Author photoAndrej Sárközi 03.02.2023 14:49

Dobré správy pre obľúbené miesto: Rekonštrukcia knižnice na Záhrebskej začína

Knižnica na Záhrebskej v Starom Meste slúži čitateľkám a čitateľom už vyše pol storočia. Populárna pobočka pre štvrť Blumentál bola dlhé roky v stave, ktorý nedosahoval úroveň modernej prevádzky. Rekonštrukciu oznámila mestská časť ku koncu minulého roka, dnes sa stáva realitou.

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan

Mnohé knižnice v hlavnom meste, ale i na celom Slovensku, už nedisponujú vzhľadom, ktorý by bol schopný pritiahnuť mladšie publikum. Sú zastaralé a ich funkčnosť je rovnako ďaleko za požiadavkami knižníc v 21. storočí. V súčasnosti totiž neplnia len funkciu miesta, kde sa čítajú alebo požičiavajú knihy. Ide o komunitné priestory, určené pre všetky generácie a skupiny, ktorých cieľom je pozdvihovať úroveň vzdelanosti obyvateľov a podporovať socializáciu a užitočné trávenie voľného času. 

Z tohto dôvodu Ministerstvo kultúry SR pred časom rozbehlo dotačný systém v rámci Fondu na rozvoj umenia, ktorý sa zameriava aj na podporu knižníc. Grant pritom podmieňuje kvalitným architektonickým spracovaním, ideálne po súťaži. Jednou z podporených knižníc je aj pobočka Staromestskej knižnice v štvrti Blumentál na Záhrebskej ulici. Mestská časť oznámila pomoc tejto knižnici zo strany Ministerstva kultúry SR ešte v októbri roku 2022. Rezort na rekonštrukciu vyčlenil 200-tisíc eur. 

Za návrhom novej podoby priestoru stojí skúsený architekt Matúš Bišťan, ktorého oslovila Staromestská knižnica. Ten stál za úspešnými modernizáciami knižníc v Senci alebo v Modre. Súčasťou projektu je zmena dizajnu, modernizácia elektroinštalácie, osvetlenia, zdravotechniky, vzduchotechniky a klimatizácie. Knižnica bude po rekonštrukcii debarierizovaná a zmeny nastanú aj zvonka – obnovovať sa bude vstupný parter, umiestnený v podlubí domu z 50-tych rokov 20. storočia.

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / Matúš Bišťan

Podľa zverejnených vizualizácií bude priestor vizuálne omnoho čistejší, odhalené budú stropy aj podlahy a program bude výrazným, no nevtieravým spôsobom komunikovaný v priestore parteru. V knižnici bude zachované detské aj dospelé oddelenie, pričom jednotlivé sekcie knižnice budú farebne odlíšené. Podľa všetkého tak projekt prenesie knižnicu do súčasnosti, ale aj najbližšej budúcnosti. 

Ako informovalo Staré Mesto, rekonštrukcia sa začala práve v týcto dňoch. „Stavebné práce odštartovali 1. februára, najintenzívnejšie budú práve počas prvých februárových dní,” uvádza mestská časť. Dodáva, že súčasťou tvorby nového komunitného priestoru budú prirodzene búracie práce, ktoré so sebou prinášajú zvýšenú hlučnosť i prašnosť. „Obľúbená pobočka Staromestskej knižnice na Záhrebskej 8 bude krajšia a funkčnejšia,” dopĺňa Staré Mesto. Ak pôjde všetko podľa plánu, novej modernej knižnice by sa mali obyvatelia štvrte dočkať v auguste 2023.

Obnovenie priestoru prispeje k zlepšeniu čoraz obľúbenejšej časti Bratislavy. Nanešťastie, aj po zavedení parkovacej zóny ostáva problémom parkovanie a nedostatok priestoru pre chodcov. Na Záhrebskej sa tiež nachádza veľký zelený ostrovček, ktorý bol ohradený v prospech materskej školy na Tabakovej, keďže tá prišla o svoj dvor v susednom vnútrobloku. Radikálnejšiu zmenu tak prinesie až zvýšenie kvality verejného priestoru - vydláždenie novou Bratislavskou dlažbou a doplnenie mobiliáru pražskými lavičkami, smetnými košmi či stojanmi na bicykle.

Čo sa týka rozvoja knižníc, aktuálne je naplánovaný vznik knižnice v kúpeľoch Grössling, kde bude situovaná pobočka Mestskej knižnice. Jej realizácia však bude ukončená až o niekoľko rokov, podľa všetkého však pôjde o skutočný pôžitok z funkčného aj vizuálneho hľadiska. Dôvodom je plánované architektonické riešenie od prestížnych talianskych architektov z kancelárie OPPS Architettura – víťazov súťaže na rekonštrukciu kúpeľov. Ďalšie nové knižnice by mohli byť v kultúrno-komunitných centrách v Rači alebo Prievoze. Ukončená bola obnova populárnej Karloveskej knižnice. 

Mestu by výrazne prospelo, ak by získalo viac zmodernizovaných knižníc - symbolov vzdelania, kultivovanosti, ale aj prepájania generácií a komunít. Ich realizácia by výrazne prispela k zlepšeniu kvality života v metropole, kde je vysoký dopyt po socializácii, ale aj nových alternatívach trávenia času. Obnovená knižnica na Záhrebskej môže byť kvalitným príkladom napĺňania tejto vízie. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube