Author photoMartina Gregová 30.09.2022 19:01

Zázrak v Trebišove. Stará plaváreň prešla totálnou rekonštrukciou, môže získať architektonickú cenu

Obnova mestskej plavárne v Trebišove je príkladom toho, ako môže komunitné úsilie dopomôcť k rekonštrukcii pomaly chátrajúcej budovy. Po dlhej diskusii samosprávy s odbornou verejnosťou, pričom v hre bola aj asanácia objektu, sa v roku 2016 pristúpilo k projekčným prácam na obnove mestskej plavárne. Možno aj vďaka tomuto ojedinelému prístupu bol projekt nominovaný na prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR 2022.

Autori: Zoltán Kanócz, Vlastimil Slávik, Patrik Panda

Autori: Zoltán Kanócz, Vlastimil Slávik, Patrik Panda

História objektu Mestskej plavárne v Trebišove siaha až do roku 1971, kedy bola budova postavená v rámci investičnej časti „Akcie Z". Na výstavbe objektu sa v tom čase podieľali Trebišovčania počas povinných brigád. Celý areál sa budoval 16 rokov. V minulosti sa v objekte konali rôzne plavecké súťaže aj výcviky pre žiakov základných škôl. V roku 2012 však mesto Trebišov definitívne zastavilo prevádzku mestskej plavárne, najmä z dôvodu jej dezolátneho stavu. Budova dlhodobo chátrala, neprebiehala už ani údržba či opravy technologickej a bazénovej časti.

Po dlhej diskusii samosprávy s odbornou verejnosťou sa nakoniec rozhodlo o rekonštrukcii objektu. Jednou z alternatív bolo pritom krátko predtým aj zbúranie a nahradenie budovy. Kompletnú rekonštrukciu plavárne začalo mesto realizovať v roku 2017. Autorom projektu je architekt Patrik Panda v spolupráci s Eduardom Sotákom. Celkové investičné náklady sa vyšplhali na 4 milióny eur.  

Hlavným zámerom rekonštrukcie bola snaha o čo najväčšie zachovanie existujúcej hmoty a funkčných tokov. „Prostredie na hranici mesta a krajiny sa premietlo do nového vonkajšieho vzhľadu objektu a použitých materiálov - prírodného borovicového dreva a priemyselne vyrobeného betónu,” vysvetľuje architekt Patrik Panda. Priestory plavárne sa mali viac zracionalizovať a vzniknúť mali aj doplnkové priestory, ktoré by slúžili vedľajším funkciám tak, aby boli v súlade s hlavnou funkciou – využívaním plaveckého bazénu verejnosťou. Vďaka tomu sa po novom môžu návštevníci plavárne občerstviť v novom zdravom bare pri bazénovej časti, ale aj v reštaurácii Ponorka. Okrem toho pribudlo kondičné fitness centrum, ktorého súčasťou je sauna. V rámci rekonštrukcie bolo vybudovaných 7 nových ubytovacích jednotiek, ktoré vznikli prestavbou pôvodných administratívnych priestorov. 

Galéria

  • Autori: Zoltán Kanócz, Vlastimil Slávik, Patrik Panda
  • Autori: Zoltán Kanócz, Vlastimil Slávik, Patrik Panda
  • Autori: Zoltán Kanócz, Vlastimil Slávik, Patrik Panda
  • Autori: Zoltán Kanócz, Vlastimil Slávik, Patrik Panda
  • Autori: Zoltán Kanócz, Vlastimil Slávik, Patrik Panda

Vzhľadom na možnosti financovania sa obnova realizovala v dvoch etapách a menšie úpravy sa realizujú dodnes. V rámci prvej etapy bola opravená najskôr strešná krytina, obvodový plášť zo severnej strany, časti západnej strany a vymenené boli okenné výplne. Okrem toho, že mal objekt v čase začatia rekonštrukcie nefunkčnú technickú infraštruktúru, bolo potrebné zabrániť jeho ďalšiemu znehodnocovaniu, a to práve z dôvodu zatekajúcej strešnej konštrukcie. Počas tejto fázy obnovy sa riešili aj práce na hlavnej časti objektu, do ktorej patrí bazénová hala, technické zázemie bazéna, šatne a vstupný priestor. Na tieto práce samospráva použila takmer 400-tisíc eur.

Druhú etapu obnovy začalo mesto v novembri 2019. V tejto fáze prešla plaváreň po mnohých rokoch významnou modernizáciou a zveľadením ako v interiéri, tak aj v exteriéri. Na fasádu budovy bol umiestnený drevený obklad s priznanými medzerami. Zachované boli aj dve unikátne umelecké diela - „Vodný živel” od akademického sochára Ondreja Priatku a fragment mozaiky od akademického maliara Nikolaja Feďkoviča. Kompletná rekonštrukcia bola dokončená a plaváreň odovzdaná do prevádzky 25. júna 2021. 

Objekt sa nachádza neďaleko mestského parku, čím vznikla celistvá rekreačná zóna. Pri maximálnom zachovaní pôvodnej hmoty a sčasti aj funkcií dostalo toto miesto nový podnet a športovisko bolo opäť zapojené do organizmu mesta. Zatraktívnený bol aj verejný priestor pred hlavným vstupom. Obnovu  plochy mesto zrealizovalo z fondu rezerv a náklady sa vyšplhali na 70.000 eur. Súčasťou vynoveného námestia je drobná architektúra, osvetlenie, stromová zeleň, nový kamerový systém aj mobiliár - lavičky, koše či stojany na bicykle. 

Plaváreň je príkladom spolupráce mestského úradu, architekta a obyvateľov mesta. V procese prác pristúpila samospráva k svojpomocnej prestavbe a obnove spomínaného východného krídla. V súčasnosti objekt prevádzkuje mestská organizácia a vzhľadom na rozpočtové možnosti dochádza stále k rôznym úpravám či doplneniam. V roku 2022 bola budova nominovaná na ocenenie CE ZA AR 2022 v kategórii Občianske a priemyselné budovy, čo je nepochybne príjemné zadosťučinenie pre odvážneho investora, ktorý uprednostnil obnovu stavby pred jej nahradením. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube