Author photoAdrian Gubčo 30.04.2024 09:57

Zásadná správa pre najväčší internát: Zlý stav bol už neúnosný, Univerzita Komenského rozbieha novú etapu obnovy

Internát Ľudovíta Štúra v Mlynskej doline, nazývaný aj „Štúrak“, je najväčším internátom na Slovensku. Postavený bol pred viac ako 50 rokmi a dnes už nedokáže poskytovať ubytovanie na adekvátnej úrovni. Najmä Blok B je v havarijnom stave, čo viedlo prevádzkovateľa internátov, Univerzitu Komenského v Bratislave, k ohláseniu jeho rekonštrukcie.

Zdroj: Univerzita Komenského

Zdroj: Univerzita Komenského

Internát Ľudovíta Štúra tvorí srdce internátneho areálu v Mlynskej doline, prezývaného aj študentské mestečko. Pôvodný urbanistický koncept počítal so vznikom do istej miery samostatnej štvrte pre 10-tisíc študentov s potrebnou vybavenosťou a verejnými priestormi. Štúrak, tvorený dvojicou výškových blokov (A, B) so 14 podlažiami a nižším blokom so službami, tvorí dominantu celého kampusu. Autormi sú János Roth a József Finta.

Dvojica blokov mala asociovať corbusierovský (podľa švajčiarskeho architekta a urbanistu Le Corbusiera) model „stroja na bývanie“, kde sú všetky potreby saturované v rámci výškovej budovy so zeleňou okolo. Študenti sú ubytovaní po bunkách, tvorených štyrmi izbami s kapacitou 10 ubytovaných. Ku každej bunke prilieha jedna kúpeľňa s toaletou.

Dnes je už stav internátov nedostačujúci, čo kritizovali študenti aj samotná Univerzita Komenského. Rekonštrukcia je preto plánovaná dlhšie. Aktuálne vedenie univerzity tvrdí, že začať chcelo hneď po svojom nástupe v roku 2019, plány však narušili nedostatky v projekte, potom pandémia a energetická kríza. UK zároveň pripomína, že bratislavské univerzity nemohli v minulosti čerpať zdroje z európskych fondov, v dôsledku čoho internáty nazbierali obrovský investičný dlh.

Galéria

  • Podoba rekonštrukcie Bloku B. Zdroj: Univerzita Komenského
  • Pôvodná koncepcia rekonštrukcie Bloku A. Zdroj: Univerzita Komenského
  • Pôvodná koncepcia rekonštrukcie Bloku A. Zdroj: Univerzita Komenského
  • Pôvodná koncepcia rekonštrukcie Bloku A. Zdroj: Univerzita Komenského
  • Pôvodná koncepcia rekonštrukcie Bloku A. Zdroj: Univerzita Komenského
  • Pôvodná koncepcia rekonštrukcie Bloku A. Zdroj: Univerzita Komenského
  • Pôvodná koncepcia rekonštrukcie Bloku A. Zdroj: Univerzita Komenského

Rektor UK Marek Števček sa pritom obracia aj na vládu. „Naše vedenie prevzalo internáty v katastrofálnom stave. Ich rekonštrukcia mala prebehnúť už dávno. Po pandémii sme dúfali, že sa táto investícia zaradí medzi vládne priority. Dostali sme sa však do stavu, kedy nám neostáva nič iné, ako začať s rekonštrukciou z vlastných zdrojov a súbežne hľadať ďalšie možnosti financovania,“ konštatuje. Univerzita investovala do obnovy internátov 10.348.523,84 eur.

V prípade Štúraku sa ukázal závažný problém – užívanie stavby už nie je úplne bezpečné. UK preto už pred časom začala s rekonštrukciou  Bloku A. Skončila sa prvá etapa, v ktorej boli obnovené zvislé a vodorovné rozvody, sociálne jadrá aj ústredné kúrenie. V ďalšej etape bude nasledovať zateplenie strechy, fasády a výmena všetkých okien a balkónových dverí.

Teraz univerzita ohlasuje, že začína aj s opravou Bloku B, ktorá bude taktiež realizovaná po etapách. Ako približuje, práce sa začnú po ukončení letného semestra. Študenti môžu na internáte ostať do vypršania platnosti súčasných zmlúv, teda do konca júna. Počas rekonštrukcie bude dotknutý blok vyňatý z ubytovacích kapacít, v priebehu budúceho roka tak bude schopná poskytnúť ubytovanie len pre 24% študentov univerzity, na rozdiel od súčasných 30%.

UK sa snaží získať dodatočné kapacity oslovovaním partnerských organizácií, zároveň ale zdôrazňuje, že daný krok bol nevyhnutný. Vedenie univerzity dokonca nehovorí o potrebe zlepšenia komfortu ubytovania. Namiesto toho používa slovo „záchrana“, čo svedčí o zúfalom stave najväčšieho internátu na najvýznamnejšej vysokej škole na Slovensku.

 

Rekonštrukcia mala byť pôvodne komplexnejšia a priniesť väčší rast komfortu pre študentov. Zdroj: Univerzita Komenského

 

Zásadnou pomocou pre obnovu internátov má byť zisk prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti. Vláda SR ešte v decembri určila Univerzitu Komenského ako priameho prijímateľa prostriedkov z európskych zdrojov. „Je to veľmi dobrá správa. Schválenie financovania s efektívnou podporou ministerstva školstva a ministerstva dopravy umožní zrealizovať najrozsiahlejšiu rekonštrukciu tohto internátu, odkedy bol v roku 1969 daný do užívania,“ uviedla vtedy prorektorka UK pre majetok a investície Jana Duračinská.

O možnosti, že by bola rekonštrukcia financovaná z Plánu obnovy a odolnosti, sa hovorilo už dávnejšie. Udelenie prostriedkov však predpokladalo, že investícia podporí vysokoškolskú reformu spájania škôl. Národná implementačná a koordinačná agentúra NIKA podotýkala, že „cieľom výzvy nie je primárne podpora internátov, ale aj podpora výskumnej a vzdelávacej infraštruktúry s vysokou pridanou hodnotou pre excelentný výskum a internacionalizáciu.“

Zásadným krokom k zvýšeniu konkurencieschopnosti malo byť spájanie škôl. Na výzvu Ministerstva školstva však nereagoval nikto. Následnú snahu o vznik konzorcií vypočulo niekoľko strán, Univerzita Komenského ale medzi nimi nebola. K peniazom preto prístup nemala, keďže išlo o podmienku ministerstva. Rozhodnutie Vlády SR to zmenilo.

Každopádne, aj napriek externým zdrojom rekonštrukcia výškového Bloku A nie je taká rozsiahla, ako sa očakávalo. Pôvodne sa rátalo s rozšírením priestorov izieb o balkóny. Na základe aktuálnych informácií je ale zrejmé, že sa tieto zachovajú. Štandard sa tak zvýši, ale nie do takej miery.

UK je napriek všetkému optimistická. „Táto rekonštrukcia rieši vážny problém vysokého školstva a môže prispieť k motivácii študentov ostať študovať na Slovensku,“ myslí si Duračinská. Talentovaní študenti odchádzajú zo Slovenska aj kvôli biednemu stavu vzdelávacej infraštruktúry. Jedným z hlavných cieľov je tak Brno, ktoré sa prezentuje modernými univerzitnými priestormi a študentským charakterom mesta.

Otázkou ostáva, či bude obnova internátov – síce významná, ale nie až taká radikálna – stačiť. Popri nevyhnutných prácach by možno mohla Univerzita Komenského myslieť aj nad komplexnejším plánom, ako pozdvihnúť svoju atraktivitu. Stav Štúraku totiž nie je ani zďaleka jediným nedostatkom študentského mestečka v Mlynskej doline.

 

(UK, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube