Author photoMartina Gregová 15.09.2022 16:33

Keď je architektúra atrakciou festivalu: Od Burning Mana k Bielej Noci

Každý rok sa množstvo umelcov, dizajnérov aj architektov rozhodne v nevadskej púšti Black Rock Desert ukázať svoje umenie. V rámci jedného z najznámejších festivalov na svete Burning Man tak pravidelne vzniká množstvo inštalácií, drobnej architektúry alebo sôch, za ktorými nezriedka stoja známe mená z oblasti architektúry a dizajnu. Pozrite si niektoré z najvydarenejších diel, ktoré v uplynulých rokoch na festivale vznikli.

Zdroj: JKMM Architects, Burning Man Journal, Trax Magazine

Zdroj: JKMM Architects, Burning Man Journal, Trax Magazine

Burning Man je podujatie, ktoré sa každoročne koná na západe USA v púšti Black Rock. Vzniklo už v roku 1986 a každoročne ho navštívia desaťtisíce návštevníkov, pričom čísla sa stále zvyšujú. Burning Man je festival umenia, tvorcov a komunitných organizátorov, pričom mnohé diela v sebe nesú hlbší význam, ktorý sa umelci snažia posunúť veľkému množstvu účastníkov. Podujatie je každoročne cieľom kritiky najmä kvôli ekologickým aspektom. Z pohľadu dizajnu ho však možno považovať za veľmi zaujímavú udalosť, na ktorej sa častokrát podieľajú aj významné architektonické mená. Zo známych architektov, ktorý svojimi dielami prispeli v uplynulých rokoch, možno spomenúť dánske štúdio BIG či štúdio Mamou-Mani. 

 

ORB  

Za jednou z ikonických inštalácií na festivale Burning Man 2018 stojí svetoznáme architektonické štúdio BIG. Témou festivalu v roku 2018 bolo Ja, robot. Dizajnéri boli vyzvaní, aby svojimi dielami reagovali na vzostup technológie a jej vplyv na svet. BIG navrhli guľu zemského povrchu v mierke 1/500.000. Tá bola navrhnutá tak, aby sa vznášala nad účastníkmi a odrážala na svojom zrkadlovom povrchu rozlohu nevadskej púšte Black Rock. K zemi bola ukotvená pomocou 32-metrového nakloneného oceľového stožiara. Dizajnéri zároveň chceli, aby obrovská guľa pôsobila ako orientačný bod pre návštevníkov festivalu.  

Na skonštruovanie inštalácie bolo použitých 30 ton rovnakého materiálu, ako sa používa na výrobu meteorologických balónov v NASA. Celá inštalácia stála viac ako 300.000 dolárov, ktoré vo veľkej miere zafinancovalo samotné štúdio. Počas verejnej zbierky bolo vyzbieraných len približne 40.000 dolárov.

 

Autor: Laurian Ghinitoiu

  

Galaxia  

Pavilón navrhnutý s použitím 3D parametrického softvéru je vytvorený z dvadsiatich drevených nosníkov, ktoré sa špirálovito otáčajú smerom k centrálnemu bodu siahajúcemu k oblohe. Autorom tejto inštalácie je architekt Arthur Mamou-Maniho. Keďže jedným z 10 princípov festivalu je radikálna inklúzia bolo dôležité navrhnúť priestor, ktorý nemá žiadne dvere, steny ani hierarchiu. 

Túto inštaláciu stavalo 140 dobrovoľníkov počas 22 dní. Na konci festivalu bola inštalácia zapálená.  

 

Zdroj: Burning Man Journal

 

Steam of Life 

Kruhový drevený pavilón je dielom fínskeho architektonického štúdia JKMM Architects a kolektívu Sauna on Fire. Sauny, ktoré sú hlboko zakorenené vo fínskej spoločnosti, sú nielen populárne, ale vytvárajú aj hlboký filozofický zážitok. Inštalácia zahŕňa prirodzené svetlo a tieň a postupne vedie ľudí cez okrúhlu konštrukciu do parnej miestnosti. „Priniesť saunu do púšte bolo také šialené, že sme to proste museli urobiť,” hovoria dizajnéri pavilónu.  

Na stavbu kruhového pavilónu použil tím minimálny počet stavebných dielov. Drevené dosky naskladané na seba okolo celej budovy umožňovali prirodzené prúdenie svetla. Dve rôzne veľkosti preglejky tvoria stropy, vnútorné steny a saunové sedenie dočasnej konštrukcie. Všetok materiál na drevený pavilón pochádzal z miestnych zdrojov okrem sauny, ktorú autori previezli z Fínska. 

 

Zdroj: JKMM Architects

 

Desert Wave 

Inštalácia vznikla ako reakcia na geologicku minulosť púští v Nevade a Arizone. Obidve púšte boli pôvodne vytvorené vodou, no oblasti sú teraz tohto prírodného prvku úplne zbavené. Dielo má byť pripomienkou pôvodu územia a obrovských prírodných síl, ktoré hrajú pri ich tvorbe dôležitú úlohu.  

Technicky táto inštalácia pozostáva zo 600 jednotlivých zavesených gúľ s LED diódami, wi-fi procesorom a reproduktorom. Výsledkom je neustále sa meniaca dynamická svetelná scéna. Autormi inštalácie sú dizajnéri Squidsoup. 

 

Zdroj: Squidsoup

 

Fragments

Interaktívne umelecké dielo, ktoré vytvoril Marc Ippon de Ronda spolu s ATO Designs Studio, sa hrá s ilúziou neustále sa meniaceho vnímania seba aj okolia. Na tejto inštalácii je fascinujúci najmä technický aspekt projektu. Autori museli pomocou mnohých výpočtov dôjsť k finálnemu tvaru jednotlivých fragmentov a to vzhľadom na gravitáciu, veterné podmienky či zaťaženie. Účastníci festivalu mohli vyjsť po schodoch na vrchol pyramídy, ktorý bol orientovaný smerom k východu slnka. 

 

Zdroj: Trax Magazine

 

Dočasné inštalácie na rôznych festivaloch sú jedným zo spôsobov, ako sa architekti či dizajnéri môžu ukázať veľkému množstvu ľudí. Aj keď svojim dosahom je Burning Man určite výnimočný, podobné počiny možno sledovať aj u nás, napríklad na festivaloch Pohoda alebo Grape. Zaujímavým príkladom bola napríklad site-specific inštalácia na festivale Pohoda v roku 2018, ktorá reagovala na vtedajšie udalosti, spojené so smrťou novinára Jána Kuciaka. Tento rok sa prezentovala inštaláciou Sphéra od Juraja Gábora, ktorá bola predtým umiestnená v Novej synagóge v Žiline. 

Takisto známy festival Biela noc, ktorý sa každoročne koná v Bratislave aj Košiciach, láka veľké množstvo návštevníkov na rôzne umelecké inštalácie, rozmiestnené na rôznych miestach dvoch najväčších miest Slovenska. Najbližšie sa toto podujatie bude konať už tento víkend v Bratislave a o týždeň neskôr v Košiciach. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • ORB. Autor: Laurian Ghinitoiu
  • Galaxia. Zdroj: Burning Man Journal
  • Steam of Life. Zdroj: JKMM Architects
  • Desert Wave. Zdroj: Squidsoup
  • Fragments. Zdroj: Trax Magazine
  • BIela noc. Zdroj: SME

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube