Author photoMartina Gregová 15.02.2023 09:47

Krásne paneláky: Z banálnych domov môže byť príťažlivá architektúra

Modernistické sídliská aj kvalita bývania v nich by mohla byť úplne iná, keby sa rekonštrukcií prefabrikovaných (panelových) bytových domov chopili skúsení architekti. Ukazujú to príklady nielen zo zahraničia, ale aj zo Slovenska či susedného Česka.

Autori: BoysPlayNice, Ondřej Bouška, Philippe Ruault

Autori: BoysPlayNice, Ondřej Bouška, Philippe Ruault

Panelové bytové domy sú významnou súčasťou väčšiny miest na Slovensku. Aj napriek tomu, že v panelákoch žije veľká časť obyvateľov miest, sú vydarené rekonštrukcie takýchto stavieb stále skôr výnimkou. Vo väčšine prípadoch sa stretávame len s ich zatepľovaním, prípade s nutnými opravami, ktoré zväčša vychádzajú zo zlého stavu budovy. Rekonštruovať panelové bytové domy sa však dá aj tak, aby výsledok bol architektonicky estetický, funkčne zvládnutý a výrazne zvýšil kvalitu života obyvateľov. 

 

Autor: BoysPlayNice

 

Na našom území je dôkazom tohto tvrdenia realizácia z roku 2014. Jedná sa o projekt Panelák od architektonického štúdia gutgut, ktorý sa nachádza v Rimavskej Sobote. Ako architekti sami tvrdia: „Táto prestavba demonštruje našu interpretáciu súčasného trendu rekonštrukcie panelového bytového fondu. Projekt nenápadne reaguje na svoje okolie a otvára dom z vnútra smerom von.” 

Dôležitým funkčným bodom prestavby bolo vytvorenie aktívneho parteru, ktorého súčasťou je kaviareň, fitnesscentrum aj sauna. V priamej nadväznosti na tieto priestory vznikla menšia terasa. Architekti sa popasovali aj s fasádou objektu. Novým výrazným prvkom sa po rekonštrukcii stali zavesené oceľové balkóny. Súčasťou prestavby bolo aj otvorenie pôdorysov bytov, a to v celom priereze budovy. Jedinečnosť tohto projektu potvrdzuje aj získanie ocenenia CE ZA AR 2014 v kategórii Bytové domy.  

 

Autor: Ondřej Bouška

 

O niečo aktuálnejší je projekt rekonštrukcie panelového bytového domu, ktorý sa nachádza v pražskej Hostivaři. Za jeho návrhom stojí architektonické štúdio re:architekti. Príbeh rekonštrukcie však začal už o čosi skôr, a to vďaka niekoľkým aktívnym členom SVJ (Společenstvo vlastníkov bytových jednotiek). „Začali sme štúdiou s nádychom developmentu (strešná nadstavba, komplexná rekonštrukcia, rozšírenie loggií a doplnenie výťahu). Po stretnutí s realitou, niekoľkých odvolaniach, desiatkach hodín schôdzí a prezentácií sme skončili so subtílnym zásahom, ktorý však zásadne zvyšuje úžitkovú aj trhovú hodnotu všetkých bytov,” povedala o projekte Jarmila Ditrychová, predsedníčka SVJ.  

Hlavným prínosom tejto realizácie je značné rozšírenie loggií, čo vo výsledku premenilo ťažko využiteľné exteriérové priestory hlboké len 1,1 metra na priestor s hĺbkou takmer 2 metre. To sa architektom podarilo vďaka subtílnej konzolovej konštrukcii, umiestnenej na fasáde objektu. Samotní obyvatelia bytového domu sa tiež mohli rozhodnúť pre zväčšenie okenných otvorov, smerujúcich na loggiu.

Celková výška investičných nákladov na túto rekonštrukciu sa vyšplhala na sumu približne 210.000 eur. V prepočte na jednu bytovú jednotku je to približne 15.000 eur. Prístup, ktorý členovia Spoločenstva vlastníkov bytových jednotiek napokon pre rekonštrukciu bytového domu zvolili, je stále skôr ojedinelým prípadom. Ako hovorí sama Jarmila Ditrychová: „Keď sme stáli pred rozhodnutím, ako tento dom začať opravovať a začali sme sa obzerať po tom, čo sa tu ponúka, tak to pre nás bolo dosť veľké sklamanie. Všetky ponuky boli od stavebných firiem, a nie od architektov. Všetky firmy ponúkali iba to, že rekonštrukcia obsahuje výmenu okien, zateplenie a nafarbenie.“ 

 

Autor: Philippe Ruault

 

S otázkou rekonštrukcie bytových domov sa však pasujú aj inde vo svete. Jedným z najznámejších prípadov vydarených projektov tohto typu je transformácia bytového domu v Bordeaux vo Francúzsku. Za jej návrhom stoja architekti Christophe Hutin, Fréderic Druot a Lacaton & Vassal. 530 bytových jednotiek vďaka tejto realizácii získalo nové zimné záhrady a balkóny, čo pridalo každému z bytov nové plochy na rozhraní exteriéru a interiéru. Po novom sú tieto priestory hlboké až 3,8 metra, čo znamená naozaj dostatočne kvalitný priestor. 

Spomínaná transformácia súčasne zlepšila energetickú bilanciu budovy – balkóny totiž vďaka priehľadným polykarbonátovým panelom slúžia ako pomyselný skleník, ktorý v zime celú budovu vyhrieva, v lete si naopak obyvatelia môžu celý balkón otvoriť. Dôkazom výnimočnosti tohto projektu je aj získanie prestížneho európskeho ocenenia EU Mies van der Rohe Award v roku 2019. Z Lacaton Vassal sa aj vďaka tomuto projektu a prístupu stali držitelia Pritzkerovej ceny. 

Všetky tieto projekty sú príkladom toho, ako možno pristupovať k rekonštrukcii bytových domov. Či už pôjde o nové konštrukcie umiestňované na fasády budov, prestavbu prízemia na nové komunitné priestory či dokonca o zmenu a rozšírenie typológie jednotlivých bytových jednotiek, často kritizované architektonické dedičstvo môže byť transformované z negatívne vnímaných obytných budov na veľkorysejšie a príjemnejšie bytové priestory.  

 

(eArch, Archdaily, GutGut, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: Ondřej Bouška
  • Autor: Ondřej Bouška
  • Autor: Ondřej Bouška
  • Autor: Ondřej Bouška
  • Autor: Philippe Ruault
  • Autor: Philippe Ruault
  • Autor: Philippe Ruault

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube