Author photoSimona Schreinerová 15.08.2023 18:09

Veľké zlepšenie obľúbeného športoviska pokračuje. Plaváreň Pasienky bude modernejšia, ale stále jediná

Plaváreň na Pasienkoch je od júna zatvorená z dôvodu jej nevyhnutnej rekonštrukcie. Kľúčová fáza opráv sa začne až budúci týždeň. Bratislavčania a Bratislavčanky tak nemajú v tomto momente žiadnu plaváreň, v ktorej by si mohli zaplávať v 50-metrovom bazéne. V kontexte veľkosti mesta je to hanebná situácia.

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Rekonštrukcia a modernizácia plavárne na Pasienkoch bola dlho očakávaná a najmä nevyhnutná. Od júna sa rekonštruovala vonkajšia kanalizácia, modernizovali sa sociálne zariadenia a šatne žien. V pondelok 21. augusta sa má začať s modernizáciou bazénovej technológie, teda samotným srdcom obľúbenej plavárne. Jediný 50–metrový bazén v Bratislave tak podstupuje komplexnú rekonštrukciu a modernizáciu.

Cieľom je nielen skvalitnenie priestorov, ale aj dosiahnutie dlhodobo udržateľnej prevádzky. Súčasná technológia a jej nevyhovujúci stav totiž neumožňoval ďalšiu prevádzku bazéna. Magistrát Hlavného mesta mohol k týmto zásahom pristúpiť vďaka príspevku zo štátneho Fondu na podporu športu vo výške 981.015 eur, na rekonštrukciu prispelo aj mesto. Celková výška investície je takmer 2 milióny eur a pokrýva viaceré modernizačné fázy. Plaváreň je v správe mestskej príspevkovej organizácie STaRZ.

V súčasnosti majú za sebou úspešne zrealizovanú rekonštrukciu protiprúdové výmenníky. Tie majú zabezpečiť efektívnejšie využitie energií, nutných na prevádzku bazéna. Na túto rekonštrukciu nadväzujú ďalšie fázy, spojené s výmenou celej pôvodnej bazénovej technológie. Pôvodná technológia pochádza prevažne ešte zo 70. rokov minulého storočia. Prebehnúť má aj výmena podhľadov nad 50-metrovým bazénom a ďalšie práce, ktoré vyžadujú uzavretie  plavárne na obdobie niekoľkých mesiacov. 

Galéria

  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Rekonštrukciou by malo mesto získať perspektívu dlhodobo udržateľnej prevádzky. Otvorenie Pasienkov sa očakáva v úvodných mesiacoch roka 2024. 

Lokalita, kde dnes stojí plaváreň, bola v 19. storočí známa ako „Kuhhaide“, teda Kuchajda. Až do polovice 20. storočia išlo o nezastavané územie, tvorené lúkami a pasienkami. Dnešný názov lokality „Pasienky“ prišiel v druhej polovici 20. storočia, keď sa tu budovali športové areály. Z týchto čias tu zostala nielen plaváreň, ale napríklad aj športová hala, atletický štadión Pasienky, futbalový štadión Tehelné pole alebo kúpalisko Tehelné pole. Plaváreň totiž patrí k rozsiahlemu športovo–rekreačnému areálu, ktorý siaha od Zimného štadióna Ondreja Nepelu po areál nádrže Kuchajda. 

Plaváreň Pasienky patrí na celomestský zoznam pamätihodností. Úvodný projekt vznikol už v roku 1962 a realizácia prebiehala v rokoch 1967 až 1974. Autorom projektu je architekt Kamil Kosman, interiér navrhli Alfréd Németh, Kamil Kosman a Karol Blažej. Plaváreň bola otvorená v roku 1973 a odvtedy funguje nepretržite. Neskôr v priebehu 80. rokov pribudla prístavba, ktorej súčasťou je 25-metrový bazén a sauna. Za objektom plavárne je stále priestorová rezerva, umožňujúca jej rozšírenie o letné kúpalisko.

Je to jediný bratislavský bazén, spĺňajúci kritéria olympijského bazéna, a zároveň prvá samostatne postavená krytá športová plaváreň v Bratislave. Hoci sa postupne modernizuje, architektonické hodnoty plavárne sú podľa odborníkov narušené nevhodným prepriečkovaním vstupnej haly alebo nekoncepčnými nájmami pre rôzne prevádzky. Z pohľadu plavcov to bude ale nadlho jediná možnosť, ako si zaplávať vo veľkom bazéne. 

V súčasnosti nie sú známe žiadne konkrétne plány na výstavbu bazéna o dĺžke 50 metrov. Istú dobu sa špekulovalo, či by takýto bazén nemohol byť súčasťou plavárne, pripravovanej v mestskej časti Ružinov. Enormné investičné aj prevádzkové náklady však mestskú časť od podobných úvah odradili. Ako sa zdá, pre Ružinov bude úspechom, ak postaví aj redukovaný zámer. 

Bazén sa stratil aj zo zámeru na vznik veľkého športového areálu v Petržalke v réžii Bratislavského samosprávneho kraja. Nová plaváreň by teoreticky mohla vzniknúť v Podunajských Biskupiciach, ale ani tu nepôjde o 50-metrový bazén. Pripravovaná rekonštrukcia kúpeľov Grössling zas v duchu rekreačného charakteru kúpeľov neráta ani len s 25-metrovým. 

Polmiliónová metropola krajiny tak ostane ešte nadlho s jediným poriadnym bazénom. Pre mesto je to hanba a doklad obrovského investičného dlhu vo vzťahu k občianskej vybavenosti. Za súčasných okolností vo financovaní mestskej samosprávy však ani nič iné nemožno očakávať. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube