Author photoAdrian Gubčo 26.10.2023 15:31

Unikátny priestor ohrozený. Mesto navrhuje zánik hudobných garáží pri Prístavnej, hľadá sa alternatíva

Mlynské Nivy sa majú v najbližších desaťročiach premeniť na vzorovú mestskú štvrť, tvorenú kompaktnou zástavbou, mixom funkcií a atraktívnymi verejnými priestormi. Rozvoj však nebude bez obetí. Mestská urbanistická štúdia Mlynské Nivy, vypracovaná Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB), totiž ráta so zánikom garáží pri Prístavnej ulici. Tie sa ale stali domovom komunity hudobníkov, ktorá je teraz ohrozená.

Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Fenomén Garáží v ohrození

Mlynské Nivy si napriek čoraz dynamickejšej výstavbe z veľkej časti zachovávajú charakter zanedbanej postindustriálnej štvrte. Nachádzajú sa tu viaceré prázdne a nevyužívané pozemky či opustené objekty. To, čo niektorí vnímajú ako nedostatok, je však pre iných výhoda. Patria k nim aj mnohí hudobníci, ktorí sa udomácnili v areáli garáží v blízkosti Prístavného mosta.

V posledných rokoch tu vznikol populárny priestor, kde mnohé kapely skúšajú aj prezentujú svojou hudbu. „Koncerty na garážach“ sa stali v Bratislave pojmom. Vzniklo na lokálne pomery jedinečné miesto, kde sa stretávajú hudobníci a priaznivci niektorých hudobných štýlov, ktoré nepatria medzi mainstream. „Garáže robí jedinečným jeho inkluzivita v pravom zmysle slova. Jedná sa v podstate o bezprahový priestor, kde má "dvere" otvorené takmer každý,“ definuje kľúčovú hodnotu lokality Marek Šebo z komunity organizátorov koncertov na Garážach.

Nie všetci hudobníci či návštevníci majú dostatok prostriedkov na využívanie či navštevovanie komerčných skúšobní a koncertných priestorov. Ďalší zas takéto miesta odmietajú úplne. Práve pre nich sú Garáže ako stvorené. „Už celé roky na Garáže jazdia undergroundové kapely v podstate z celého sveta, užívajú si to tam a hovoria, že je to "cool spot". Vyzbierané vstupné putuje priamo kapelám, pričom sa neplatí za žiadny prenájom, ochranku, barmanov, atď.,“ podotýka Šebo.

Galéria

  • Budúcnosť Mlynských nív - axonometria. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Mlynské Nivy - situácia. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Garáže dnes. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Susedom garáží bude projekt Mlynárka. Zdroj: YIT Slovakia

Charakter prostredia im pritom neprekáža – práve naopak. „Častým motivátorom pre účasť je však genius loci Garáží, bez ohľadu na to "kto hrá". Je to ideálne miesto na socializáciu s kamarátmi, známymi, či len na vychutnanie si koncertov alternatívnych žánrov,“ popisuje Šebo. Popularitu si garáže udržali počas pandémie a tento rok sa tu konalo už 65 koncertov.

Napriek tomu ich budúcnosť nevyzerá práve ružovo. Hoci sa dá pochopiť vnímanie lokálnej komunity, len sotva sa s ním stotožní väčšina budúcich obyvateľov Mlynských Nív. V blízkostí areálu Garáží sa pripravujú nové developerské projekty. Najvýznamnejším bude Mlynárka od YIT Slovakia, ktorá počíta so vznikom mohutného polyfunkčného bloku so stovkami bytov, kanceláriami a obchodmi. Klienti pravdepodobne nebudú nadšení z prítomnosti zanedbaného a esteticky málo príťažlivého areálu v susedstve.

V ich prospech, ako aj prospech rozvoja oblasti hrá aj MUŠ Mlynské Nivy od MIBu. Mesto, usilujúc sa o koncepčné nastavenie vývoja lokality, pristúpilo k realizácii urbanistickej štúdie, ktorá bude podkladom pre zmenu Územného plánu. Investori v lokalite totiž plánujú rozsiahlu výstavbu bytov aj kancelárskych objektov. Mesto by tu ale rado videlo komplexnú štvrť.

Z tohto dôvodu v rámci štúdie plánovači z MIBu vytypovali miesta pre umiestnenie parkov i škôl. Jeden z dvojice najväčších parkov pritom navrhujú umiestniť práve na mieste Garáží. Vymedzovať by ho mala základná škola aj nový objekt s halou.

Štúdia je aktuálne zverejnená a predložená na pripomienkovanie zo strany verejnosti. Podľa MIBu je práve toto príležitosť pre komunitu organizátorov, aby ovplyvnili budúcu podobu územia. „Nie je možné, aby sme vopred oslovovali každého vlastníka či dotknutú osobu individuálne – na to práve slúži formát verejného prerokovania, ktorým získavame vstupy a podnety,“ pripomína Michaela Pavelková, PR špecialistka z Metropolitného inštitútu Bratislavy. MIB však organizátorov koncertov priamo pozval na verejné prerokovanie, kde si vypočul ich požiadavky a informoval ich o detailoch.

Definitívnu víziu ešte inštitút sformulovanú nemá. „Návrh štúdie je zameraný na koncept územia vo veľkej mierke a v kontexte celého územia. Konkrétne riešenia pre komunitu budú predmetom ďalších diskusií a hľadania možností,“ tvrdí Pavelková. Na nájdenie konsenzu je podľa nej dostatočný časový priestor.

 

Garáže sa nachádzajú na mieste parku v strede dolnej polovice Mlynských Nív. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

 

Budúcnosť kultúry na Mlynských Nivách

Šebo vidí určité možnosti, ako by sa dala situácia riešiť. „Áno, budeme hľadať isté spoločné riešenie, spoločne v spolupráci s MIB. Voči úspešnému záveru sme skôr skeptickí, rozhodli sme sa však prijať pomocnú ruku od MIB, ktorý sa nám ozval,“ uvádza.

Prvou alternatívou je objavenie podobných priestorov inde. „Jednou z možností by bolo, aby nám mesto pomohlo s novým "DIY" priestorom na organizovanie undergroundových koncertov na nejakom inom mieste. Napríklad navrhujeme nevyužívané priestory pod Prístavným mostom z Petržalskej strany, ale môže sa jednať aj o iné priestory,“ naznačuje organizátor koncertov. Zmienená lokalita by mala tvoriť východný okraj projektu Southbank od Penta Real Estate. Trvalo udržateľné tak pravdepodobne dané riešenie nie je.

Existuje však aj také. „Druhou variantou by bola zamýšľaná hala, ktorá by mala stáť v okolí dnešných Garaží. Tá by mala byť kultúrnu funkciu, keďže zámer je kultúru na mieste zachovať,“ naznačuje Šebo. Plány na zachovanie kultúry potvrdzuje aj MIB. „S kultúrou sa ráta v kľúčových verejných priestoroch, no konkrétna podoba bude závisieť od budúcich investícií,“ popisuje Pavelková.

MIB ale nemá predstavu o presnej podobe daného zariadenia, keďže túto otázku považuje za predčasnú. Organizátori koncertov sú špecifickejší. „Naša predstava spočíva v priestore, ktorý bude slúžiť najmä na prenájom priestorov, vhodných na skúšanie kapiel, či pre umelcov na ateliéry. V Bratislave stále ubúda a ubúda priestorov, kde môžu kapely slobodne hrať, bez toho aby to rušilo okolie, či komerčný nájom bol príliš vysoký,“ podotýka Marek Šebo.

Garáže sú v tomto ohľade jedným z posledných dostupných priestorov. Šebo by rád videl podobný model ako v severnej Európe, kde sú podobne skúšobne pre kapely, najmä mladé, financované samosprávami ako forma komunitnej a verejnoprospešnej aktivity. Prenájmy tak sú ponúkané za netrhové ceny.

Štúdia sa bude riešiť ešte nejakú dobu – najprv musí prejsť pripomienkovaním, schválením, následne bude riešená v rámci zmien a doplnkov Územného plánu. Až potom sa otvorí cesta pre masívnejšiu transformáciu územia. Treba ale pripomenúť, že budúcnosť lokality závisí aj od správania vlastníkov. Časť Garáží vlastnia súkromné osoby. Ak sa rozhodnú svoj majetok nepredať, priestor ostane v súčasnom stave či podobe.

Šebo napriek tomu predpokladá, že tlak na zmenu sa bude zvyšovať. „Čo sa týka organizovania koncertov, tie ešte najbližšie roky budú fungovať, hoci ako bude nových bytov v lokalite pribúdať, naša pozícia bude určite ťažšia,“ pripúšťa. „Do vzdialenejšej budúcnosti však rátame s alternatívnym priestorom pre koncerty. Budeme vďační, ak nám mesto s jeho výberom pomôže, alebo aspoň v danej vybuduje kultúrne centrum, ktoré bude môcť fungovať ako-tak autonómne.“

Výsledkom tak môže byť zánik Garáží – ale zároveň vznik ešte niečoho lepšieho. Všetko bude závisieť od schopnosti, ochoty a možností mesta, ktoré je v tomto ohľade kľúčovým hráčom.

 

Kultúrna sála v Novom Istropolise má byť jedným z mála nových kultúrnych priestorov v Bratislave v rámci nových developmentov. Zdroj: Immocap

 

Chýbajúca kultúra v novej Bratislave 

V každom prípade, kultúra je pomerne absentujúcim prvkom v nových štvrtiach, ktoré v Bratislave vznikajú – a to sa týka aj formálnejších foriem kultúry, nielen alternatívnych prejavov, medzi ktoré možno zaradiť Garáže. Kultúrne centrá, galérie, koncertné haly, múzeá, kiná a ďalšie zariadenia vznikajú len veľmi výnimočne a ak už áno, ide len o súčasť veľkých developmentov.

V budúcnosti by sa mali objaviť výnimky – Nový Istropolis od Immocapu, Palma od Corwinu, SoHo od IURIS či Nové Lido od JTRE – je však otázne, či to stačí. Najmä z pohľadu mladých ľudí, ktorí hľadajú miesto pre trávenie voľného času nielen pohybového charakteru, chýbajú lacnejšie, menšie, dostupnejšie a menej formálne priestory.

Skutočne ide najmä o úlohu verejného sektora. Pri súčasnom modeli financovania samospráv však bude Bratislava v kultúrnosti za vyspelým svetom zaostávať. Vo výsledku sa to odráža nielen na stave a situácii v spoločnosti, ale aj v ekonomickom výkone.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube