Author photoAdrian Gubčo 29.04.2020 12:00

Dlho opustený skelet na Dunajskej sa blíži k dokončeniu

Vedľa domu na Dunajskej 3 sa po vyše desaťročí blíží k dokončeniu objekt, ktorý na tejto centrálnej ulici strašil v podobe opusteného skeletu. Nová fasáda budovy je nielen výrazným, ale aj dôležitým signálom vypovedajúcim o budúcnosti ulice a susedného Kamenného námestia.

Fotografia z 28.4.2020

Fotografia z 28.4.2020

Polyfukčný dom v neofunkcionalistickom štýle začal vznikať na konci prvej dekády 21. storočia a plynulo nadväzoval na mierku a charakter zachovanej pôvodnej zástavby funkcionalistických domov z medzivojnového obdobia. Tie sú výsledkom prestavieb najmä z 30-tych rokov 20. storočia, kedy Dunajská ulica dostala novú reguláciu, podľa ktorej sa mala premeniť na obchodnú triedu.

Tieto plány však narušila vojna a nové myšlienky, rozvíjané v povojnovom období. V architektonickej súťaži na riešenie územia z roku 1959 väčšina návrhov rátala s kompletnou asanáciou zástavby, vrátane ešte relatívne nových domov od Dunajskej, kým víťazný návrh od I. Matušíka navrhoval ich „dožitie“. Vo výsledku sa však celý blok medzi Dunajskou, Rajskou a Špitálskou mal „vyčistiť“ od podstatnej časti pôvodnej zástavby, vrátane objektov na Dunajskej 1 a Dunajskej 3.

K naplneniu Matušíkovej vízie v celom jej rozsahu nikdy nedošlo. Významný architekt síce realizoval obchodno-hotelový komplex Prioru a hotelu Kyjev, ako aj komplex ministerstiev na Špitálskej ulici (dnešné Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny), veľkorysé verejné priestory uvoľnené po asanáciách však už dobudované neboli. Okolie Prioru tak doteraz pôsobí dojmom nedokončenosti.

Zmeniť to mohli zámery spoločnosti Lordship, ktorá sa vyše desaťročie usilovala o ďalšiu prestavbu územia, počítajúcu s deštrukciou Matušíkovho súboru hotela a obchodného domu. Nahradená mala byť masívnym nákupným centrom, bývaním a kanceláriami, kvôli ktorým by bola dokončená asanácia viacerých domov z medzivojnového obdobia. Týkať sa to malo aj novostavby vedľa domu na Dunajskej 3, ktorá mala zaniknúť azda ešte predtým, ako by bola dokončená.

Nido

Veľkolepé plány sa však s najväčšou pravdepodobnosťou v dohľadnej dobe (a je aj celkom možné, že nikdy) realizovať nebudú – Územný plán zóny Dunajská s deštrukciou Prioru a hotelu Kyjev nepočíta, čo znamená, že vlastníctvo viacerých budov na Dunajskej zo strany developera, aby ich mohol zbúrať, nemá zmysel. Majiteľ sa tak rozhodol tieto objekty komerčne využiť.

Aj to je dôvodom, prečo sa budova vedľa Dunajskej 3 dokončuje a podľa všetkého tu pribudnú nadštandardné byty a obchodné priestory v parteri, kým domy na Dunajskej 1 a 7 mohli byť nedávno obnovené. Novostavba zaujme červeným obkladom fasády, ktorý je po odhalenom skelete šokujúcou zmenou, dá sa však predpokladať, že verejnosť si na tento nový stav zvykne. Dom by mohol kompletne dokončený ešte v priebehu tohto roka.

 

Fotografia z 28.4.2020

 

Pri pohľade do budúcna sa dá asi už jasne povedať, že Matušíkova vízia dotvorenia priestoru sa nenaplní. Namiesto modernistického konceptu, v strede ktorého je výrazný solitér, očakávam skôr postupné prispôsobovanie okolitej štruktúry mestu a jej postupné zahusťovanie – tzn. sceľovanie prieluk a výstavbu nových budov, ktoré dotvoria uličné a stavebné čiary a vymedzia mestské bloky.

Niektoré z nových projektov sa už rysujú – na Rajskej, ktorá mala byť pôvodne zrovnaná so zemou, sa pravdepodobne čoskoro vyplnia posledné „diery“, napríklad v podobe domu na Rajskej 5, ktorý čaká asanácia a dobudovanie nového objektu od kancelárie Sadovsky Architects a investora FSI-REAL, pričom zámer už má k dispozícii kladné záväzné stanovisko zo strany Hlavného mesta. Na Rajskej 17 zas nedávno zanikol starý jednopodlažný dom, no jeho náhrada zatiaľ odhalená nebola. Ďalšie novostavby by mohli súvisieť s aktivitami Lordshipu, ktorý by chcel prebudovať domy v pokračovaní Cintorínskej smerom ku Kamennému námestiu.

Čo sa týka samotného hotela Kyjev, ten sa má podľa posledných správ rekonštruovať, zatiaľ sa však nezdá, že by developer v príprave výraznejšie postúpil. V roku 2018 zorganizoval architektonickú súťaž, ktorá bola v architektonickej obci prijatá s otvoreným odmietnutím, a veľmi sporné boli aj výsledky. Medzičasom, Prior získal podnikateľ George Trabelssie, ktorý sa tu častočne chystá obnoviť pôvodnú reailovú funkciu a pripravuje vznik veľkej gastropasáže.

Najradikálnejšou zmenou však budú pripravované úpravy verejného priestoru. Momentálne je už v druhej fáze medzinárodná architektonická súťaž, resp. súťažný dialóg, na riešenie priestoru Námestia SNP a Kamenného námestia. Do druhého kola postúpili špičkové zahraničné tímy, ktoré majú bohaté skúsenosti s transformáciou verejných priestranstiev, čo vytvára predpoklad pre radikálne zvýšenie úrovne územia.

Ešte predtým by sa mohlo realizovať niekoľko tzv. „quick wins“, súbor menších opatrení, ktorých výsledkom majú byť lokálne zlepšenia verejného priestoru. Týkať by sa to malo zlepšenia osvetlenia alebo presunu niektorých kvetináčov tak, aby bol priestor bezbariérový, výraznejšie zásahy prídu po odhalení prvých výsledkov súťaže, takže až v letných mesiacoch.

Každopádne, veľká premena územia zvýši jeho atraktivitu, čo bude mať vplyv nielen na návštevnosť, ale aj záujem investorov a developerov rozvinúť či dokončiť svoje schémy. Z Námestia SNP a okolia sa môže po dlhšom čase opäť stať epicentrum mestského života, čo bolo v poslednom období aj kvôli nízkej kvalite priestoru utlmené. Mať svoj projekt v úplnom centre mesta sa v ešte väčšej miere stane vecou prestíže, čo sa na aktivite v území nepochybne odrazí.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube