Author photoMartina Gregová 04.12.2022 21:20

Moderným skateparkom k lepšiemu životu. Nový park so športoviskami zvýšil kvalitu štvrte

Nový voľnočasový športový areál v pražskej časti Řeporyje vznikol na popud miestnych obyvateľov. Jeho hlavným cieľom je preto poskytnúť kvalitný verejný priestor všetkým, bez ohľadu na vek a záujmy. Vďaka tomu je novo vzniknutý areál plný nielen športových plôch, ale aj umenia, oddychových zón a zelene.

Zdroj: U/U studio

Zdroj: U/U studio

Hlavná filozofia českého architektonického štúdia U/U Studio, ktoré stojí za návrhom nového športového areálu v mestskej časti Řeporyje, je postavená na cieli vdýchnuť nevyužívanému mestskému priestoru nový život. Vo svojich projektoch zapájajú architekti do plánovania miest predovšetkým freestylové športy tak, aby vznikol čo najatraktívnejší sociálny priestor. Určený má byť nielen pre fanúšikov týchto športov, ale aj pre širšiu verejnosť. Na svojom konte majú už niekoľko obdobných realizácií v Česku a dokonca aj na Slovensku. Na základe ich návrhu vzniklo multifunkčné športovisko v nevyužívanej časti verejného priestoru v mestskej časti Rača.

Tento rok si architekti na svoje konto pripísali ďalší zrealizovaný projekt. Nový viacúčelový športový areál vznikol v oblasti nevyužívaného brownfieldu v pražskej časti Řeporyje. Predtým, ako sa začala realizácia projektu, slúžil tento pozemok ako sklad materiálov. Architektonická štúdia vznikla na základe potreby obyvateľov mať vo svojej mestskej časti areál s multifunkčným využitím. Veľkosť tohto novo vzniknutého areálu je približne 2.800 metrov štvorcových. 

Ako autori projektu hovoria: „Brownfield sa premenil na areál, ktorý sa stáva významným spoločenským centrom mestskej časti Praha Řeporyje a miestom, kde dochádza k prepojeniu športu a kultúry." Park sa už klasicky vymyká štandardom, navyše je navrhnutý tak, aby pasoval k už existujúcim umeleckým dielam, ktoré sa na pozemku nachádzajú. 

Cieľom koncepcie bolo taktiež prepojenie areálu s okolím, ako aj spojenie jednotlivých športovísk v jeden funkčný celok. Rešpektuje a prepája pritom existujúce objekty záhradnej galérie a neďalekej výrobnej haly a komunitného centra BUBEC do jedného celku, a to nielen vizuálne, ale aj vďaka novej spojovacej ceste. Autori návrhu sa snažili o materiálové prepojenie areálu s jeho okolím, preto sú aj navrhnutý mobiliár a freestylové prekážky v umeleckom štýle ops BUBEC. 

Galéria

  • Zdroj: U/U studio
  • Zdroj: U/U studio
  • Zdroj: U/U studio
  • Zdroj: U/U studio
  • Zdroj: U/U studio
  • Zdroj: U/U studio

V novom areáli vznikli prvky, ktoré boli jednak súčasťou zadania úradu mestskej časti, a tiež také, ktoré vzišli zo stretnutia s budúcimi užívateľmi areálu, prevažne občanmi Řeporyjí. Keďže architekti razia myšlienku vytvárania verejných priestorov, ktoré budú slúžiť všetkým obyvateľom a návštevníkom, areál poskytuje nielen pestrý mix prekážok pre skateboarding či BMX, ale tiež aj dráhu na pumptrack, parkour a niekoľko miest vhodných pre spoločenské interakcie a kultúrne vyžitie obyvateľov.

Časť na východnej strane pozemku je určená pre freestylových jazdcov a je navrhnutá ako ucelená nízka monolitická betónová škrupina s ostrovmi zelene, ktoré sú zatrávnené a osadené kríkmi aj stromami. Dominantou tejto časti areálu je kovová socha v tvare gule, ktorá vyzýva na preskok. Voľnou inšpiráciou tejto prekážky je betónové jablko v newyorskom skateparku LES. Západná časť pozemku je určená pre parkour, pumptrack a relax zónu. Využíva preto umelo vytvorený kopec - čiastočne zatrávnený, čiastočne betónový. Prvky pre parkour sú umiestnené v zeleni medzi stromami tak, aby prírodná atmosféra zmäkčila ich tvrdý vizuál a používatelia sa tu cítili príjemne. 

„Pekné miesto na odpočinok a relaxáciu po dych vyrážajúcich zážitkoch je predpokladom pre to, že sa do objektu návštevník rád navracia. Preto je po areáli rozmiestnený mobiliár a miesta sedenia: vždy s ohľadom na orientáciu k svetovým stranám, veterné podmienky, ale aj umiestnenie voči prekážkam," opisujú autori návrhu v architektonickej štúdii.

Všetok navrhnutý mobiliár svojou materialitou rešpektuje sochy, ktoré navrhli poprední českí umelci. Okrem mobiliáru architekti v priestore umiestnili aj nové verejné osvetlenie, koše na triedenie odpadu, nabíjacie stĺpiky či fontánku na pitie. Súčasťou oddychových častí sú vonkajšie grily a tiež stoly na piknik. Navyše sa v areáli, vďaka novo vybudovanému drevenému pódiu, budú môcť konať rôzne kultúrne akcie či letné kino. 

Súčasťou areálu sú aj pobytové schody z ktorých je nerušený výhľad na celý areál. Ako architekti sami tvrdia: „Kvalita a bezpečnosť prostredia je priamo úmerná spokojnosti obyvateľov mesta a spôsob, akým trávime svoj voľný čas, je stále dôležitejším faktorom pre celkovú psychickú pohodu v tomto stále sa zrýchľujúcom svete okolo nás." 

Keďže značnú časť povrchov, vzhľadom na hlavnú funkciu areálu, tvorí monolitický betón, bolo nutné ostatné povrchy vyberať dômyselne. Pri výbere povrchov architekti dbali aj na vsakovanie dažďovej vody. Ako protipól k betónu vznikli trávnaté plochy s nízkou aj vysokou zeleňou, zatrávňovacia dlažba aj plochy z vodopriepustného asfaltu. 

Vďaka zrušeniu oplotenia a úplnému otvoreniu areálu vzniklo živé miesto, ktoré dobre komunikuje so svojím okolím. Dobrá prístupnosť, rôznorodé využitie, kvalita materiálov aj jednotlivých prvkov - to všetko sú predpoklady dobre fungujúceho verejného mestského priestoru. Areál je navyše skvelým príkladom toho, že aj funkciu freestylových športov možno spojiť s inými, na prvý pohľad úplne odlišnými funkciami.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube