Author photoAndrej Sárközi 14.04.2023 13:08

Dobré správy pre študentov vysokých škôl. Pripravuje sa rekonštrukcia viacerých internátov

Študentskému bývaniu by v Bratislave mohli čoskoro nastať lepšie časy. Modernizáciou majú prejsť viaceré vysokoškolské internáty, ohlásený bol aj úplne nový projekt súkromného charakteru. Kúsok po kúsku sa tak začína zlepšovať nezriedka biedny stav budov, ktoré spolurozhodujú o atraktivite štúdia v hlavnom meste - a tým aj o jeho budúcom úspechu.

Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislave

Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislave

Tak ako nie sú výkladnou skriňou slovenského školstva budovy vzdelávacích inštitúcií, rovnako ňou nie sú ani študentské internáty. Nanešťastie, predstava o zastaraných izbách a stavbách z čias minulého režimu nie je v niektorých prípadoch až tak vzdialená od reality. Hoci sa jednotlivé internáty postupne modernizujú, citeľne vyššiu úroveň aj tak poskytujú súkromní investori a poskytovatelia ubytovania. Nadštandardnejšie objekty sa nachádzajú napríklad v Petržalke v podobe bývalého hotela pri Inchebe a v Ružinove na Tomášikovej (bývalé sídlo HZDS).

Podľa všetkého je však v tomto smere prítomný trhový potenciál - a investori na to reagujú. Dôkazom je nedávno ohlásený projekt developera WH Holding, ktorý oznámil zámer vybudovania nového internátneho bývania pod názvom Campus Blagoevova. Projekt plánuje postaviť v Petržalke na Blagoevovej ulici, priamo naproti Ekonomickej univerzite medzi panelákovým domom a ulicou. Investor tu navrhol objekt so 102 ubytovacími jednotkami, základným vybavením internátneho domu, tromi samostatne prenajímateľnými priestormi pre občiansku vybavenosť a podzemným parkovaním. Okrem toho plánuje aj revitalizáciu blízkej zelene. 

Zámer je cielený najmä na študentov Ekonomickej univerzity. Táto však naplánovala v rámci študentského bývania vlastnú iniciatívu – chce zrekonštruovať študentský domov Starohájska 4 v Petržalke. Mestská časť nedávno zverejnila oznámenie o začatí stavebného konania. V súčasnosti pôsobí budova skutočne nešťastne, vonkajšia fasáda opadáva, balkóny sú zatečené a zábradlia zhrdzavené. Budova očividne nebola obnovená dlhé roky. 

Galéria

  • Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislave
  • Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislave
  • Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislave
  • Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislave
  • Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislave
  • Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislave
  • Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislave
  • Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislave
  • Internáty Starohájska 4, Petržalka. Zdroj: Google StreetView

Predmetom projektovej dokumentácie je tak komplexná rekonštrukcia a modernizácia študentského domova. V rámci obnovy exteriérovej časti objektu bude zateplená fasáda a strecha a vymenia sa aj okenné a dverné výplne otvorov na fasáde stavby. Rovnako prebehne asanácia drevených stien a vybudujú sa nové murované steny medzi interiérom a exteriérom v bunkách.

V interiéri budovy budú vykonané práce so zameraním na obnovu všetkých inžinierskych sietí, omietok, výmenu podlahových krytín, osadenie nových zariaďovacích predmetov v zariadeniach pre osobnú hygienu. Univerzita chce vymeniť aj výťahy v budove. O novú architektonickú podobu sa podľa zverejnenej dokumentácie postará kancelária AD-Architektura.

Internáty Starohájska 4, Petržalka. Zdroj: Google StreetView

Schátraný a zanedbaný internát sa tak konečne dočká novej podoby, ktorá bude oveľa atraktívnejšia pre stovky ubytovaných študentov jednej z najväčších univerzít na Slovensku. Ďalšie tisíce však do Bratislavy pravidelne dochádzajú, pričom domovom mnohých je Internát Ľudovíta Štúra v Mlynskej doline, súčasť Vysokoškolského mestečka Univerzity Komenského.

Stav kampusu je dlhodobo nedostatočný. Hoci niektoré objekty sú opravené (Manželské internáty), plánovaná rekonštrukcia ďalších objektov sa roky odkladá. Do najväčších internátov na Slovensku sa v minulosti investovalo len minimálne, výsledkom je zlý stav fasád a zlé podmienky na bývanie, ktoré už dlho nezodpovedajú súčasným nárokom. Študenti sú ubytovaní po bunkách, tvorených štyrmi izbami s kapacitou 10 ubytovaných, pričom ku každej bunke prilieha len jedna kúpeľňa s toaletou.

Rekonštrukciu internátov prisľúbil ešte v roku 2016 vládnuci Smer-SD, do obnovy chcel naliať 50 miliónov eur. V praxi sa však veľkorysé sľuby nenaplnili. Obnova sa mala konečne spustiť na jeseň 2019 premenou bloku B s kapacitou 1.380 študentov, ani vtedy sa však práce nerozbehli. Projekt dal totiž preveriť nový rektor Univerzity Komenského – Marek Števček, ktorý zistil vážne nedostatky. Zámer za 14,2 milióna tak bol odložený a riaditeľ internátov Róbert Gula okamžite odvolaný.

Posledná známa informácia pochádza z leta roku 2021, keď sme informovali, že projektová dokumentácia bola prepracovaná a dodávateľ projektu už čakal len na vydanie stavebného povolenia. Predbežný odhad spustenia rekonštrukcie malo byť leto 2022. 

 

Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislave

Tento termín sa však splniť nepodarilo. Univerzita Komenského len pred niekoľkými týždňami aktualizovala harmonogram jednotlivých stavebných prác a plány rozdelila medzi Manželské internáty, Átriové domky, výškové bloky A a B a internát Družba.

Pri "Manželákoch" boli v roku 2020 dokončené revitalizácie okenných a dverných fasádnych konštrukcií či rekonštrukcia vstupnej chodby za vyše štvrť milióna eur. O rok neskôr prešlo obnovou osem výťahov za takmer pol milióna eur. Premenou ešte majú prejsť okenné a dverné fasády konštrukcií a svetlíkov telocvične, pribudnúť majú tiež LED svietidlá v oboch telocvičniach. Pri týchto plánoch aktuálne prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa a termín realizácie je naplánovaný na tento rok. 

V rámci Átriových domov bolo uskutočnených už viacero obnov. V roku 2020 sa ukončila modernizácia a rekonštrukcia centrálnych jadier blokov C, E, M, obnovili sa aj strechy v blokoch E a V a rekonštrukciou prešla vzduchotechnika a klimatizácia v jedálni Nová Venza. To všetko vyšlo Univerzitu Komenského na takmer milión eur, pričom rekonštrukcie boli financované z dotácií aj vlastných zdrojov.

V roku 2022 bola na "Átriakoch" dokončená sanácia časti zábradlia s betónovými panelmi, rekonštrukcia podláh chodieb v blokoch F, G, J či spoločných sociálnych jadier blokov B, H, K. Vymenené boli podlahy a obnovené maľovky vo vybraných blokoch E a C. Tieto realizácie si vyžiadali celkové investície v hodnote takmer 700-tisíc eur. V tomto období prebieha realizácia výmeny nábytku v bloku C a E a vymieňajú sa podlahy a obnovuje maľovka v bloku M – oboje iniciatívy sú hradené z dotácie Ministerstva školstva a  vyjdú na vyše pol milióna eur. Za 200-tisíc aktuálne prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa na výmenu nábytku v bloku M a termín realizácie je naplánovaný ešte v tomto roku. 

 

Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislave

Najdôležitejšie investície sú však naplánované vo výškových blokoch A a B na Internáte Ľudovíta Štúra. V prípade výškového bloku B, kde sa nachádza ubytovacie oddelenie a ďalšie administratívne kancelárie, boli v predchádzajúcich dvoch rokoch ukončené opravy aj projekčné práce. Vlani bola ukončená oprava balkónových zábradlí za 159-tisíc eur, v roku 2021 boli dokončené projekčné a inžinierske služby k dielu, teda plánovanej modernizácie a obnovy výškových budov.

Vo výškovom bloku A boli v rokoch 2021 až 2022 vymenené balkónové zábradlia za vyše 180-tisíc eur a rovnako bola dokončená projektová dokumentácia na komplexnú rekonštrukciu I. etapy (zvislé rozvody, sociálne jadrá, MaR, prístupová lávka). V tomto období už prebieha kompletná rekonštrukcia budovy, resp. jej prvá etapa za 2.324.182,31 eur. Rovnako sa uskutočňuje proces realizácie projektovej dokumentácie na komplexnú rekonštrukciu II. etapy (zateplenie strechy a fasády, výmena okien a balkónových dverí). 

Hoúcou správou je oznámenie termínu kompletnej rekonštrukcie zvyšku mohutného komplexu. Stavebné práce, na ktoré čakajú obyvatelia "Štúraku" už dlhé desaťročia, sa majú začať už v tomto roku. Dokončenie je naplánované v roku 2026. Univerzita Komenského na stránke informuje, že aktuálne čaká na pridelenie finančných zdrojov. Celková hodnota rekonštrukcie je 34,2 milióna eur. 

Aktualizovaný harmonogram stavebných prác informuje aj o obnove Družby. Minulý rok bola dokončená obnova kotolne budovy D1 za vyše 750-tisíc eur, aktuálne prebieha realizácia projektovej dokumentácie na výmenu nábytku študentských izieb vo vybraných izbách budovy D2 za 860-tisíc eur. Rovnako sa pripravujú podklady do súťaže na komplexnú rekonštrukciu zvislých rozvodov a sociálnych jadier v budovách D1 a D2. 

Cieľom Univerzity Komenského je stať sa moderným vysokoškolským mestom (kampusom) s možnosťami kvalitného a cenovo prijateľného ubytovania pre študentov UK či iných vysokých škôl. Aspoň tak informuje najstaršia slovenská univerzita v Pláne modernizácie a rozvoja vysokoškolského mestečka Ľudovíta Štúra. vytvorenie lepších podmienok pre bývanie je reálne, nastať však malo už pred desaťročiami. 

O čosi modernejší vysokoškolský kampus študenti skutočne získajú pravdepodobne až v druhej polovici tohto desaťročia. Keďže sa rekonštrukcia najväčšieho internátu už niekoľkokrát oddialila, obozretnosť je na mieste. O čosi skôr sa budú tešiť študenti Ekonomickej univerzity, ktorým pribudne obnovené bývanie na Starohájskej 4, doplnené o privátny projekt na Blagoevovej. 

Pomaly sa tak prekonáva obrovský modernizačný dlh. Bratislava tak bude poskytovať o čosi lepšie podmienky pre štúdium, čo je dôležité pri lákaní študentov, najmä tých najšikovnejších. Na to, aby ich ale bola schopná naozaj pritiahnuť, je toho potrebného oveľa viac - a to nielen v oblasti bývania, ale aj fungovania celého systému (nielen) vysokoškolského vzdelávania. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube