Author photoRED 10.08.2022 09:51

Nové Mesto získalo virtuálneho dvojníka, pomôže pri plánovaní

Bratislavské Nové Mesto pokračuje v rozširovaní svojho informačného mapového systému. Ako uviedol jeho hovorca Marek Tettinger, okrem doterajšieho poskytovania dôležitých máp, mapových podkladov a textových informácií spustilo najnovšie aj virtuálny digitálny 3D model mestskej časti. Ide o trojrozmernú digitalizovanú kópiu reality, zahŕňajúcu vyše 12.000 stavieb a zeleň (vrátane stromov), nachádzajúcu sa na obecných pozemkoch.

Zdroj: Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Zdroj: Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Trojrozmerný model Nového Mesta poskytne široké využitie v praxi. Napríklad pri plánovaní či schvaľovaní nových projektov vznikajú neraz obavy, či novostavba nezatieni obyvateľom existujúcich domov svetlo, prípadne či neprídu o doterajší výhľad. „Unikátny trojrozmerný model nám dáva jedinečné možnosti. Vďaka nemu budeme môcť plánovanú budovu virtuálne vložiť do priestoru, pootáčať model z rôznych pohľadov a presne zistiť, aký dopad by mohla mať na danú lokalitu,“ vysvetľuje starosta mestskej časti Rudolf Kusý význam virtuálneho 3D modelu pre rozvoj mestskej časti a dodáva: „Aplikácia vznikla pre potreby efektívnejšieho fungovania pri správe a riadení Nového Mesta a preto, aby sme mohli obyvateľov informovať prehľadným a efektívnym spôsobom.“

Aj keď virtuálna 3D mapa modeluje územie Nového Mesta kompletne, miera podrobného zobrazenia má v nej rozličné úrovne. Kým niektoré zóny – Koliba, Zátišie a časť Tehelného poľa – sú zachytené s presnosťou až do grafických detailov jednotlivých budov ako šikmé strechy alebo štruktúra fasád, v ostatných štvrtiach sú objekty zobrazené s nižším podielom detailu. Nie však natrvalo. „V projekte chceme pokračovať tak, aby detailné zobrazenie mohli záujemcovia využívať pre celé Nové Mesto,“ avizuje GIS koordinátor z oddelenia životného prostredia a územného plánovania novomestského miestneho úradu Peter Kollárik.

Aplikácia, ktorá je dostupná na adrese http://mapy.banm.sk, obsahuje základnú mapu, ako aj ďalšie užitočné webové aplikácie s príslušnými mapami. Okrem predvolenej podkladovej mapy, kde sú zachytené všetky informácie z katastra nehnuteľností – samozrejme tie, ktoré mestská časť mohla zverejniť - majú obyvatelia i návštevníci mestskej časti možnosť prepnúť si základnú mapu na ortofotomapu získanú z leteckého snímkovania alebo na topografickú mapu. Popri klasickom online vyhľadávaní umožňuje 3D aplikácia aj meranie vzdialeností a plôch, navigáciu po katastri Nového Mesta a v prípade potreby aj tlač vyhľadaných informácií – napríklad o vlastníkoch konkrétnych parciel.

Bratislavské Nové Mesto získalo teda svoje virtuálne 3D dvojča, ktorým sa všetky mestské časti hlavného mesta SR pochváliť zatiaľ nemôžu. Najbližšie mesiace a roky ukážu, nakoľko efektívne ho pri hľadaní priesečníka často rozdielnych záujmov samosprávy, developerov a občanov využije a ako bude tento nástroj ďalšiemu rozvoju Nového Mesta užitočný.

 

Zdroje: TASR, SITA, banm.sk

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube