Author photoAdrian Gubčo 22.12.2023 12:16

Dobrá správa z Mlynskej doliny: Najväčší internát sa obnoví, Univerzita Komenského získala prostriedky

Internát Ľudovíta Štúra v Mlynskej doline, ľudovo nazývaný Šturák, je najväčším internátom na Slovensku. Tvorený je dvojicou obytných blokov, pričom oba sú v biednom stave. O komplexnej rekonštrukcii aspoň jedného z nich sa hovorí už dlhšie, teraz sa však skutočne priblížila – Univerzita Komenského (UK) totiž získa prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti.

Pôvodne zamýšľaná vízia rekonštrukcie. Zdroj: Univerzita Komenského

Pôvodne zamýšľaná vízia rekonštrukcie. Zdroj: Univerzita Komenského

Rekonštrukcia Výškového bloku A (VBA) Internátu Ľudovíta Štúra v Mlynskej doline bude financovaná z prostriedkov Európskej únie. Vláda SR v stredu 20.12.2023 určila Univerzitu Komenského ako priameho prijímateľa prostriedkov v rámci mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. 

Rekonštrukcia 16-podlažného bloku VBA už začala v tomto roku, obnovili sa rozvody, sociálne jadrá a ústredné kúrenie. Schválené finančné prostriedky z mechanizmu umožnia pokračovať v rekonštrukcii, v rámci ktorej sa obnoví a zateplí fasáda aj strecha, vymenia sa všetky okná a dvere, opravia sa balkóny a vymenia staré svietidlá za moderné s technológiou LED.

Okrem zvýšeného komfortu pre vyše 1.000 ubytovaných prinesie obnova budovy aj 30% úsporu energií. V pláne je tiež vybudovanie prepojovacej lávky pre chodcov, ktorá vytvorí ďalší bezbariérový prístup na „Šturák“.

Galéria

  • Pôvodne zamýšľaná vízia rekonštrukcie. Zdroj: Univerzita Komenského
  • Pôvodne zamýšľaná vízia rekonštrukcie. Zdroj: Univerzita Komenského
  • Pôvodne zamýšľaná vízia rekonštrukcie. Zdroj: Univerzita Komenského
  • Pôvodne zamýšľaná vízia rekonštrukcie. Zdroj: Univerzita Komenského
  • Pôvodne zamýšľaná vízia rekonštrukcie. Zdroj: Univerzita Komenského
  • Pôvodne zamýšľaná vízia rekonštrukcie. Zdroj: Univerzita Komenského
  • Pôvodne zamýšľaná vízia rekonštrukcie. Zdroj: Univerzita Komenského

Pre internát pôjde o dramatickú zmenu. „Je to veľmi dobrá správa. Schválenie financovania s efektívnou podporou ministerstva školstva a ministerstva dopravy umožní zrealizovať najrozsiahlejšiu rekonštrukciu tohto internátu, odkedy bol v roku 1969 daný do užívania,“  uviedla prorektorka UK pre majetok a investície Jana Duračinská.

Veľkým benefitom bude zníženie energetickej náročnosti budovy, čo prispeje k značnej úspore aj po finančnej stránke. „Realizáciou takejto investície zabezpečíme nielen lepší štandard bývania pre ubytovaných, ale zároveň aj energeticky úspornú, hospodárnu a udržateľnú prevádzku. Rekonštrukcia bola z hľadiska ďalšej prevádzky po viac ako 50 rokoch nevyhnutnosťou.“

Pre UK ide o zásadný krok v jej snahe o prilákanie či udržanie študentov. „Táto rekonštrukcia rieši vážny problém vysokého školstva a môže prispieť k motivácii študentov ostať študovať na Slovensku,“ myslí si Duračinská. Faktom je, že stav nielen tohto internátu, ale aj niektorých ďalších nie je priaznivý.

Rekonštrukcia jedného z blokov Šturáku mala podľa dlhodobých plánov zmeniť jeho podobu – rátalo sa s rozšírením priestorov izieb o balkóny. Na základe aktuálnych informácií sa ale zdá, že sa tieto zachovajú. Internát si tak podľa všetkého zachová výraz, ktorý mu dali v minulosti architekti János Roth a József Finta.

Celá investičná akcia je z hľadiska zabezpečenia potrebnej dokumentácie už pripravená na realizáciu, sú vydané právoplatné stavebné povolenia a oznámenia k ohláseniu stavebných a udržiavacích prác. V súčasnosti prebieha proces verejného obstarávania na dodávateľa stavby druhej etapy s odhadovaným časom realizácie stavebných prác na 15 mesiacov od podpisu zmluvy o dielo. Celková cena investície do VBA je podľa projektovej dokumentácie 7.139.608 eur s DPH.

 

Dramatickejšiu obnovu asi očakávať nemožno. Zdroj: Univerzita Komenského

 

O možnosti, že by bola rekonštrukcia financovaná z Plánu obnovy a odolnosti, sa hovorilo už dávnejšie. Udelenie prostriedkov však predpokladalo, že investícia podporí vysokoškolskú reformu spájania škôl. Národná implementačná a koordinačná agentúra NIKA podotýkala, že „cieľom výzvy nie je primárne podpora internátov, ale aj podpora výskumnej a vzdelávacej infraštruktúry s vysokou pridanou hodnotou pre excelentný výskum a internacionalizáciu.“

Zásadným krokom k zvýšeniu konkurencieschopnosti malo byť spájanie škôl. Na výzvu Ministerstva školstva však nereagoval nikto. Následnú snahu o vznik konzorcií vypočulo niekoľko strán, Univerzita Komenského ale medzi nimi nebola. K peniazom preto prístup nemala, keďže išlo o podmienku ministerstva.

Teraz sa to zmenilo na základe rozhodnutia vlády, ktorá podporila viacero inštitúcií. Obnoviť sa majú aj budovy Univerzitnej nemocnice Bratislava a historický areál v správe Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

V prvom prípade sa má kompletne obnoviť obvodový plášť vybraných budov nemocnice akademika Ladislava Dérera na Kramároch, predovšetkým infekčného pavilónu, pavilónu geriatrie a polikliniky. V druhom pôjde o klinické medicínske pracoviská, pracoviská spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek a chirurgické pracoviská.

V konečnom dôsledku ide o drobné zmeny, ktorých dosah bude len obmedzený. Tak UK, ako aj podporené nemocnice, trpia investičným dlhom, ktorý ďaleko presahuje výšku aktuálnej podpory.

Z pohľadu najväčšej univerzity sa len zmierni celkovo nedostatočný fyzický stav jej budov a internátov. Ak chce byť skutočne konkurencieschopná voči iným hráčom v regióne – najmä Brnu – bude potrebovať desiatky a stovky miliónov na kompletne nové budovy namiesto obmedzenej podpory na jednu provizórnu rekonštrukciu.

 

(UK, TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube