Author photoAdrian Gubčo 05.04.2018 10:30

Construction update: Národný futbalový štadón, 01.04.2018

Výstavba Národného futbalového štadiónu (NFŠ) v lokalite Tehelné Pole značne pokročila, podstatná časť športovej časti areálu je už dokončená. Investor NFŠ, a.s., spojený s podnikateľom Ivanom Kmotríkom, verí, že štadión by mal byť plne dokončený do konca tohto roka.

Podľa najnovších informácii sa na budúcom štadióne slovenskej reprezentácie a futbalového klubu Slovan aktuálne pracuje predovšetkým na zastrešení tribún, dokončení tribún a na zázemí štadióna. V procese je verejné obstarávanie na technologické vybavenie. Developer avizuje viaceré technické novinky, ktoré podľa neho posunú štandard športového areálu na vysokú úroveň - napríklad splachovanie v záchodoch úžitkovou vodou. Kapacita NFŠ bude po dokončení 22.500 divákov.

K NFŠ však patrí aj nezanedbateľná komerčná časť, v rámci ktorej developer využil finančnú spoluúčasť štátu pre uľahčenie výstavby bytového domu, kancelárskej veže a nákupného centra. Na bytovom dome, ktorý dosiahne výšku 24 podlaží a bude obsahovať 334 bytov, sa už dosiahla plná výška nižšej časti a buduje sa veža, na kancelárskej budove Tower 5, ktorá bude mať 20 podlaží a obsahovať 19.600 štvorcových metrov prenajímateľných priestorov, práve vzniká grandiózny vstup. Kolaudáciu oboch veží developer plánuje v prvej polovici roka 2019.

Veľa sa už napísalo o tomto projekte, ktorý je zlý takmer (nechcem znevažovať nepochybne tvrdú prácu stavbárov) vo všetkom - počnúc modelom financovania, architektúrou končiac. Developer ho napriek tomu prezentuje ako akýsi poklad, vymenúvajúc niekoľko menej tradičných riešení, ktoré však pôsobia len ako drobná náplasť na veľkú hnisavú ranu.

Jedinečná možnosť zveľadiť lokalitu tak zanikla a Bratislava i Slovensko sa budú musieť vyrovnať so štadiónom, ktorý sa nebude hodiť ani na najgýčovejšie pohľadnice.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Najkrajší pri pohľade na štadión je Kamzík v pozadí.
  • V prípade, že by sa nerealizovala kancelárska veža, NFŠ by bol síce nepekný, ale viacmenej obyčajný štadión. Nanešťastie, bude neobyčajný - svojou nekvalitou.
  • Pohľad na hraciu plochu. Tento uhol čoskoro prekryje kancelárska veža v rohu štadióna so stĺpmi priamo v hľadisku.
  • Rastúca veža Tower 5.
  • Bytový dom.
  • Čoskoro začne výraznejšie rásť výšková časť bytového domu.
  • Verejné priestranstvá v okolí štadióna sú v katastrofálnom stave a atakované divokým parkovaím. Bolo by namieste, aby developer zveľadil okolie svojej investície.
  • Pohľad od električkovej zastávky Nová Doba. Štadión s mimoriadnymi dopravnými nárokmi a obrovskou koncentráciou funkcií vyrástol v husto zastavanej mestskej štvrti. Podobné štadióny sa bežne realizujú na okrajoch mesta s priamym napojením na nosné systémy
  • Zdroj: NFŠ, a.s.

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube