Author photoSimona Schreinerová 16.01.2024 10:24

Významná stavba prežije. Nové Mesto ide meniť Územný plán zóny Tehelná, štvrť chce stabilizovať

Bratislavská mestská časť Nové Mesto pripravuje návrh na zmenu Územného plánu zóny Tehelná. Miestna samospráva sa chce podľa vlastných slov sústrediť na dodržiavanie princípov udržateľného rozvoja, stabilizáciu zástavby a zachovanie charakteru štvrte. Kľúčovou otázkou je zachovanie kontinuity Polikliniky Tehelná, ktorá bola v nedávnej dobe predmetom sporov.

Zdroj: Mestská časť Bratislava-Nové Mesto

Zdroj: Mestská časť Bratislava-Nové Mesto

Územný plán zóny ako krok ku kvalitnejšej štvrti

Poliklinika Tehelná, mohutná budova z roku 1986 od Viktora Šišoláka, sa nachádza v atraktívnej lokalite mestskej časti Bratislava Nové – Mesto. V objekte sa nachádza viacero poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych aj nezdravotníckych prevádzok či sanatórium. Poliklinika je ľahko dostupná z neďalekého Trnavského mýta. Aj preto ju navštevujú nielen obyvatelia Nového Mesta, ale aj iných mestských častí či ľudia z okolia Bratislavy.

Objekt polikliniky spadá do územia, ktoré zahŕňa Územný plán zóny (ÚPZ) Tehelná. Ide o lokalitu ohraničenú ulicami Kutuzovova, Vajnorská, Tehelná a Kukučínova. Posledný ÚPZ Tehelná bol schválený v roku 2003, aktuálne pripravuje mestská časť návrh na jeho zmeny. Tie majú za cieľ zabezpečiť udržateľný rozvoj a priniesť stabilizáciu existujúcej zástavby v zóne.

Starosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Matúš Čupka zdôrazňuje dôležitosť zachovania kontinuity zdravotnej starostlivosti v tejto oblasti: „Jedným z hlavných bodov návrhu zmeny plánu zóny je zachovanie a podpora funkcie Polikliniky Tehelná. Zároveň, priestorovou a funkčnou reguláciou obyvatelia okolitého bloku získajú nielen kvalitný verejný priestor, ale sa otvoria možnosti pre komplexnejšiu občiansku vybavenosť. Riešené územie má takisto potenciál priniesť prístupnú a kvalitnú zeleň v okolí polikliniky.“

Spracovateľom návrhu sú Bellušove ateliéry na Fakulte architektúry a dizajnu STU, ktoré navrhovali dokumentáciu napríklad pre park v Podunajských Biskupiciach, internát Hviezda alebo dom kultúry na Trnávke. Bellušove ateliéry sú podnikateľské centrum, ktoré má vytvoriť lepšie podmienky pre zapájanie študentov do praxe prácou na reálnych zadaniach v kooperácii so skúsenými architektmi. Na Fakulte architektúry a dizajnu STU sú aktívne od roku 2020.

„Spolupráca akadémie s praxou umožňuje rýchle pretavenie inovatívnych riešení do praxe. Priestor zóny Tehelná si zaslúži riešenia, ktoré prioritne cielia na zabezpečenie kvality priestoru pre obyvateľov zóny, ako aj návštevníkov polikliniky -  s dôrazom na bezpečný peší pohyb, jasné členenie dopravy a so zachovaním zelene, ktorá je kvalitná a prispieva k zlepšovaniu mikroklímy najmä v letných mesiacoch.“ dodáva dekan Fakulty architektúry a dizajnu STU Branislav Puškár.

Projekt sa momentálne nachádza vo fáze podpisu zmluvy medzi Miestnym úradom Bratislava - Nové Mesto s Bellušovými ateliérmi Fakulty architektúry a dizajnu STU. Výsledný návrh zmeny plánu zóny Tehelná bude predmetom verejného prerokovania. Výsledkom má byť stabilizácia zástavby a zachovanie charakteru štvrte, digitalizácia územného plánu a plná integrácia do Geografického Informačného Systému (GIS), čo umožní ľahký prístup k informáciám širokej verejnosti.

Už teraz je zrejmé, že mestská časť plánuje smerovať rozvoj zóny k tvorbe verejne prístupnej zelene v okolí Polikliniky Tehelná. Územný plán zóny Tehelná má podľa predstáv miestnej samosprávy predstavovať dôležitý krok smerom k prosperite a kvalite života pre obyvateľov mestskej časti.

 

Zdroj: Mestská časť Bratislava-Nové Mesto

 

Nové Mesto ma viacero územných plánov zón

Mestská časť v tomto roku pripravuje schválenie troch územných plánov zón a ukončenie spracovania prieskumov a rozborov ako prvej fázy obstarávania Urbanistickej štúdie Nové - Nové Mesto. ÚPZ umožňujú spodrobniť reguláciu nastavenú územným plánom mesta. V praxi by mali takúto dokumentáciu tvoriť predovšetkým mestské časti. Spravidla sa pripravujú v lokalitách, kde sa očakáva veľký investičný rozvoj a ktorý chcú mestské časti lepšie usmerňovať.

Územné plány zón musia byť v súlade so záväznou časťou schválenej územnoplánovacej dokumentácie vyššieho stupňa, teda platného územného plánu mesta. Regulatívy sa tu stanovujú v podrobnosti na pozemok a určujú sa podmienky na umiestnenie stavieb. Niektoré územné plány zón na území Bratislavy obstaralo a schválilo Hlavné mesto SR Bratislava, ďalšie územné plány zón obstarali a schválili jednotlivé mestské časti.

V mestskej časti Nové Mesto aktuálne platí viacero ÚPZ -  Horný Kramer, Koliba – Kamenné sady, Koliba – Stráže, Podhorský pás a spomínaný ÚPZ Tehelná. Minulý rok boli schválené ÚPZ Nobelova a ÚPZ Jelšova. Práve ÚPZ Jelšova je do určitej miery spätý s kauzou dostavby Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) na Kramároch. Masívna modernizácia, prestavba a dostavba sa stala terčom kritiky časti verejnosti. V pripomienkovaní zámeru, podaného na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA), boli aktívne viaceré združenia a spoločenstvá občanov.

Z pripomienok vyplynulo, že v hlukovej štúdii je posúdený iba hluk zo železničnej a z pozemnej dopravy, čo predstavovalo zrejme najväčší problém. Namietal sa tiež možný nesúlad s územným plánom, teda v tom čase ešte s neschváleným ÚPZ Jelšová ul., Bratislava — Kramáre. Dnes už je dokument schválený a detská nemocnica má vydané rozhodnutie z EIA.

Na realizácii zámeru schválenie ÚPZ Jelšova  - Kramáre nič nezmenilo napriek tomu, že proces posudzovania bol na istý čas pozastavený. Preveroval sa práve súlad s ÚPZ. „Projekt podľa zákona musí byť v súlade s existujúcim územným plánom a NÚDCH od začiatku deklaroval, že dodrží všetky zákonné predpisy,“ vyjadrila sa Dana Kamenická, hovorkyňa NÚDCH.

V tomto prípade bol ÚPZ svojim spôsobom zneužitý na dosiahnutie osobných záujmov aktivistov či jedincov, ktorí s výstavbou niektorých zámerov nesúhlasia. Išlo však o neúspešný pokus, v rámci ktorého išlo najmä o naťahovanie času a komplikovanie procesu. Aktivisti sa totiž odvolávali na dokumentáciu, ktorá bola v tom čase neplatná. 

Cieľom územného plánovania je vytvoriť podmienky pre trvalo udržateľný rozvoj miest alebo lokalít s prihliadnutím na zachovanie hodnôt územia a vysokej kvality života obyvateľov. V dôsledku nadchádzajúcich zmien v legislatíve - teda vstupu nového Zákona o územnom plánovaní do praxe sa jeho význam ešte zvyšuje. Od samospráv možno očakávať zvýšenú aktivitu pri obstarávaní nových dokumentácií. Bolo by nešťastné, keby sa však stalo nástrojom na obmedzovanie rozvoja kvôli záujmom menšiny. Preferovanie individuálnych záujmov pred verejnými totiž môže mať pre mestské časti či mestá veľmi neblahé následky. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube