Author photoMartina Gregová 28.12.2022 09:30

Vracia sa tradičná architektúra? Nové berlínske bizniscentrum nastavuje latku estetiky aj mestskosti

Kancelársky areál Cuvry Campus na brehu rieky Spréva v Berlíne reflektuje okolitú zástavbu a okrem nájomných kancelárskych priestorov a maloobchodných prevádzok poskytuje obyvateľom mesta aj príjemné verejné priestranstvo s výhľadom na rieku. Je príkladom prístupu, nadväzujúceho na tradičné architektonické motívy.

Autor: Klemens Renner

Autor: Klemens Renner

Multifunkčný kancelársky areál Cuvry Campus sa nachádza na ulici Cuvrystrasse 50-51 v okrese Kreuzberg v Berlíne. Budova (budovy) leží na brehu rieky Spréva, na mieste bývalého mestského prístavu, len pár minút chôdze od East Side Gallery a mostu Oberbaum. Na pozemku s rozlohou takmer 10.000 metrov štvorcových vznikol komplex, poskytujúci 38.000 metrov štvorcových nájomnej plochy. Za návrhom tohto zaujímavého administratívneho projektu stojí nemecká architektonická kancelária Tchoban Voss Architekten v spolupráci s Reinhardom Müllerom.

Autori sa rozhodli pre citlivý prístup. „Pred tým, ako sa pustíme do nového stavebného projektu, vždy pristupujeme ku konkrétnej mestskej situácii ako k niečomu jedinečnému a hodnotnému samému o sebe. To vytvára jedinečné architektonické riešenia. Okolitý mestský kontext nás vedie k najlepšiemu možnému výsledku, ktorý môže byť kontrastný alebo diskrétny, masívny alebo ľahký a jemný,” tvrdia o svojej práci architekti zo známeho nemeckého štúdia. 

Tento postoj sa pretavil aj do návrhu areálu Cuvry Campus. Štruktúra aj celkový dizajn fasády priamo odkazuje na okolitú zástavbu. Svetlé fasády hlavných objektov, usporiadanie okenných otvorov aj celkové rozloženie objemu budovy, to všetko architekti navrhli s cieľom odkázať na industriálnu architektúru existujúcej zástavby.  

Galéria

  • Autor: Klemens Renner
  • Autor: Klemens Renner
  • Autor: Klemens Renner
  • Autor: Klemens Renner
  • Autor: Klemens Renner
  • Autor: Klemens Renner
  • Autor: Klemens Renner
  • Autor: Klemens Renner

Komplex pozostáva z dvoch sedemposchodových stavebných blokov, ktoré sa otvárajú smerom k vode. Vďaka tomuto princípu vznikol priestor na vytvorenie vnútorného nádvoria, ktoré je síce verejnosti prístupné, avšak stále je dostatočne oddelené od okolitých ulíc. Vznikol tak verejný priestor s intímnym charakterom. Najvyššie tri podlažia sú schodiskovo ustúpené, s dlhými terasami. Súčasťou areálu sú, okrem kancelárskych priestorov, aj gastro- a maloobchodné prevádzky. Vertikálny prístup do oboch blokov je cez schodiskové jadro a dva výťahy, pričom vstup do suterénu je cez dva samostatné vchody do podzemného parkoviska. K budovám, siahajúcim až k nábrežnej stene, je zas možný prístup z oboch strán, cez arkády. 

Medzeru medzi dvoma blokmi vypĺňa mierne zapustená sklenená spojovacia budova, v ktorej sa nachádza impozantná vstupná hala. Tá prepája ulicu s vnútorným nádvorím, ktoré je dôležitým priestorom v rámci celkovej koncepcie. Nádvorie je verejne prístupné a upravené a okrem zelene poskytuje svojim návštevníkom aj výhľad na rieku a neďalekú promenádu. Zelený vnútorný dvor tak zvyšuje kvalitu celého objektu, ktorý je určený predovšetkým na prenájom kancelárskych priestorov. 

Projekt bol ocenený certifikátom DGNB Gold, ktorý posudzuje udržateľnosť budovy počas jej celého životného cyklu. Systém DGNB bol prvýkrát uvedený na trh v roku 2009 a odvtedy sa neustále vyvíja. V súčasnosti je nielen považovaný za najpokročilejší na svete, ale je aj medzinárodne uznávaný ako globálny benchmark pre udržateľnosť. „Architektúra, ktorá je hodnotná, estetická, a užívateľsky prívetivá, môže starnúť s gráciou a prispievať k autentickému a obývateľnému prostrediu. Na to kladieme veľký dôraz v každom kroku plánovacieho a stavebného procesu," tvrdia architekti.

Jedinečnosť projektu Cuvry Campus spočíva v jeho estetike, vďaka ktorej plynulo nadviazal na okolitú zástavbu. Malá mierka okenných otvorov, ktoré sú systematicky rozmiestnené na fasáde, postupné odľahčenie horných poschodí objektu, tehlové fasády aj ukončenie fasády budovy až na úrovni nábrežnej steny, to všetko je charakterické nielen pre novo postavené objekty administratívneho areálu, ale aj pre objekty v jeho tesnej blízkosti. Vnútorné nádvorie nielenže odľahčuje objem samotných objektov, ale tiež vytvára kvalitný exteriérový priestor v priamej náväznosti na samotnú rieku.  

Vydarený projekt si okamžite našiel svojich klientov. „Dopyt po atraktívnych, veľkých a súvislých komerčných priestoroch v Berlíne je vyšší ako kedykoľvek predtým. Cuvry Campus je odrazom súčasnej situácie na trhu. Úplný prenájom komplexu budov za menej ako rok potvrdzuje úroveň dopytu a obrovský potenciál lokality takejto veľkosti v tejto lokalite," tvrdí realitná kancelária, ktorá má komplex na starosti. Nepochybne k tomu prispela aj architektonická úroveň tejto realizácie. 

Berlín tak opäť potvrdil životaschopnosť staronového prístupu k architektúre, ktorý kombinuje prvky súčasnej architektúry s tradičnejšími vzormi. Tzv. novoberlínsky štýl môže byť náznakom prinavrátenia sa k zdobnejším štýlom. Tie odporúčajú aj psychológovia architektúry, zdôrazňujúci význam estetiky pre zážitok a vnímanie mesta. Cuvry Campus tak môže mať silnejší dosah, ako sa na prvý pohľad zdá.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube