Author photoMartina Gregová 16.01.2023 20:19

Dramatický dialóg starého a nového. Schátranú cirkevnú budovu nahradil súčasný internát

Súčasná architektúra dokáže dramaticky a zároveň citlivo komunikovať so staršími vrstvami. Dôkazom je internát Collegium Jacobinum v rakúskom Leobene, ktorý sa vyznačuje najmä svojou fasádou, farebne prispôsobenou historickému okoliu objektu. Okrem toho budova výborne reaguje aj na urbanistické danosti lokality.

Autor: Croce & WIR

Autor: Croce & WIR

Na žiadosť miestneho farára vznikla v Leobene nová budova školského internátu. Za jej návrhom stojí architektonická kancelária Nussmüller Architekten pod dohľadom skúseného architekta Wernera Nussmüllera. Objekt, nazvaný Collegium Jacobinum, stojí v bezprostrednej blízkosti kostola sv. Jakuba a prihľahlého cintorína, na mieste, kde sa ešte donedávna nachádzal zanedbaná cirkevná stavba. 

Architekti z Nussmüller Architekten sú známi svojimi nekonvenčnými projektami, zameranými na inovatívne riešenia. V prípade tohto developmentu má jeho výsledná podoba len málo spoločné s pôvodným architektonickým zadaním. Podľa neho mala byť historická, no zanedbaná budova fary, revitalizovaná a prestavaná na obytný dom pre štyroch až piatich študentov. Počas jedného roka však architekti svojou vytrvalosťou a presvedčovacou schopnosťou získali investorov, riaditeľstvo mestského stavebného úradu, ale i pamiatkarov pre svoj vlastný koncept. Na architektonickom zadaní sa podieľal aj mestský farár.

Celková podlažná plocha objektu je 640 metrov štvorcových. Spolu s priľahlými vonkajšími priestormi zaberá takmer 1.000 metrov štvorcových. Novostavba na troch podlažiach poskytuje študentom dokopy päť bytov. Každá bytová jednotka obsahuje štyri samostatné izby, 2 sociálne jednotky a veľký spoločný salónik/komunikačný priestor. Vonkajšia plocha, ktorá vznikla vďaka vydvihnutiu budovy pomocou stĺpov, umožňuje voľný prístup ku kostolu, vstup do kostola chráni a slúži aj ako státie pre bicykle.  

Galéria

  • Autor: Croce & WIR
  • Autor: Croce & WIR
  • Autor: Croce & WIR
  • Autor: Croce & WIR
  • Autor: Croce & WIR
  • Autor: Croce & WIR
  • Autor: Croce & WIR
  • Autor: Croce & WIR

Budova internátu získala ocenenie ICONIC AWARD v kategórii Inovatívna architektúra. Vonkajší plášť tvorí medená fasáda na prízemí a prevetrávaná hliníková fasáda v nadzemných podlažiach. Použité tu boli vysokokvalitné fasádne lamely PREFA Siding, ktoré sú dostatočne odolné voči akýmkoľvek poveternostným vplyvom aj voči korózii. Navyše sú aj nehorľavé a ponúkajú mnoho možností stvárnenia. 

Celý objekt svojím tvarom reaguje na zakrivenie priľahlej ulice. Fasádne lamely preto museli spĺňať aj podmienku možnosti nevšedného kladenia podľa zaoblého tvaru objektu internátu. Na zdôraznenie sofistikovaného tvaru stavby boli použité rôzne dlhé fasádne lamely Siding troch rozdielnych šírok v bronzovej farbe. „Takéto experimenty je možné vykonávať iba s remeselníkmi so skúsenosťami a odvahou," tvrdia architekti z Werner Nussmüller.

Budova, čiastočne postavená na stĺpoch, nadväzuje na existujúci farský dvor, ale aj kopíruje ľahký oblúk cesty a presahuje historický cintorínsky múr. Smerom na juh sa nachádza otvorený vonkajší priestor, ktorý vymedzuje prístup a slúži ako rozšírenie cintorína pri akejkoľvek akcii. Prízemie objektu je riešené ako betónová konštrukcia. Nadzemné podlažia majú konštrukčný systém z dreva. Drevené boli okrem nosných vnútorných stien aj stropy, vďaka čomu je tento materiál priznaný aj v interiéri budovy. To mu dodáva domáckejšiu atmosféru.

Vďaka flexibilným fasádnym lamelám bronzovej farby sa pri realizácii podarilo obložiť všetky strany budovy a vytvoriť novostavbu vstupujúcu moderným spôsobom do dialógu s historickými budovami v jej okolí. Na konkrétnej farbe fasády sa architekti zhodli s mestom, úradmi aj samotným zadávateľom ešte pred predložením projektu na stavebnom úrade. Zvolený odtieň nenásilne a decentne odráža farby kostolného múru a prirodzeným spôsobom pomáha budove zapadnúť do svojho okolia v blízkosti kostola sv. Jakuba.

Architektom sa v procese návrhu podarilo svojimi argumentmi presvedčiť jednak investora, a tiež aj stavebný či pamiatkový úrad. Vďaka tomu v malom rakúskom meste mohla vzniknúť zaujímavá novostavba, ktorá poskytne viac priestoru pre študentov. Z urbanistického hľadiska projekt vhodne zapadol do svojho okolia. Za zmienku tiež stojí aj zakrivenie celého objektu v reakcii na uličnú čiaru. Školský internát Collegium Jacobinium je malou, ale za to architektonicky zaujímavou stavbou, ktorá vznikla nielen vďaka skúseným architektom, ale aj investorovi, ktorý bol otvorený novým a inovatívnym nápadom. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube