Author photoMartina Gregová 06.11.2022 14:10

Mesto tvoria detaily: Výnimočná úschovňa bicyklov mení charakter celého univerzitného kampusu

Ako súčasť kampusu v austrálskom meste Melbourne vznikla jedinečná úschovňa bicyklov End of Trip. Vďaka originálnej fasádnej stratégii sa z programovo jednoduchého objektu stal jeden z kľúčových uzlov kampusu, ktorý podporuje zaľudňovanie verejného priestoru.

Autor: John Gollings / Archdaily

Autor: John Gollings / Archdaily

Projekt End of Trip je jedným z mnohých, ktoré v austrálskom meste Melbourne vznikli v rámci nedávnej transformácie areálu kampusu Southbank. Ten je domovom pre dve významné vzdelávacie inštitúcie - Victorian College of the Arts a Melbourne Conservatorium of Music. V uplynulých rokoch bol celý areál transformovaný na modernú vzdelávaciu zónu, čo zahŕňalo nielen výstavbu nového konzervatória, ale aj niekoľkých menších budov v jeho okolí. Lokalita má za sebou históriu priamych stavebných úprav, ktorých súčasťou bolo, okrem iného, aj vytváranie nových priechodov v už existujúcich priľahlých garážach a priemyselných budovách.

Autormi návrhu End of Trip sú austrálski architekti zo Searle x Waldron Architecture, ktorí majú na svojom konte už mnoho projektov občianskych a výstavných priestorov aj urbanistických štúdií. Projekt, ktorý vznikol medzi dvoma významnými inštitúciami, je jedinečnou súčasťou vzdelávacej oblasti, ktorá sa po novom snaží kombinovať súčasnú architektúru a jej potreby s tradičnou architektúrou mesta Melbourne. 

Na mieste, kde architekti navrhli úschovňu bicyklov, šatne aj kaviareň, kedysi stála garáž, ktorá bola postavená ešte v 30. rokoch 20. storočia. Zbúranie priľahlej budovy za účelom uvoľnenia miesta pre park vytvorilo príležitosť na vznik novej hrany fasády, vyplývajúcej z čiastočného odstránenia existujúcej stavby. Novo navrhnuté priestory sa otvárajú do okolitých ulíc aj neďalekého parku. Adaptácia tejto garáže na novú funkciu aktivuje verejný priestor, a to najmä vďaka jedinečnej fasádnej stratégii. 

Galéria

  • Autor: John Gollings / Archdaily
  • Autor: John Gollings / Archdaily
  • Autor: John Gollings / Archdaily
  • Autor: John Gollings / Archdaily
  • Autor: John Gollings / Archdaily
  • Autor: John Gollings / Archdaily
  • Autor: John Gollings / Archdaily
  • Autor: John Gollings / Archdaily
  • Autor: John Gollings / Archdaily

Napriek programovej jednoduchosti, návrh End of Trip čelil výzvam, ktoré boli zložité z iných hľadísk. Hlavnou otázkou, ktorú mal koncept vyriešiť, bola aktivácia a zároveň zabezpečenie fasády, najmä vzhľadom na jej susedstvo s kľúčovým verejným priestorom. Odpoveďou bola nová fasáda objektu, ktorý sa nachádza na nevyužívanom rohu dvoch komunikácií. Tá pracuje s viac ako 19.000 farebnými drevenými latami v 14 farebných kombináciách, ktoré tvoria ústredný výrazový prvok objektu. Výsledok, podobný nástennej maľbe, bol inšpirovaný okolitým pouličným umením, priľahlými budovami aj samotným zameraním kampusu. Projekt prispieva k urbanistickej aktivácii vnútrobloku a potvrdeniu jeho špecifickej občiansko-umeleckej identity prostredníctvom kreativity a farieb.  

Drevené laty použité na fasáde objektu zároveň poskytujú prerušované tienenie. Vďaka tomuto princípu sa architektom jednak podarilo z pohľadu ulice zakryť funkcie úschovne bicyklov či šatne, a zároveň ponechať čiastočné prirodzené presvetlenie a prevetrávanie vnútorných priestorov. Riešením pričelia  End of Trip nadväzuje na formálne tehlové uličné fasády mesta Melbourne. Zároveň bola nová fasáda navrhnutá tak, aby odrážala a posilňovala jedinečný kreatívny mestský charakter kampusu.  

Vzhľadom na pešiu komunikáciu v okolí budovy sa jej okraj v rôznych miestach rozťahuje a neskôr stláča, aby sa vytvorilo verejné rozhranie pozdĺž severnej strany objektu. Zároveň tento princíp zapustenia fasády vytvára krytý exteriérový priestor, ktorý je využívaný ako exteriérová súčasť kaviarne. Tá je navrhnutá tak, aby aktivovala priečelie na Sturt Street a vstup do Linear Park, zatiaľ čo druhá kaviareň pod veľkým krytým priestorom sa otvorí v zadnej časti lokality smerom k Dodds Street. 

Okrem urbanistických kvalít budova prispieva aj k hodnoteniu Campus Greenstar, a to tým, že poskytuje priestory na podporu ekologických foriem dopravy. Strecha taktiež umožňuje umiestnenie solárnych panelov. Naostatok, projekt End of Trip bol ocenený cenou Dulux Grand Prix 2020 za najlepšie využitie farieb v Austrálii.  

Programovo sa význam projektu môže zdať minimálny – úschovňa bicyklov, šatne, kaviareň. Ide však o dôstojný prototyp mestskej obnovy, ktorý je citlivý k okoliu, v ktorom vzniká. Ako kľúčový uzol kampusu objekt podporuje zaľudňovanie verejného priestoru prostredníctvom aktivácie malých okrajových častí v ľudskej mierke. Jeho umiestnenie a usporiadanie znamená zásadný posun v zapojení kampusu Southbank Melbournskej univerzity do kontextu mesta. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube