Author photoAdrian Gubčo 24.06.2021 15:52

Dom športu je definitívne dokončený, vzniklo tu aj športové múzeum

V Novom Meste bola definitívna ukončená rekonštrukcia a dostavba bývalého hotela Dom športu, kde sa po novom nachádzajú kancelárie, bývanie a v menšom aj komerčné prevádzky. Súčasťou projektu je však aj vznik funkcií, ktoré sú v súlade s názvom budovy: kým v hlavnom objekte pribudlo Slovenské olympijské a športové múzeum, v zadnej časti areálu bola vybudovaná multifunkčná hala.

Stavebné práce sa spustili v roku 2019, štyri roky potom, ako budovu odkúpil športový podnikateľ Ladislav Asványi. Bývalý športovec, atletický tréner a významný športový funkcionár je majiteľom a správcom viacerých nehnuteľností a športovísk (haly Elán alebo Mladosť) v oblasti Pasienkov. V roku 2015 k ním pridal aj Dom športu s ambíciou vytvoriť tu reprezentatívne sídlo pre športové zväzy aj Slovenský olympijský výbor, spoločne s priestorom pre unikátne múzeum, venujúce sa dejinám slovenského športu.

Investor sa spojil s architektonickou kanceláriou FVA Architekti a postupne pripravil projekt, ktorý mal priniesť rozsiahlu transformáciu už zastaraného a výrazne zanedbaného Hotelu Dom športu. Objekt vznikol v 80-tych rokoch 20. storočia a vyznačoval sa určitými kvalitami alebo prítomnosťou umeleckých artefaktov, inak však už nezodpovedal dobe. Aby mohol skutočne plniť svoje uvažované poslanie, potreboval radikálnu prestavbu, ktorá by zároveň mala akú-takú ekonomickú racionalitu. Projekt, aj keď bol do veľkej miery určený v prospech športovcov, nebol zo strany štátu nijako podporený. Jedinú výnimku predstavuje nová športová hala, investor však poskytol pozemky.

Zrekonštruovaný komplex tak pozostáva z dvoch krídel a haly. V najvyššej, desaťpodlažnej časti budovy vznikli kancelárie v celkovom rozsahu 5-tisíc metrov štvorcových. Aktuálne by mali byť takmer naplno prenajaté. Sídlia tu predovšetkým zväzy a športové organizácie. Na najvyššom podlaží má napríklad sídlo Slovenský olympijský výbor, ktorý tak konečne získal reprezentatívne priestory, kde môže vítať aj zahraničné návštevy. Na nižších podlažiach sa bude nachádzať napríklad centrála atlétov, hokejbalistov, hádzanárov a i.

V druhom terasovitom krídle s ôsmimi podlažiami vzniklo 47 apartmánov, štúdií a bytov, pričom sa do tohto momentu podarilo predať 45 jednotiek, kým zvyšné dve sú rezervované. V tomto ohľade tak developer hlási úspech. Pôvodne si predstavoval, že rezidencie budú slúžiť predovšetkým športovcom či trénerom, preto potenciálnych klientov lákal aj na blízkosť rozsiahlej športovej infraštruktúry v okolí. Bývanie si tu však mohol zakúpiť pravdepodobne ktokoľvek.

Výraznými zmenami prešli najnižšie podlažia, kde vznikla nová moderná recepcia a lobby, prispôsobené požiadavkám na súčasné kancelárske komplexy, ako aj prenajímateľný priestor, kde by mohla byť umiestnená kaviareň. Na najnižšom podlaží by sa mala nachádzať pravdepodobne aj redakcia športového periodika. Najradikálnejšou prestavbou prešla bývalá kongresová sála, ktorej vrchná časť sa premenila na vyššie zmieňované múzeum. To si zaslúži samostatnú zmienku, preto o ňom píšem nižšie.

Poslednou novou časťou je nová multifunkčná športová hala. V tomto prípade už do projektu investoval štát, podľa ktorého má ísť o typový projekt pre výstavbu podobných multifunkčných hál inde na Slovensku. Nová hala je už dokončená a prebiehajú tu prvé podujatia, predovšetkým hádzanárske zápasy (je tu aj akási Sieň slávy slovenskej hádzanej). Jednoduchý kubický objekt má dve podlažia, disponuje dvomi ihriskami o celkových rozmeroch 40x20 metrov a poskytuje kapacitu pre vyše dvesto sediacich (234) a dvesto stojacich divákov.

Teoreticky by však mohlo halu navštíviť viac ľudí, keďže by sa dali dobudovať teleskopické tribúny. Investor odhaduje maximálnu kapacitu na 1,5-tisíc divákov, resp. 3-tisíc divákov pri koncerte. Na to by sa však museli výrazne zväčšiť parkovacie kapacity, čo už nie je v moci developera. Pozemky v okolí budovy vo vlastníctve L. Asványiho sú už na parkovanie vyčerpané.

Celková výška investície do premeny Domu športu sa pohybuje na úrovni 20 miliónov eur. Ide o veľké prostriedky a na budove je to vidieť – štandard rekonštrukcie je vysoký a použité materiály pomerne kvalitné. L. Asványi navyše potvrdil, že žiadne umelecké diela, ktoré boli súčasťou pôvodnej budovy, neboli zničené či poškodené. Časť bola prenesená do Novej Cvernovky, ďalšie budú spätne inštalované alebo obnovené. Týka sa to aj verejného priestoru (a fontány) pred budovou, ktorý má ešte prejsť úpravami.  

Dnes sa objekt už zariaďuje kancelárskym nábytkom a čoskoro sa tu budú konať prvé podujatia, súvisiace s prípravou slovenských športovcov na odchod na olympiádu do Tokia. K dispozícii tak budú mať moderné a príťažlivé priestory, ktoré nebudú žiadnou hanbou.

 

 

Modernizácia Domu športu nie je celkom štandardný developerský projekt, kde je cieľom maximalizovať zisk a čo najrýchlejšie investované prostriedky obrátiť. Rezidenčná časť síce „platí“ za niektoré z úprav, celková návratnosť však nebude pravdepodobne taká rýchla. Súčasťou Domu športu je totiž veľmi atraktívna a interaktívna stála expozícia Slovenského olympijského a športového múzea, ktoré patrí medzi desiatkami obdobných múzeí na celom svete k 28 najlepším. Zaradené je totiž do oficiálnej siete Olympic museums network.

Architekti na prítomnosť múzea upozornili už odlišným exteriérovým materiálovým riešením, kde sú fasády, za ktorými sú výstavné priestory, zvýraznené cortenovými doskami. Vnútri budovy sa do múzea vstupuje poza recepciu, pričom výstavná sieň je pomenovaná po prof. Vladimírovi Černušákovi, veľmi významnom športovom pedagógovi, podpredsedovi Československého olympijského výboru, predsedovi Slovenského olympijského výboru a členovi Medzinárodného olympijského výboru. Jeho busta je umiestnená pred vstupom do sály.  

Samotná sieň prezentuje zbierkové predmety a pomocou multimediálnych a audiovizuálnych výstupov aj konkrétne udalosti z dejín slovenského športu. Podľa investora bolo cieľom urobiť z inštitúcie skôr „múzeum prežitých momentov“, teda dodať výstave emócie, ktoré boli s výkonmi športovcov a športovkýň spojené. Na veľkých obrazovkách sú prezentované pamätné výkony, ako aj príbehy osobností či zbierkových predmetov. Viacero unikátov je vystavených vo vitrínach alebo na stenách. Múzeum sa chváli bohatým archívom artefaktov, fotografií a knižných publikácií. Dizajn výstavných priestorov spracovala kancelária Cubedesign spoločne s UTAI. 

Múzeum doteraz nemalo vlastný priestor a problém riešilo prenájmom od iných inštitúcií. Vznikom špecializovaných expozičných priestorov sa podarilo napraviť historickú chybu. Bratislava je bohatšia o nové reprezentatívne múzeum, ktoré je zaujímavé pre priaznivcov športu, teda významnej zložky spoločnosti. Vznik špecializovaných múzeí, výstavných priestorov, galérií a inštitúcii vo všeobecnosti obohacuje mestský život a dodáva mu kvalitatívnu nadstavbu.

Úspech vzniku priestorov pre múzeum aj novej tváre Domu športu významne súvisí s osobnosťou L. Asványiho, ktorý sa dlhodobo venuje projektom, zameraným na zlepšenie úrovne športu na Slovensku. Jeho meno bolo spomínané aj nedávno v súvislosti s predstavením športového areálu na juhovýchode Petržalky. Jeho súčasťou má byť atletický štadión, za ktorým stojí ako funkcionár Slovenského atletického zväzu práve Asványi.

Väčšiu víziu mal podnikateľ aj pre oblasť Pasienkov, kde uvažoval nad vznikom atletického oválu, ktorý by nahradil súčasný zdevastovaný štadión. Vzniknúť mal medzi areálmi plavárne a športovej haly Elán, pričom smerom k plavárni mal vzniknúť vonkajší bazén. Vízia sa však ukázala ako komplikovaná a napríklad realizácia bazénu si vyžaduje aktívneho partnera. Faktom však ostáva, že ak existuje človek, vďaka ktorému si Pasienky dlhodobo zachovajú charakter športovej oblasti, je to práve Ladislav Asványi.

Pre Bratislavu je tak projekt rekonštrukcie Domu športu veľmi pozitívnym príbehom. Menej viditeľný projekt môže pre jej imidž urobiť viac, ako by sa mohlo zdať. Spolu s novou vybavenosťou prispeje k rozvoju slovenského športu. Možno by mohol byť zároveň určitým mementom pre štát: musel prísť súkromný investor s takmer až filantropickým prístupom, aby sa niečo reálne zmenilo. Na to sa však nedá zvykať, čo je podnetom k zmene prístupu a financovania športu. Zvlášť to platí v post-koronovom období, kedy sa zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva stáva absolútnou prioritou.

 

Fotografie zo 16.6.2021 a 23.6.2021. Pozrite si priebeh výstavby vo fotoalbume.  

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • 23.6.2021
  • 23.6.2021
  • 23.6.2021
  • 23.6.2021
  • 23.6.2021
  • 23.6.2021
  • 23.6.2021
  • 16.6.2021
  • 16.6.2021
  • 16.6.2021
  • 16.6.2021
  • Zdroj: FVA Architekti

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube