajšou dominantou. Dokončením revitalizácie poslednej časti priestoru pod Nuselským mostom sa naplní celková koncepcia využitia údolia.

Projekt nového voľnočasového areálu Jammertal je jedným z mnohých príkladov, kedy sa nevyužívané mestské pozemky podarilo premeniť na verejné priestory s multifunkčným využitím. Jeho lokalita pod jedným z najvyťaženejších mostov v Prahe dodáva celému areálu autentickosť. Architekti v návrhu zvolili nielen kombináciu rôznych využití daného priestoru, ale aj mix spevnených a vodopriepustných plôch a tiež nevšednú farebnú škálu. To, že si v parku našli svoje miesto umelecké diela, ktoré boli aj pred jeho realizáciou súčasťou Nuselského údolia, je už len bonusový bod v rámci tejto príjemnej realizácie. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube