Author photoRED 10.07.2023 11:22

Vynovená kultúrna oáza sa blíži. Knižnica na Záhrebskej získala kľúčové povolenie.

Miestna knižnica na Záhrebskej ulici v Starom Meste má v tejto lokalite dlhú históriu. V parteri domu z 50-tych rokov sídli už od roku 1960. Napriek svojej veľkej popularite a významu bola dlhé roky v stave, ktorý nezodpovedal súčasným požiadavkám na kvalitnú prevádzku. Po zdĺhavom schvaľovacom procese má dnes otvorenú cestu k zlepšeniu.

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan

Pobočka je známa v celej štvrti Blumentál. Do zahájenia prípravných stavebných prác disponovala odddelením pre deti a mládež, oddelením pre dospelých, prístupom na internet a biblioboxom, ktorý slúži na odovzdávanie kníh mimo výpožičných hodín.

Knižnica 21. storočia by však nemala slúžiť iba ako miesto na vypožičiavanie kníh a inej literatúry. Ich hlavnou úlohou je v dnešnej dobe poskytovať komunitné miesto pre všetky generácie a skupiny, čím podporujú vzdelanosť a socializáciu obyvateľov a umožňujú plnohodnotné trávenie voľného času. To už priestory na Záhrebskej nedokázali celkom naplniť, preto sa stala rekonštrukcia logickou potrebou.

Na finančné zabezpečenie projektu využilo Staré Mesto dotačný systém v rámci Fondu pre rozvoj umenia od Ministerstva kultúry SR. Ten sa zameriava aj na podporu a modernizáciu knižníc. Udelenie grantu je pritom podmienené kvalitným architektonickým prevedením, ktoré by malo ideálne vyplynúť zo súťaže.

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan

V tomto prípade sa súťaž nekonala. Za novou podobou knižnice stojí skúsený architekt Matúš Bišťan, ktorý bol oslovený samotnou Staromestskou knižnicou. Dôvodom tejto voľby boli zrejme jeho dalšie úspešné rekonštrukcie knižníc v Modre a Senci. Finančná pomoc zo strany Ministerstva bola pre zámer predstavená už v roku 2022 a na rekonštrukciu bolo celkovo vyčlenených 200-tisíc eur.

Po dokončení by mali zostať zachované všetky spomínané funkcie a oddelenia. Obnovou prejdú podlahy, okenné výplne a dvere, odstránené budú niektoré deliace konštrukcie a vymenené by mali byť aj rozvody inžinierských sietí. Vynovené priestory tak budú pôsobiť ako väčšie a vďaka odhaleným stropom a podlahám aj vizuálne čistejšie.

Podľa vizualizácií by mal pribudnúť aj nový mobiliár a jednotlivé sekcie budú farebne odlíšené. Knižnica bude taktiež debarierizovaná a zmenou by mali prejsť aj vonkajšie nástupné priestory. Celé podlubie nárožného objektu, kde sa nachádza vstup, bude opravené a doplnené o výrazný, ale nevtieravý program.

Staré Mesto podalo žiadosť o stavebné povolenie koncom minulého roka. Keďže v tomto prípade je mestská časť navrhovateľom, stavebníkom aj vlastníkom priestorov, podľa zákona musela požiadať o vykonanie rozhodnutia iný stavebný úrad. Okresným úradom Bratislava bolo poverené bratislavské Nové Mesto.

Po preskúmaní predloženého podania bolo ale zistené, že žiadosť s prílohami neposkytuje dostatočný podklad pre posúdenie projektu. Stavebník bol preto vyzvaný, aby doplnil chýbajúce dokumenty a konanie bolo zároveň prerušené. Posledný chýbajúci podklad bol doplnený až začiatkom mája. Platné stavebné povolenie stavba získala začiatkom júla. Podľa pôvodných plánov mala byť knižnica otvorená už v auguste.

Napriek peripetiám so stavebným povolením v objekte už začali stavebné práce, o čom informovalo Staré Mesto 1. februára. Stavebné povolenie sa vzťahuje iba na vytvorenie nových a úpravu existujúcich otvorov v nosných a obvodových múroch. Voči výmene podláh, inžinierskych sietí či odtráneniu deliacich priečok nemal stavebný úrad žiadne námietky. V priestoroch tak už prebehli búracie práce. 

 

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan

 

Vynovená pobočka knižnice prinesie na Blumentál súčasný kultúrny priestor. Okoliu by ešte prospela úprava okolitých ulíc a priestranstva, do ktorého je prevádzka orientovaná. Dnes sa tu nachádza malý parčík, ktorý je ale ohradený pre potreby materskej škôlky na Tabakovej. Tá ho využíva ako náhradu za svoj pôvodný dvor v susednom vnútrobloku. Zóne by taktiež pomohli celkové úpravy chodníkov a povrchov ciest. Stále problematické je parkovanie aút, ktoré aj napriek existujúcej parkovacej zóne uberajú priestor chodcom.

Napriek niektorým ďalším plánom na opravu pobočiek knižníc je podobných priestorov v Bratislave stále málo. Novým projektom je knižnica v kúpeľoch Grössling, ktorá by mohla byť ešte krajšia ako tá na Záhrebskej. Rekonštrukciou tiež prešla populárna Karloveská knižnica, dalšie by mohli vzniknúť v kultúrno-komunitných centrách v Rači alebo Prievoze.

Dôležité kultúrne stavby takéhoto charakteru ale stále chýbajú napríklad vo vznikajúcom downtowne. Kým sa Bratislave nepodarí zrekonštruovať a vytvoriť viac kultúrnych priestorov (napríklad knižníc), nebude schopná byť mestom, ktoré vytvára dostatok možností pre rozvoj vzdelania, kultivovanie spoločnosti, socializácie a alternatív pre trávenie voľného času. Ide pritom o zásadné prísady pre zvýšenie kvality života. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube