Author photoSimona Schreinerová 03.08.2023 11:08

Výrazné zlepšenie obľúbeného miesta. Petržalská knižnica bola obnovená, ešte viac sa otvára verejnosti

Jedna z najobľúbenejších knižníc v Petržalke nedávno otvorila čitateľom svoje vynovené priestory. Knižnice patria k symbolom vzdelania a kultivovanosti, navyše dokážu prepájať rôzne generácie a komunity. Modernizácie týchto priestorov sú rozhodne vítané a netýka sa to iba mestskej časti Petržalka.

Zdroj: NOIZ architekti

Zdroj: NOIZ architekti

Petržalská knižnica na Vavilovovej ulici patrí medzi najnavštevovanejšie v tejto mestskej časti. Slúži nielen obyvateľom Petržalky, ale aj ostatných mestských častí. Podľa informácií na oficiálnej stránke miestnej samosprávy registruje ročne takmer 8.200 čitateľov. Vydarená rekonštrukcia má potenciál toto číslo ešte zvýšiť.

Obnova bola realizovaná na základe výsledkov participačného rozpočtu a dotácií z Fondu pre podporu umenia. Mestská časť sa na rekonštrukcii podieľala sumou 69.000 eur, Fond pre podporu umenie pridal 77.000 eur. Projekt dostalo na starosť architektonické štúdio NOIZ architekti. Spoluautorom projektu je Ing. arch. Martin Hudec. Knižnica je prístupná od júla tohto roka.

Miestna knižnica Petržalka je rozdelená na dve samostatné prevádzky, projekt rekonštrukcie bol rozdelený na dve etapy. Prvá etapa sa venovala pobočke na Vavilovova 26 s odbornou a cudzojazyčnou literatúrou. V druhej etape bola obnovená pobočka Vavilovova 24 s literatúrou pre deti, mládež a dospelých. Obnova bola realizovaná aj s ohľadom na estetiku, funkčnosť a efektivitu nákladov.

Galéria

  • Zdroj: NOIZ architekti
  • Zdroj: NOIZ architekti
  • Zdroj: Facebook Miestna knižnica Petržalka
  • Zdroj: Facebook Miestna knižnica Petržalka
  • Zdroj: Facebook Miestna knižnica Petržalka

Výsledkom obnovy je optické zväčšenie interiéru, nový viacúčelový priestor prízemia, estetický infopult a nový mobiliár. Čitatelia môžu využiť aj kútik na čítanie. Pri rekonštrukcii sa myslelo i na bezbariérovosť, takže pribudli dva bezbariérové vstupy a toaleta. Úpravou prešli tiež dimenzie vnútorných priestorov. Obnova zasiahla aj dekoračný prvok z roku 1988, ktorý je dielom I. Szalaya – drevenú reliéfnu stenu.

Samotná knižničná časť má zmenenú dispozíciu, ktorá priniesla obom pobočkám vytvorenie jasných kompozičných osí. Knižničné boxy sú osadené prevažne kolmo ku oknám. Vďaka tomu je zabezpečená lepšia prehľadnosť a potrebné presvetlenie priestoru. V tejto časti sú umiestené aj stoly na študovanie s prístupom na internet.

Nový život by mal petržalskej knižnici vdýchnuť Klub pod Terasou. Hudobné oddelenie, ktoré slúžilo len ako archív hudobných diel, bolo zrušené v roku 2003 a využívané bolo ako sklad. Zmenilo sa na multifunkčný priestor, ktorý bude slúžiť pre podujatia, workshopy a podobne. Návštevníci majú možnosť vypočuť si tu hudbu a v zbierke platní sa nájdu aj raritné kúsky. Ide o pobočku na Vavilovovej 26.

Obnova knižnice na Vavilovovej ovplyvnila aj vizuálnu identitu, za ktorou stojí grafický dizajnér Martin Mistrík. Informácie o knižnici a knižnom fonde sú graficky jednotné a budú sa dať použiť aj v iných pobočkách. Okrem toho sa terasa, na ktorej je knižnica umiestnená, stala jej exteriérovým predĺžením. Úpravu terasy a jej zútulenenie si zobrali na starosti obyvatelia a občianske združenie Krasy terasy. Priestor je vhodný na organizáciu spoločných podujatí.

Obnovená petržalská knižnica nebude slúžiť iba čitateľom, ale rôznym komunitám. Vytvoril sa tu priestor, ktorý je ideálny na alternatívne trávenie voľného času a nadväzovanie sociálnych kontaktov rôznych skupín či generácií.

 

Zdroj: Facebook Miestna knižnica Petržalka "petržalská knižnica"

 

Nejde o ojedinelý projekt 

Knižnica na Vavilovovej ulici nie je jediná, ktorá si zaslúžila obnovu. Mnohé knižnice, nielen v Bratislave, ale aj na celom Slovensku, nemajú vzhľad, ktorý by lákal nových čitateľov. Aj z toho dôvodu rozbehlo Ministerstvo kultúry dotačný systém na podporu knižníc, ktorý je súčasťou Fondu na rozvoj umenia. Dotácia bola podmienená kvalitným architektonickým spracovaním, v ideálnom prípade malo vzísť zo súťaže.   

Medzi knižnice, ktoré získali túto podporu, patrí aj pobočka Staromestskej knižnice na Záhrebskej ulici. Mestská časť oznámila rekonštrukciu v októbri roku 2022, práce na interiéri by sa mali spustiť v najbližších týždňoch. Rezort na rekonštrukciu vyčlenil 200.000 eur. Priestor navrhol skúsený architekt Matúš Bišťan, ktorý má za sebou úspešné modernizácie knižníc v Senci alebo v Modre

V iných slovenských mestách sa pripravujú a realizujú ešte ambicióznejšie zámery. Po architektonických súťažiach sa zmení Krajská knižnica v Žiline, Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove alebo Štátna vedecká knižnica v Košiciach. Realizácia víťazných návrhov radikálne posunie úroveň knižničných priestorov. 

Modernizácie knižníc sú pozitívnym impulzom pre zlepšenie kvality života. Priestor na Vavilovovej ulici v Petržalke dokazuje, že dobre riešená a premyslená rekonštrukcia knižnice môže prilákať nielen milovníkov kníh, ale aj iné komunity. Budúcnosťou knižníc je vznik multifunkčných priestorov so všestranným využitím, ktoré budú slúžiť ako dôležité miesto v mentálnej mape štvrte pre množstvo jej obyvateľov. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube