Author photoMartina Gregová 20.10.2022 09:45

Špičková muzeálna budova len kúsok od našich hraníc: Etnografické múzeum v Budapešti spája mesto s parkom

Nová budova Etnografického múzea sa nachádza v známom parku Városliget v Budapešti. Aj napriek tomu, že sa rozprestiera na ohromnej ploche 33-tisíc metrov štvorcových, v urbanizme parku nepôsobí ako mohutný prvok. Vďaka viacerým zaujímavým princípom sa architektom podarilo vytvoriť stavbu, ktorá sa stáva plynulou súčasťou priechodu medzi mestom a parkom, poskytuje kvalitný komunitný priestor a v neposlednom rade aj dostatok miesta pre prezentáciu vzácnych exponátov.

Autor: György Palkó

Autor: György Palkó

V roku 2016 mesto Budapešť vyhlásilo medzinárodnú architektonickú súťaž o návrh nového Etnografického múzea v Budapešti. Aj napriek tomu, že sa do súťaže prihlásilo niekoľko renomovaných zahraničných kancelárií, ako napríklad Zaha Hadid Architects, MVRDV či OMA, nakoniec v súťaži zvíťazilo známe maďarské architektonické štúdio NAPUR Architects. Títo autori v metropole Maďarska navrhli už niekoľko významných budov, napríklad kúpalisko STOPPER či Danube arénu.

Viacnásobne ocenená nová budova múzea sa nachádza v mestskom parku Városliget, ktorý je považovaný za vstupnú bránu do centra maďarskej metropoly. Etnograficé múzum je súčasťou najväčšieho európskeho urbanisticko-kultúrneho developmentu s názvom Liget Budapest Project. Ten je zameraný na úplnú obnovu najväčšieho a najznámejšieho verejného parku v Budapešti. Jeho jedinečnosť spočíva v schopnosti spojiť obnovený verejný priestor s mnohými kultúrnymi aj výskumnými funkciami. Samotný park sa tak stane zelenou oázou uprostred mesta, ktorá bude ponúkať bezkonkurenčné voľnočasové a kultúrne zážitky pre obyvateľov Budapešti aj pre turistov z celého sveta. 

V rámci projektu bolo ako prvé dokončené Národné centrum obnovy a skladovania, ktoré má poskytovať nielen skladovacie priestory pre ostatné budovy, ktoré v rámci projektu Liget Budapest vzniknú, ale aj priestory pre reštaurátorské dielne, výskumné miestnosti či kancelárie. Novinkou je aj Dom hudby od svetoznámeho architekta Sou Fujimota. Vrcholom projektu je však práve dokončenie budovy Etnografického múzea, ktoré bolo slávnostne otvorené v máji tohto roku. 

Galéria

  • Autor: György Palkó
  • Autor: György Palkó
  • Autor: György Palkó
  • Autor: György Palkó
  • Autor: György Palkó
  • Autor: György Palkó
  • Autor: György Palkó

Múzeum sa rozprestiera na ploche 33-tisíc metrov štvorcových a v jeho priestoroch si návštevníci môžu prezrieť vyše 250-tisíc exponátov. Okrem odovzdávania historického dedičstva patrí k prioritným cieľom múzea aj naďalej riešenie súčasných odborných a výskumných tém. Aj napriek tomu, že sa jedná o rozľahlé priestorové požiadavky, hlavným zámerom architektov bolo vytvorenie budovy, ktorá v rámci celkového urbanizmu parku nebude pôsobiť ako mohutný prvok. Z toho dôvodu viac ako 60% objemu budovy ukryli pod úroveň terénu. Vďaka upravenej zelenej streche a priehľadným častiam nad terénom sa nové múzeum prispôsobuje okoliu nielen svojou mierkou, ale aj architektonickým výrazom.

Zelená strecha má slúžiť ako komunitný priestor a pokračovanie samotného parku. Na vybudovanie strešného parku s výmerou viac ako 7.300 metrov štvorcových bolo navozených približne 3.000 metrov kubických organickej zeminy. Na streche budovy sa nenachádza len upravovaný trávnik, bolo tu vysadených aj množstvo kvetov či stromov. Vďaka klenutému strešnému priestoru budova pôsobí dynamicky. Použitie tohto princípu navyše umožnilo, že funguje ako priechod spájajúci mesto a park. „Fyzické a vizuálne rozdelenie budovy na dve časti vyjadruje dualitu základnej funkcie a zároveň odráža okolitú mestskú štruktúru,“ dodávajú k projektu jeho autori István Ferencz, Marcel Ferencz a György Détári z NAPUR Architects. 

Ďalším výnimočným prvkom je sklenená fasáda s kovovými panelmi. Tie sú vytvorené z takmer pol milióna pixelov, ktoré vytvárajú dizajn odkazujúci na vybrané etnografické motívy z maďarských a medzinárodných zbierok múzea. Jednotlivé pixely vložil do laserovej vyrezanej hliníkovej mriežky špeciálny robot. Na celej budove je týchto mriežok viac ako dvetisíc. 

Budova Etnografického múzea v Budapešti sa zaradila medzi top stavby na európskom kontinente a na svojom konte má už niekoľko prestížnych ocenení. Ešte vo fáze návrhu získala ocenenie Mega Futura 2017 a o rok neskôr aj ocenenie Property Awards za Najlepšiu svetovú architektúru. Podľa slov architektov zo štúdia NAPUR bola budova vybudovaná s maximálnym ohľadom na požadované funkcie a s cieľom vytvoriť reprezentatívne priestory pre vizuálne pútavú a rôznorodú ukážku materiálneho aj duchovného života ľudstva vo forme vystavovaných exponátov. 

Etnografické múzeum je ukážkou špičkového architektonického prístupu, vďaka ktorému architekti docielili, že sa budova stala súčasťou urbanizmu mesta a vhodne reaguje na okolitú zástavbu aj samotný park Városliget. Autori v návrhu spojili hneď niekoľko zaujímavých princípov, vďaka čomu sa im podarilo vytvoriť nielen impozantnú, ale aj prevádzkovo funkčnú budovu múzea.  

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube