Author photoMartina Gregová 05.01.2023 19:00

Výnimočný prvok v lokálnom prostredí. Aj parkovací dom dokáže zatraktívniť mesto

V českej obci Dolní Břežany, ktorá sa nachádza neďaleko Prahy, nedávno vznikol parkovací dom. Výnimočný je najmä svojou fasádou, ktorú v dohľadnej dobe obrastie zeleň. Bude tak nielen estetická, ale aj funkčná zároveň.

Autor: Petr Polák

Autor: Petr Polák

Obec Dolní Břežany sa vďaka svojej polohe stáva čoraz atraktívnejším miestom pre ľudí, ktorí vyhľadávajú život mimo metropoly. Vedenie obce kladie veľký dôraz na kultiváciu verejného priestoru, pričom pri nových realizáciách pozerá nielen na architektonické, ale aj na urbanistické hľadisko návrhov. V poslednom období tak na území obce vzniklo hneď niekoľko zaujímavých realizácií, z ktorých niektoré si vyslúžili aj nominácie na prestížne architektonické ocenenia. Ako príklad možno uviesť Športovú halu Dolní Břežany či výskumné centrum ELI Beamlines. 

Jedným z najnovších projektov v tejto vyše štvotisícovej obci je parkovací dom, ktorého autorom je architektonická kancelária Fránek Architects. Objekt má kapacitu 200 automobilov, ktoré môžu byť umiestnené na troch podlažiach. Celková podlahová plocha objektu je 2.769 metrov štvorcových.

Parkovací dom má pôdorys tvaru trojuholníka s konvexnou stranou. Dispozične objekt obsahuje parkovacie priestory s rampou a dvoma komunikačnými jadrami. Zaoblenie objektu je odrazom kontextu s krajinou a má odkazovať predovšetkým na dynamiku súčasnosti a pohyb áut. Svojím zaoblením zároveň budova reaguje na pohybové toky v okolí, kde sa prelínajú rôzne rýchlosti automobilov, chodcov a cyklistov. LED osvetlenie, umiestnené na zvodidlách severnej fasády, navyše odkazuje na dlhú expozíciu prejazdu áut.

Galéria

  • Autor: Petr Polák
  • Autor: Petr Polák
  • Autor: Petr Polák
  • Autor: Petr Polák
  • Autor: Petr Polák
  • Autor: Petr Polák
  • Autor: Petr Polák
  • Autor: Petr Polák

Parkovací dom je minimalistická stavba, ktorej konštrukčný systém je prevažne železobetónový. Konštrukcia zostala maximálne priznaná a materiál si zachoval svoju surovú podobu. Všetky vodorovné plochy nadzemných podlaží sú v sklone 1,60.

Hlavným konceptom celého projektu bola práca s elementom cestného zvodidla, ktorý sa stal základným výrazovým prostriedkom fasády objektu. „Fasádu od severu tvoria cestné zvodidlá s vetracou funkciou. Tie sú ohýbané do polomeru fasády = zákruty. Fasády východnej a južnej strany sú železobetónové s malými prevetrávacími otvormi v rozmanitom paterne, ktoré budú v budúcnosti porastať popínavými rastlinami," popisuje architekt Zdeněk Fránek. „Natočenie otvorov a tiež autorský zámer s obrastenými fasádami zamedzí prenikaniu svetiel automobilov mimo objekt parkovacieho domu, čo bolo potrebné vzhľadom na okolitú zástavbu rodinných domov. Tieto otvory sú skonštruované z fragmentov cestných zvodidiel rovnakého typu ako je tomu aj na severnej fasáde. Sú zvarené k sebe pod rôznymi uhlami." 

Na parkovacom dome je tiež zaujímavý aj jeho ekologický koncept. Jazierko pred parkovacím domom zbiera dažďovú vodu a umožňuje jej využitie na techické účely. Tri prístrešky na pojazdnej streche objektu sú prerastené zeleňou. Zeleň sa bude v budúcnosti nachádzať aj na fasáde parkovacieho domu, čím pomôže zamedziť prehrievaniu jednotlivých podlaží. Okrem toho, celý objekt využíva šetrné osvetlenie. 

Zaujímavou časťou návrhu stavby bolo aj parametrické spracovanie projektu pomocou viacerých 3D modelovacích programov, vďaka čomu architekti do projektu ľahko zapracovali sklon vodorovných konštrukcií. Programy im boli nápomocné aj pri určovaní tvaru a sklonu jednotlivých prevetrávacích otvorov, umiestnených na fasáde objektu. Priebežná kontrola estetického účinku geometrie stavby prebiehala takmer v reálnom čase vo virtuálnej realite pomocou Twinmotion a okuliarov HTC VIVE.

Jednoduchá stavba, ktorá svojím tvarom reaguje na okolitú zástavbu a presne kopíruje neďalekú hlavnú cestu, vyniká najmä riešením fasády. Obloženie a perforácia fasád však nie je len estetickým či symbolickým prvkom. Architekt zvolil dané riešenie najmä z dôvodu dobrého odvetrávania celého objektu a tiež preto, aby v noci svetlá automobilov neosvetľovali neďaleké rodinné domy. Pridanú hodnotu celému objektu dodáva aj autorský zámer zelenej fasády, ktorá okrem tlmenia svetiel dopomôže aj k vytvoreniu vhodnejšieho vnútorného prostredia, najmä v letných mesiacoch, kedy bude zeleň brániť prenikaniu slnečného svetla do objektu.

Parkovací dom v Dolních Břežanoch je tak ďalšou architektonicky aj urbanisticky zaujímavou stavbou, ktorá vznikla na území malej obci neďaleko Prahy. Okrem funkčného a estetického hľadiska navyše spĺňa aj to ekologické. Je dobrou inšpiráciou pre Bratislavu, ktorá ohlasuje veľké plány na rozvoj parkovacích domov na sídliskách aj na okrajoch mesta. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube