Author photoMartina Gregová 12.10.2022 08:16

Dobrý urbanizmus znamená dobrý biznis: Ako sa z uzavretej veže stala aktívna súčasť mesta

Svojho času najvyššia budova sveta, v posledných rokoch však z urbanistického hľadiska nefunkčná súčasť mesta. Budova Willis Tower v Chicagu v USA ale našťastie nedávno prešla obnovou, ktorá reaguje na súčasné požiadavky mestského plánovania. Vytvorenie aktívneho partra budovu opäť začlenilo do mestského organizmu.

Autor: Garrett Rowland

Autor: Garrett Rowland

Budova Willis Tower (predtým Sears Tower) bola po dokončení v roku 1974 so svojimi 108 podlažiami najvyššou budovou na svete. Pôvodnú podobu stavby navrhol architekt Bruce Graham spolu so stavebným inžinierom Fazlurom Kahnom. Ako expresívna architektonická forma, výrazne vstupujúca do panorámy mesta, bola mimoriadne vydarená, no v rámci urbanizmu to bolo výrazne horšie. Najväčším problémom Willis Tower, ako aj mnohých podobne navrhnutých budov, je ich nefunkčný parter. Príliš malé okenné otvory na prízemí, nedostatočné architektonické prepojenie interiéru s ulicou a funkcie pre verejnosť nemajú čo ponúknuť.  

Od roku, kedy bola Willis Tower postavená, ubehlo takmer polstoročie. Počas tohto obdobia došlo k viacerým veľkým zmenám v rámci urbanistického plánovania. Dnes sú budovy so zmiešaným využitím (vrátane maloobchodu, reštaurácií či iných zariadení) štandardom. Pokiaľ chcú byť staršie objekty súčasťou živého organizmu mesta a chcú na náročnom trhu konkurovať iným, novopostaveným, musia sa tomu prispôsobiť. „Pred desiatimi rokmi možno zamestnanci nechceli sedieť vo vestibuloch budov, nechceli zážitok z pracovného prostredia. Jedným veľkým posunom v rámci urbanizmu miest však je to, že dnes vnímame mestá ako pórovité. Preto neuvažujeme o vytvorení budovy ako jedného samostatne fungujúceho objektu, premýšľame tak, aby budova mohla urobiť všetko okolo seba inkluzívnejším. To je prípad Willis Tower,” hovorí riaditeľ spoločnosti, ktorá stojí za dostavbou budovy.

V roku 2015 realitná spoločnosť Blackstone nehnuteľnosť kúpila a následne najala architektonickú firmu Gensler, ktorá mala za úlohu vežu zakomponovať do mestskej štruktúry. Transformácia 108-podlažného mrakodrapu je najväčší projekt obnovy v jeho histórii. Výsledkom je zväčšený parter, vrátane dvoch nových nájomných vestibulov, ktorých súčasťou sú reštaurácie, maloobchodné prevádzky, salóniky, fitness centrum či priestory umožňujúce konanie kultúrnych aj pracovných podujatí. Otvorená hlavná hala stiera hranice medzi prácou a oddychom a stala sa priestorom, ktorý okoloidúcich navádza k návšteve budovy. 

Galéria

  • Autor: Tom Harris
  • Autor: Garrett Rowland
  • Autor: Garrett Rowland
  • Autor: Garrett Rowland
  • Autor: Garrett Rowland
  • Autor: Garrett Rowland
  • Autor: Tom Harris

Architektonická firma Gensler zvolila prístup zameraný na človeka s cieľom vytvoriť pridanú hodnotu samotnej budove. Aby sa architekti prispôsobili tomuto ambicióznemu programu, zrekonštruovali tri podlažia pod úrovňou terénu a pridali tri nové podlažia, predovšetkým na juh a západ od pôvodného objektu. Celá rekonštrukcia musela byť vykonaná pri zachovaní prevádzkyschopnosti budovy, v ktorej je v súčasnosti viac ako 15.000 nájomníkov. 

„Pýtali sme sa samých seba: Ako vyzerá budúcnosť práce?" zdôrazňuje Todd Heiser, riaditeľ chicagskej pobočky Gensleru. „Budova bola pôvodne navrhnutá pre spoločnosť Sears, s množstvom stolov, konferenčných miestností a kancelárií, ktoré nezodpovedajú spôsobu, akým pracujeme teraz. Ľudia vtedy nepoužívali počítače a mobilné telefóny, všetko bolo napevno zapojené. Tento projekt bol o tom, aby bola Willis Tower opäť relevantná. Najvyššou formou odolnosti, na ktorej sa môžeme podieľať v našich mestách, je urobiť tieto budovy opäť užitočnými. Takže pre mňa to bolo o vytvorení štvrte v meste a vytvorení budovy, ktorá už viac nie je len o práci, ale aj o živote.” 

Nová podoba mala zosobňovať duch Chicaga. „Výsledný návrh je zmesou materiálov a foriem, sympatizujúcich s pôvodnou budovou," hovorí riaditeľ architektonického dizajnu Michael Townsend. Novonavrhnutý parter svojou estetikou nadväzuje na pôvodnú skleneno-kovovú estetiku Willis Tower. Architekti zachovali jednoduchú hmotu a zaviedli rytmus fasády, ostro členený v čiernej oceli, hliníku a glazovanej terakote, ktorý odráža štrukturálnu mriežku Willis Tower v jemnejšej mierke. Na rozdiel od pôvodnej budovy, v nových štruktúrach architekti zvolili použitie číreho presklenia, aby interiér ešte viac prepojili s ulicou. 

Na streche novej štruktúry vznikol verejne prístupný strešný park s rozlohou takmer 2.800 metrov štvorcových, ktorý je vybavený rôznymi možnosťami sedenia. Strešná záhrada na štvrtom poschodí, s organicky tvarovanými chodníkmi obklopujúcimi zeleň a s terénnymi úpravami, na rozdiel od ortogonálnej geometrie budovy, ponúka možnosť pracovať a obedovať vonku.

Dostavba veže Willis Tower je príkladom toho, že aj budovu, ktorá vo svojom pôvodnom návrhu nebola funkčnou súčasťou urbanizmu mesta, možno vďaka kvalitnému architektonickému návrhu prispôsobiť súčasným požiadavkám. Pridanie funkčného, verejne prístupného partra budove pomohlo nielen po urbanistickej a architektonickej stránke, ale aj po tej investičnej. Od prestavby budova zaznamenala zvýšený záujem o nájomné priestory, čo v konečnom dôsledku dokazuje, že dobrý dizajn je aj dobrý biznis.  

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube