Author photoMartina Gregová 09.08.2023 20:33

Iniciatíva obyvateľov má zmysel. Začalo to ako lokálny festival, skončilo ako špičkový verejný priestor

Za vznikom skvelého verejného priestoru nemusí byť zložité plánovanie na úrovni mesta alebo drahé projekty. Na začiatok stačí odhodlanie obyvateľov a niekoľkých odborníkov, ktorí vedia poukázať na kvality miesta a rýchlymi opatreniami ho zlepšiť. Ukazuje to vynikajúci projekt z českej Plzne, bojujúci o prestížne ocenenie. 

Zdroj: Ateliér k světu

Zdroj: Ateliér k světu

Projekt Náplavka na Radbuzi vznikol tak trochu netradične. Jeho začiatok totiž iniciovali architekti z českého Ateliéru k světu. V roku 2014 spustili na mieste, nachádzajúcom sa neďaleko Wilsonovho mostu, trojtýždňový festival, ktorý mal obyvateľom Plzne ukázať, ako možno využívať vzácne mestské priestory v blízkosti vodných tokov. V čase festivalu sa na vybranom mieste nachádzal bar, požičovňa lodiek, posedenie a konali sa tam viaceré kultúrne aj spoločenské podujatia. Keďže udalosť zožala pomerne veľký úspech, nasledujúce roky sa konala znova. Festival obrátil pozornosť verejnosti k tomuto vzácnemu mestskému priestoru a inicioval aj rokovania o trvalom sprístupnení náplavky na Radbuzi. 

Festivalom architekti poukázali na opomenutý potenciál vodných tokov, ktorý si uvedomujú mnohé vyspelé mestá po celom svete. Ideálnym príkladom je Kodaň, kde sú nábrežia využívané naozaj naplno. Aj v našich končinách sa však pomaly začínajú objavovať projekty podobného typu - hoci poväčšine je verejný priestor len dodatkom k rozsiahlej výstavbe v nábrežných lokalitách. Oproti Česku Slovensko stále zaostáva, o čom svedčí nielen projekt Náplavka na Radbuzi, ale napríklad aj výsledky súťaže na obnovu nábrežia v Českých Budějoviciach či iniciatíva na obnovu Nábrežia Edvarda Beneša v Prahe

Pri predstavovaní plzenského projektu architekti vytýčili jeho hlavný cieľ - prepojenie dvoch brehov rieky v nadväznosti na blízke centrum mesta a vytvorenie plnohodnotnej oddychovej zóny pre obyvateľov. Predtým, ako sa začal projekt realizovať, bola riešená lokalita roky zanedbávaná a opustená. Priestory v okolí rieky v tom čase využívali len rybári. 

Galéria

  • Zdroj: Ateliér k světu
  • Zdroj: Ateliér k světu
  • Zdroj: Ateliér k světu
  • Zdroj: Ateliér k světu
  • Zdroj: Ateliér k světu
  • Zdroj: Ateliér k světu

Na základe participatívneho procesu autori štúdie zistili, že až 80% z opýtaných obyvateľov danú oblasť nenavštevovalo vôbec, no ocenili by jej celoročné sprístupnenie. Pri otázke, čo by v danej lokalite najviac uvítali, sa väčšina z nich priklonila k vybudovaniu kaviarne či reštaurácie, ďalej nasledovalo usporadúvanie hudobných či kultúrnych predstavení, vytvorenie oddychových zón a možnosti prenajať si loďku. Odpovede sa napokon pretavili aj do výslednej podoby náplavky, ktorá v súčasnosti všetko zo spomínaných funkcií ponúka.  

Najdôležitejším priestorom, ktorý na základe participácie vznikol, boli pobytové schody, ktoré umožňujú lepšiu a bezpečnejšiu prístupnosť k vodnému toku a skvalitňujú tak celý verejný priestor nábrežia. Pobytové schody boli navrhnuté s ohľadom na záplavy, ktoré sú v oblasti pomerne časté.  

V časti, kde sa spájajú dva hlavné pešie priechody, vznikla aj menšia kaviareň, ktorá sa vďaka svojej polohe stala dominantou celého nábrežia. Okrem interiérových priestorov zaberá aj časť jedného z mostov, kde v teplých mesiacoch vzniká letná terasa. V časti pod kaviarňou sa nachádza dodatkové sedenie na pobytových schodoch a menšie mólo, na ktorom sa môžu konať komorné predstavenia.  

V projekte prirodzene nechýba ani dostatok trávnatej plochy a niekoľko mól, odkiaľ je možné prenajať si loďku. Pod jedným z mostov sa dokonca nachádza aj letné kino. Od realizácie jednotlivých častí už uplynul nejaký čas a miesto si našlo svojich fanúšikov. V rôznych častiach roka sa v tejto lokalite konali napríklad pingpongové turnaje, predstavenia pre deti či mestské trhy.  

Projekt Náplavka na Radbuzi ukazuje, ako málo stačí k tomu, aby sa opustený a zanedbaný mestský priestor zmenil na živú lokalitu. Zároveň je príkladom, že nie všetkým zmenám musí predchádzať architektonická súťaž či zdĺhavé schvaľovacie procesy. V tomto prípade rozvoj iniciovali architekti, avšak až vďaka podpore verejnosti a mesta sa ho podarilo dotiahnuť do úspešného konca. O výnimočnosti projektu svedčí aj jeho zaradenie medzi nominácie na tohtoročnú Českú cenu za architektúru.

 

(Ateliér k světu, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube