Author photoMartina Gregová 22.10.2022 19:30

Živé miesta po španielsky: Festival Concéntrico ukazuje, ako možno zmeniť verejný priestor mesta

Už od roku 2015 sa v španielskom meste Logroño každoročne koná Medzinárodný festival architektúry a dizajnu Concéntrico, ktorého cieľom je reflektovať mestské prostredie a mesto samotné. Festival vyzýva účastníkov k tomu, aby prostredníctvom inštalácií, stretnutí a rôznych aktivít zviditeľnili nevyužívané verejné priestory mesta.

Extraordinary door. Autor: Josema Cutillas

Extraordinary door. Autor: Josema Cutillas

Tento rok sa konal ôsmy ročník, v rámci ktorého odborná porota prijala až 446 návrhov, ponúkajúcich možnosť preskúmať mesto premýšľaním o nových kolektívnych spôsoboch využitia. Keď Javier Peña, architekt a riaditeľ festivalu, podujatie prvýkrát otváral, povedal o ňom: „Concéntrico chce dosiahnuť lepšie mesto”. Tomu svedčia aj tohtoročné inštalácie, ktoré reagovali na otázky identity mesta a miesta, ekológiu či spoločenského záväzku obyvateľa mesta k jeho verejným priestorom. Autori mnohých inštalácií dúfali, že pomôžu občanom znovu objaviť zaujímavé miesta v ich meste aj mimo neho, zatiaľ čo iní spochybňovali často zafixované predstavy o tom, ako môžu a ako by mali dané priestory fungovať. 

Inštalácia s názvom To the table!, ktorej autormi sú Ander López Alberdi a Sarai Olabarrieta Morales zo Španielska, mala vytvoriť flexibilné miesto stretnutí. Dielo je koncipovaná tak, aby pozývalo okoloidúcich do vnútorného nádvoria vychutnať si dosiaľ nie veľmi využívaný intímny priestor v centre mesta Logroño. Organicky tvarovaný modrý stôl sa stáva miestom stretnutí, práce či obedov a je príkladom toho, ako môže jednoduchá konštrukcia oživiť verejný priestor. Ako stálo v hodnotení poroty: „Projekt bol vybraný pre svoj ikonický a sugestívny charakter, ktorý mení náš obvyklý pohľad na vzťah medzi ulicou, vnútorným dvorom a mestom.” 

Na námestí Escuelas Trevijano vznikla inštalácia s názvom One Table, ktorá je dielom urugujských dizajnérov z ateliéru AAA. Ich vstup dominuje miestu, zasahuje do známej mestskej krajiny a transformuje ju. Je uznávaný ako nová platforma pre stretnutia, miesto spolužitia, generátor súdržnosti mesta a komunity. Hodnota inštalácie spočíva aj v jej dôraznej geometrii, vďaka ktorej sa stane dominantou podujatí, organizovaných na námestí.  

Zaujímavým projektom je aj Hiber Space od Rintal Eggertsson Architects, ktorý sa nachádza v mestskom parku na brehu rieky Ebro. Ponúka miesto, kde si návštevníci môžu oddýchnuť v tieni a rozjímať. Sedením priamo na brehu vody chce inštalácia pomôcť okoloidúcim znovu sa spojiť s prírodou, pozorovať život, ktorý je okolo nich a v dôsledku toho vyvolať hlbšiu starostlivosť o životné prostredie. Riečny pavilón Hiber Space bol navrhnutý a postavený počas posledných dvoch týždňov v auguste 2022 a vyrobený je z recyklovanej preglejky a prírodných kameňov.

Galéria

  • To the table! Autor: Josema Cutillas
  • One Table. Autor: Josema Cutillas
  • Hiber Space. Autor: Josema Cutillas
  • Extraordinary door. Autor: Josema Cutillas
  • Arenas. Autor: Josema Cutillas
  • BA_LIK. Autor: Paťo Štefko
 

S cieľom poukázať na možnú opravu mestských hradieb Logroña vznikol projekt Extraordinary Door na Plaza del Revellín od známeho architektonického štúdia Associates Architecture. Portál vyrobený zo zeleného lakovaného dreva pripomína tvar neďalekej brány Revellín, čím hľadá nielen historický, ale aj materiálny vzťah s mestom a kolektívnou pamäťou jeho obyvateľov. Cez bránu sa návštevníci dostanú na malé, dosiaľ nevyužívané námestie, v ktorom architekti navrhli dočasné pobytové schodisko obrátené k scéne starovekých hradieb. Ľudia tu môžu zastaviť a sledovať predstavenia či každodenný život. Projekt funguje v dialógu medzi dvoma prvkami, jedným, ktorý návštevníkov pozýva vstúpiť a druhým, ktorý ich pozýva zostať. 

Inštalácia Arenas od Konštantína Grčiča pozostáva z troch verejných kruhových štruktúr, ktoré sa nachádzajú na západnom cípe parku Parque Felipe VI v Logroñe. Konštrukcie sú vyrobené z prvkov lešenia a zdobené mávajúcimi modrými vlajkami, ktoré dodávajú miestu nádych slávnosti. Každá aréna je priradená konkrétnej aktivite: vzniklo nové okrúhle basketbalové ihrisko, kruh bubnov a kruhové pole hojdačiek. Kruhové arény sú nielen miestom na stretávanie sa a spoločné trávenie času, ale tiež pozývajú ľudí všetkých vekových kategórií, aby sa zapojili do kolektívnych aktivít. V rámci festivalu sa v týchto arénach konali aj rôzne podujatia, predstavenia a rozhovory. 

Medzinárodný festival architektúry a dizajnu Concéntrico každoročne ponúkne svetu rôzne pohľady architektov a dizajnérov z celého sveta na mestské štruktúry. Rovnako ponúka možnosť uprieť zrak na spôsob ich (ne)využívania a formou jednoduchých dočasných inštalácií ukáže obyvateľom mesta ich skrytý potenciál. Tento krátky výber z mnoho iných prezentovaných v rámci festivalu je len ukážkou rôznych prístupov, ktoré autori v mestskom priestore zvolili.

Festival v Logroño možno jeho ideou prirovnať k projektu Mestské zásahy, ktorý rovnako ponúka viaceré návrhy na vylepšenie verejných priestorov v rámci Bratislavy (pôvodne - dnes sa Mestské zásahy rozšírili do množstva miest na Slovensku aj v Česku) s cieľom poukázať na nefungujúce miesta s vysokým potenciálom. Z jednotlivých zásahov možno spomenúť pavilón BA_LIK, navrhnutý ateliérom Vallo Sadovsky, ktorý bol svojho času umiestnený na Františkánskom námestí a stal sa platformou pre rozličné podujatia. Podobné udalosti sú dôkazom toho, že aj malé zásahy a finančne a materiálovo nie tak náročné konštrukcie dokážu oživiť a sprístupiť akýkoľvek nevyužívaný verejný priestor mesta.  

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube