Author photoMartina Gregová 14.07.2023 20:14

Inovatívna vízia pre prehliadané miesto. Architekti ukázali, ako má vyzerať atraktívne nábrežie

Značná časť Nábrežia Edvarda Beneša v Prahe dnes slúži automobilovej, električkovej a lodnej doprave. V ideálnom prípade by však mohla poskytovať atraktívny priestor aj pre peších a cyklistov a získať charakter príjemnej promenády. Práve takúto budúcnosť zobrazuje vizionársky projekt Moonshot, ktorý vznikol z vlastnej iniciatívy autorov.

Zdroj: Archicraft

Zdroj: Archicraft

To, že nábrežia sú jedny z najcennejších mestských priestorov, nie je pre metropoly aj menšie mestá po celom svete žiadnou novinkou. Rapídny ústup priemyslu a nákladne lodnej dopravy z centrálnych lokalít spoločne s nárastom dopytu po kvalitných verejných priestoroch, ideálne takých, ktoré ponúknu pocit prírody v meste, spôsobil, že revitalizácie týchto lokalít sa objavujú čoraz častejšie.  

Nábrežie Edvarda Beneša v Prahe prechádza mestskou časťou Malá Strana. V istých častiach je klasickým nábrežím, v iných jeho značnú časť zaberá električková trať či dokonca cesta určená pre automobily. Súčasná podoba tak vzhľadom na jeho momentálny charakter takmer vôbec neláka obyvateľov mesta k tráveniu voľného času v tejto lokalite. To, že podobná lokalita, nachádzajúca sa v blízkosti historického centra českej metropoly a obklopená objektami celomestského až celonárodného významu, je v dnešnej dobe zanedbaná a v mnohých častiach dokonca neprístupná verejnosti, je naozaj na zamyslenie.

To sa rozhodli zmeniť architekti zo štúdia Archicraft. Z vlastnej iniciatívy navrhli a predstavili verejnosti možnú podobu nábrežia, ktoré by vďaka viacerým kľúčovým zmenám mohlo pre zmenu slúžiť predovšetkým peším obyvateľom a návštevníkom mesta. Projekt dostal názov Moonshot.  

Galéria

  • Zdroj: Archicraft
  • Zdroj: Archicraft
  • Zdroj: Archicraft
  • Zdroj: Archicraft
  • Zdroj: Archicraft
  • Zdroj: Archicraft
  • Zdroj: Archicraft

Vzhľadom na to, že návrh novej podoby Nábrežia Edvarda Beneša nie je nijakým spôsobom záväzný a nie je ani výsledkom žiadnej architektonickej súťaže, jeho autori mali v tomto prípade naozaj voľné ruky. Napriek tomu však nejde o úplne nereálnu predstavu. Návrh zohľadňuje existujúce dopravné napojenia aj stále fungujúcu lodnú dopravu.  

Vízia má z dlhodobého hľadiska veľký zmysel. „Mestská časť považuje riešenie nábrežia za nanajvýš potrebné aj z dôvodu blízkeho projektu Vltavskej filharmónie. V prípade návrhu od ateliéru Archicraft nás zaujala najmä pozornosť, ktorú jeho autori venujú areálu Občianskej plavárne a parkovej nábrežnej ploche v blízkosti Strážneho domčeka pri Rudolfovej štôlni," povedala Lenka Burgerová, ktorá je zástupcom starostu pre územný rozvoj a participácie z Prahy 7, kam oblasť spadá.

Po novom na mieste, kde sa nachádza budova bývalej Občianskej plavárne, architekti navrhli znovuotvorenie verejného kúpaliska. Tentokrát však priamo na Vltave. Nová podoba kúpaliska evokuje atmosféru kodanského nábrežia Kalvebod Bolge či prístavného kúpaliska Copenhagen Harbour Bath. „Nová plaváreň, ktorá je založená na pontónoch, do mesta zase vracia tradíciu kúpania v rieke,“ píšu v sprievodnom slove k svojmu návrhu jeho autori. V nadväznosti na plaváreň by v tejto časti mohli vzniknúť pobytové schody či iné oddychové zóny.  

Okrem plávajúceho kúpaliska ďalej návrh predstavuje aj plávajúcu promenádu. Tá je umiestnená do tých častí nábrežia, ktoré z dôvodu aktuálneho dopravného riešenia nemožno inak sprístupniť pre peší pohyb. Vo vizualizáciách je táto nová pešia trasa doplnená o lodné kaviarne, ktoré by návštevníkom aj obyvateľom Prahy sprostredkúvali jedinečný zážitok. Červená farba zdôrazňuje alternatívnu funkciu týchto elementov v priestore prístavu a láka pozornosť návštevníkov nábrežia. 

Poslednou riešenou lokalitou je takzvaná Rudolfova štôlňa, a to aj napriek tomu, že táto oblasť bola rekonštruovaná len pomerne nedávno. „Nedávno tu vznikol malý park, ale prístup k nemu nie je dobre riešený, takže park v dnešnej dobe mnoho ľudí nenavštevuje," myslia si architekti. V kamennom múre preto navrhli kobky, kde by mohli byť umiestnené kaviarne, galérie alebo obchody, čo by do oblasti pritiahlo omnoho viac návštevníkov. Samotná Rudolfova štôlňa, vyše kilometer dlhý tunel, by mohla byť prostredníctvom prehliadok sprístupnená verejnosti. 

Návrh, ktorý bol predstavený len pomerne nedávno na Rozvojovej komisii Prahy 7, chcú architekti posunúť aj na iné miesta. Ako však sami tvrdia, cieľom je najmä vyvolať diskusiu a poukázať na možné riešenia dnes nie veľmi prívetivej, ale zato naozaj hodnotnej mestskej lokality. Aj keď sa realizácia tohto projektu v dohľadnej dobe neplánuje, nadšencom mestského rozvoja ponúka viaceré príklady toho, ako možno podobne zanedbané priestory revitalizovať. 

 

(Novinky.cz, Designmag, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube