Author photoMartina Gregová 25.01.2023 19:13

Prepracovaná architektúra pre netypickú funkciu: Aj verejné toalety môžu byť výsledkom architektonickej súťaže

O tom, že architektonické súťaže nemusia byť nutne vyhlasované len na objekty veľkých mierok či rozsiahle verejné priestory, svedčí aj realizácia, ktorá bola nedávno dokončená v meste Janské Lázně. Netradičná je aj typológia, ktorá štandardne nie je predmetom súťaží.

Autor: Petr Šmídek

Autor: Petr Šmídek

Mesto, ktoré má menej než tisíc obyvateľov, ešte v roku 2016 vyhlásilo architektonickú súťaž na objekt autobusovej zastávky a verejných toaliet. Predmetom spomínanej súťaže bolo vypracovanie návrhu na multifunkčný priestor, ktorý sa mal nachádzať na Námestí svobody, v mieste už existujúcej budovy, ktorá roky spĺňala rovnakú funkciu. Do jednokolovej súťaže bolo doručených celkovo 14 návrhov. 

Ako mesto uvádza na svojej stránke: „Došlo k čiastočnej demolácii existujúceho objektu, čo bolo súčasťou regenerácie brownfieldu a následne k výstavbe nového viacúčelového objektu." Po vyše šiestich rokoch od vyhlásenia súťaže sa projekt konečne dočkal aj realizácie. Obyvatelia a návštevníci mesta môžu tieto priestory využívať už niekoľko mesiacov.

Víťazný návrh podľa odbornej poroty najlepšie splnil predstavu o architektonicky nadčasovom a funkčnom riešení daného priestoru s náväznosťou na jeho okolie. Navyše nebolo pochýb o tom, že splní aj ekonomické požiadavky, reagujúce na finančné možnosti mesta. Víťazom v tejto nezvyčajnej architektonickej súťaži sa stali vtedajší čerství absolventi Fakulty VUT v Brezne – Tereza Novotná a Jaroslav Matoušek zo štúdia INK ARC. Projekt bol vybudovaný vďaka dotácii Ministerstva pre miestny rozvoj. Celkové náklady na realizáciu projektu dosiahli výšku takmer 250.000 eur (dotácia sa pohybovala vo výške viac než 150.000 eur). 

Galéria

  • Autor: Petr Šmídek
  • Autor: Petr Šmídek
  • Autor: Petr Šmídek
  • Autor: Petr Šmídek
  • Autor: Petr Šmídek
  • Autor: Petr Šmídek
  • Autor: Petr Šmídek

Jednou z hlavných výhod novonavrhnutého objektu je jeho náväznosť na terén, vhodne koncipované priehľady do exteriéru aj bezbariérovosť. „Navrhnutá budova môže skvele plniť požadovanú funkciu. Návrh rešpektuje umiestnenie v centre mesta a nemá ambície stať sa dominantou verejného priestoru,” zaznelo v komentári poroty.

Autori v projekte zvolili materiály, ktoré majú vysokú odolnosť voči vplyvu poveternostných podmienok a sú ľahko udržiavateľné. Z veľkej miery tvoria fasádu objektu keramické tvárnice. Tie sú kombinované s čiernym plechom použitým nielen v exteriéri, ale aj v interiéri budovy.

Požiadavku bezbariérového vstupu sa autorom návrhu podarilo splniť vďaka tomu, že toaletu pre imobilných umiestnili na výškovú úroveň námestia. Na rozdiel od iných súťažných návrhov tak WC pre imobilných občanov nevyžadovalo realizáciu výťahu ani rampy, čo vo veľkej miere pozitívne ovplyvnilo narábanie s rozpočtom. K zvyšným toaletám sa užívatelia dostanú cez vnútorné schodisko. Schodiskový priestor je presvetlený pomocou okien, nachádzajúcich sa v oboch podlažiach objektu. To minimalizuje nepríjemný pocit zo vstupu do suterénu, v ktorom sú umiestnené toalety.

Okrem samotných toaliet sa v objekte nachádza aj miestnosť na uloženie potrebných čistiacich prostriedkov a malý sklad. „Riešenie objektu je užívateľsky prívetivé a jednoduché na údržbu počas celého roka,” ohodnotila návrh porota. Vo vnútorných priestoroch architekti zvolili maloformátové obklady antracitovej a bielej farby, čo korešponduje s farebnosťou materiálov, použitých na fasáde objektu. Experti v návrhu ocenili nielen prepracované dispozičné riešenie, ale aj výborne zvolené materiály a vytvorenú grafiku, ktorá dotvára celkovú atmosféru v interiéri.  

Budova tiež plynulo nadväzuje na blízke námestie. Okrem funkcie verejných toaliet tu autori doplnili aj prekrytý priestor autobusovej zastávky a malú vonkajšiu terasu. Architekti navyše prekročili rámec zadania súťaže a v obdobnej grafike, aká je použitá v interiéri, vytvorili aj mapy a dopravný poriadok autobusov, ktoré boli donedávna vyvesené na nevábne pôsobiacich informačných paneloch v okolí.  

Celková zastavaná plocha objektu nedosahuje ani 100 metrov štvorcových. Verejné toalety v Janských Lázních sú príkladom toho, že aj objekty menších mierok si zaslúžia pozornosť. O to viac, keď vo väčšine (nielen) slovenských miest prevláda trend, že verejné toalety sa z mestských priestorov skôr vytrácajú akoby sa mali renovovať. Obdobné zadania môžu byť skvelou príležitosťou pre študentov architektonických škôl či čerstvých absolventov, ktorí sa vďaka návrhu objektov menších mierok môžu zapojiť do rozvoja verejných priestorov miest a obcí. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube