Author photoAdrian Gubčo 22.08.2017 10:30

Construction update: Westend Plazza, 13.8.2017

Na bratislavskej Patrónke mimoriadne rýchlym tempom rastie nový kancelársky komplex - developer J&T Real Estate realizuje posledné zo série podobných administratívnych centier pod názvom Westend Plazza. Rozvoj územia sa však týmto komplexom skončiť nemusí.

Horúčkovité tempo výstavby zrejme súvisí so snahou Slovenska dosiahnuť premiestnenie prestížnej európskej inštitúcie, Európskej liekovej agentúry (EMA), ktorá sa v dôsledku brexitu presúva z Londýna, do Bratislavy. Slovensko patrí k posledným krajinám, kde ešte nesídli žiadna významnejšia európska inštitúcia, vláda tak prejavila záujem práve o umiestnenie EMA. Podľa oficiálnej ponuky by sa mala v prípade výberu Bratislavy EMA usídliť vo Westend Plazza. 

Westend Plazza po dobudovaní prinesie približne 33-tisíc štvorcových metrov kancelárskych priestorov v dvoch sedem- až deväťpodlažných objektoch v tvare písmen "T" a "Z" v najvyššom štandarde. Na prízemí má okrem toho vzniknúť vyše 2,5-tisíca štvorcových metrov retailu, ďalšiu vybavenosť poskytujú okolité, už dokončené kancelárske komplexy.

Hoci architektúra postráda akúkoľvek invenciu, developer láka na iné výhody - na vynikajúce dopravné spojenie v blízkosti významnej dopravnej križovatky, diaľnice a terminálu verejnej a prímestskej dopravy (čo sa po vybudovaní železničnej zastávky Patrónka má ešte posilniť), dotyk s rekreačným územím bratislavského lesoparku, ktorý sa teší rastúcej popularite, a prítomnosť veľkej časti popredných slovenských vedeckých inštitúcii v relatívne malom okruhu od Westendu. Kancelársky komplex by mal byť dokončený v prvej polovici roku 2018. 

V prípade, že by sa EMA skutočne rozhodla pre lokalizáciu v Bratislave, bude to mať pre danú lokalitu, ale aj pre celú metropolu ďalekosiahle dôsledky. Príchod vyše tisícky špičkových a vynikajúco platených zamestnancov európskej inštitúcie sa viditeľne odrazí na realitnom a komerčnom trhu v meste (v tejto súvislosti už napríklad J&T Real Estate pripravuje vybudovanie kongresového centra pre 1.700 návštevníkov v novom centre Bratislavy), zvýši sa medzinárodná prestíž Bratislavy a táto dostane multikultúrnejší ráz.

V prípade Patrónky sa zvýši tlak na ďalší rozvoj lokality, spojený s potrebnými zlepšeniami vo verejnej doprave či kvalite verejných priestranstiev. V spojení s inými investíciami v Mlynskej doline, predovšetkým pripravovanou výstavbou kampusu ESETu, sa tak dané územie začne meniť na bratislavské a slovenské "Sillicon Valley". 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: J&T Real Estate

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube