Author photoMartina Gregová 08.11.2022 10:50

To najlepšie zo slovenských interiérov: Bodovala predovšetkým Bratislava

Odborná porota vybrala realizácie, ktoré vďaka získaniu prvenstva v rámci ocenenia INSAID AWARDS 2022 možno považovať za najkvalitnejšie interiéry, zrealizované na Slovensku v uplynulom roku. Do súťaže sa prihlásilo 82 interiérov, z ktorých porota vybrala najlepších 8. Svoj názor na ich kvalitu mohla navyše vyjadriť aj verejnosť.

Zdroje: BoysPlayNice, After, Veronika Paldia

Zdroje: BoysPlayNice, After, Veronika Paldia

Už od roku 2020 Slovenská asociácia interiérových dizajnérov SAID organizuje udeľovanie ocenenia INSAID AWARDS o najlepší slovenský interiér. Cieľom ocenia je propagovať kvalitné interiérové realizácie, vzdelávať odbornú aj laickú verejnosť a šíriť osvetu o interiérovom dizajne. Prihlásené projekty môžu získať ocenenie v kategóriách Privátny interiér, Pracovisko, Horeca, Obchod, Občiansky interiér a v kategórii Študent. 

Do súťaže sa v treťom ročníku prihlásilo 82 interiérov z 20 miest, pričom na nich pracovalo celkom 265 autorov. Na základe dodaných podkladov následne odborná porota vybrala shortlist nominácií, ktorý pozostával z 15 realizácií a 10 študentských prác. O víťazovi kategórie sa rozhodlo na základe osobných obhliadok jednotlivých priestorov. Vyhlásenie ocenených diel v rámci INSAID AWARDS 2022 prebehlo 3.11.2022 v priestoroch kancelárskeho komplexu Wallenrod od spoločnosti ITB Development na Mickiewiczovej ulici v Bratislave.  

Galéria

  • Kaviareň Grão. Autorka: Sarah Weiss
  • Isadore Community Hub. Zdroj: Isadore Community Hub
  • Konverzia Jurkovičovej Teplárne. Zdroj: BoysPlayNice
  • IOKO. Autorka: Welin Nagy
  • Kiosk Nuttery a Pijo Bio. Autorka: Veronika Paldia
  • Biofília v priestore. Autorka:  Katarína Csúzová
  • After. Zdroj: After
  • Elysium Spa. Zdroj: Elysium Spa

Kategória Občiansky interiér 

V rámci tejto kategórie mohli byť nominované vzdelávacie, zdravotné aj štátne inštitúcie a tiež komunité centrá či lobby budov. Do užšieho výberu odbornej poroty sa dostala architektúra výstavy Stunder – Nikde cudzincom, ktorá sa nachádza v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici a konverzia Jurkovičovej teplárne NKP v Bratislave. 

Víťazom v kategórii Občiansky interiér sa stala konverzia Jurkovičovej teplárne. Jej súčasťou sú spoločné priestory a multifunkčná sála, ktorej autorom sú Martin Paško a tím DF Creative Group, reštaurácia WERK od Beef Architekti, coworking Base4Work od Studio Perspektiv a kaviareň a DoT Gallery od štúdia Point Architekti.  

Zrekonštruovaná Jurkovičova tepláreň poskytuje unikátny industriálny priestor pre viacero funkcií. Po náročnej rekonštrukcii a dostavbe tu vznikli kancelárske priestory, coworking aj priestory pre kultúru a spoločenské podujatia. Celý objekt vyniká dôrazom na detail. Interiér budovy sa nesie v duchu jasne odlíšených historických a nových konštrukcií, ktoré sú v kontraste a súlade zároveň. Zrekonštruovaný priestor poskytol unikátny priestor pre coworking BASE4Work a zároveň sprístupnil celé spodné podlažie širokej verejnosti.  

 

Konverzia Jurkovičovej Teplárne. Zdroj: BoysPlayNice

 

Kategória Obchod 

Do užšieho výberu odbornej poroty sa dostala obchodná prevádzka cyklistického showroomu a flagship store Isadore Community Hub a showroom pre optiku s nezávislým dizajnom okuliarov IOKO. Obe zo spomínaných interiérov sa nachádzajú v Bratislave.  

Víťazom v kategórii Obchod sa stal interiér cyklistického showroomu a obchodnej prevádzky Community Hub, ktorý sa nachádza v unikátnom interiéri Pradiarne 1900. Autorom tejto jedinečnej prevádzky a komunitného priestoru je architektonické štúdio GRAU.  

Hlavným konceptom návrhu bolo vytvorenie hybridného priestoru, ktorý nebude slúžiť len ako obchod, ale bude kombinovaný s open-officom a kaviarenským klubovým priestorom. Prevádzka sa vyznačuje nielen originálnym dizajnom, ale tiež používaním prírodných a recyklovateľných materiálov. Ústredným prvkom obchodného priestoru sa stal stojan na vystavenie produktov, ktorý je formovaný do centrálneho kruhu a vytvorený z recyklovateľnej ocele. 

 

Isadore Community Hub. Zdroj: Isadore Community Hub

 

Kategória Privátny interiér  

V tejto kategórii boli do shortlistu vybrané interiéry dvoch bytov - BYT JG od architektov Martiny Hreščákovej a Martina Hreščáka a BYT R od architektonického štúdia GRAU - a tiež jeden rodinný dom: Ateliér režiséra od Jany Benkovej, Juraja Benka a Mariána Gombarčeka.  

Víťazstvo si nakoniec odniesol Ateliér režiséra, ktorý sa nachádza v Strekove. V tomto roku bol interiér nominovaný aj v rámci ocenenia CE ZA AR 2022 v kategórii Rodinné domy, kde sa mu však nomináciu nepodarilo premeniť na víťazstvo. Architekti sa v tomto prípade rozhodli celý svoj návrh postaviť na kontraste starého a nového, ktorý zdôrazňuje pôvabnú esenciu pôvodného domu. Nové konštrukcie sú zvýraznené nielen použitím jasne odlíšiteľných materiálov, ale aj výraznou modrou farebnosťou.  

 

Byt JG. Autorka: Iva Štarman

 

Kategória Horeca 

V tejto kategórii o víťazstvo bojovalo niekoľko interiérov hotelov, reštaurácii, kaviarní či iných stravovacích a ubytovacích zariadení. Shortlist tejto kategórie pozostával z troch bratislavských interiérov a jedného z Banskej Bystrice. Do užšieho výberu poroty sa dostal malý lokálny bar After od Martina Skočeka, urbánne spa centrum Elysium od architektonického štúdia GRAU, kaviareň Grão od architekta Alana Prekopa a tiež kaviareň Výklad opäť od štúdia GRAU. 

Víťazom v kategórii Horeca sa nakoniec stal interiér Grão od Alana Prekopa. Ten bol okrem ocenenia INSAID AWRD 2022 tento rok nominovaný aj v rámci prestížneho ocenenia CE ZA AR 2022, kde sa mu však nomináciu nepodarilo premeniť na víťazstvo.  

Kaviareň sa nachádza v priestoroch bývalého solária na Jesenskej ulici v Bratislave. V prvom kroku realizácie bol priestor očistený od stavebných nánosov po predošlých majiteľoch až do pomerne surového stavu. Celkový štýl prevádzky preto možno označiť za akýsi alternatívny brutalizmus. Projekt sa vyznačuje kreatívnym a neformálnych výrazom a bol zrealizovaný v rámci pomerne obmedzeného rozpočtu. 

 

Kaviareň Grão. Autorka: Sarah Weiss

 

Kategória Pracovisko  

Do užšieho výberu sa v tejto kategórii dostal interiér Base4Work, ktorý sa nachádza v budove Jurkovičovej teplárne, sídlo firmy Alpe Euroservice v Trnave, kancelárie spoločnosti BK, sídliace v budove Silocentrály pri Pradiarni 1900, a interiér Refresher Office.  

Odborná porota po osobných obhliadkach vybraných diel nakoniec za víťaza označila interiér kancelárií spoločnosti BK, za ktorým stoja architekti Peter Kuklica, Martin Smerek a Juraj Hubinský. Interiér sa nachádza na najvyššom podlaží novo zrekonštruovanej historickej budovy Silocentrály z roku 1902. V unikátnom priestore sa architekti snažili vyzdvihnúť najmä nemenné kvality stavby ako okná či tiahlové stĺpy. Novo vkladané prvky preto navrhovali len ako akúsi kulisu dočasnej funkcie, vďaka čomu interiér pôsobí vzdušne a variabilne.  

 

Kategória Študentský koncept

Osobitne odborná porota hodnotila aj študentské koncepty, kde sa spomedzi desiatich diel, ktoré sa dostali do užšieho výberu, rozhodla oceniť tri práce. Ocenený bol návrh Marťanský Habitat od Bc. Terézie Kováčikovej, ktorá predstavuje návrh interiérového priestoru na Marse pre štvorčlennú posádku. Ďalšou ocenenou prácou bola Biofília v priestore od Mgr. Art Kataríny Csúzovej, ktorá sa venovala návrhu konceptuálneho šperkárskeho obchodu a showroomu americkej spoločnosti Bayou with Love. Tá vyrába šperky z recyklovaného zlata z matičných dosiek počítačov značky Dell. Poslednou ocenenou študentskou prácou bol Elektrický anjel - scénografia a priestorové riešenie, ktorého autorkou je Karolína Bujdáková. Scéna prezentuje hotelovú izbu ako pravdu reality, ktorú sa častokrát snažíme odprezentovať lepšiu, ako v skutočnosti je.  

 

Biofília v priestore. Autorka: Katarína Csúzová

 

Súčasťou ocenenia bolo zároveň aj hlasovanie verejnosti. Tá si svojím hlasovaním zo shorlistu diel za víťazný interiér zvolila návrh Kiosku Nuttery a Pijo Bio, ktorého autorkou je architektka Veronika Paldia. Základom architektonického návrhu je konštrukcia z brezovej preglejky, ktorá reprezentuje rozrastajúci sa strom. Týmto motívom návrh reflektuje prírodné zloženie produktov firiem. Umiestnené sú v komplexe Nivy.

 

Kiosk Nuttery a Pijo Bio. Autorka: Veronika Paldia

 

Ocenenie INSAID AWARDS je na našom území výnimočné, a to najmä svojím zámerom prezentovať kvalitné interiéry zo všetkých kútov Slovenska. Rôznorodosť víťazných návrhov vychádza z rôznorodých potrieb jednotlivých typov priestorov. Prihlásené diela boli odbornou porotou posudzované nielen na základe ich jedinečnosti, ale tiež aj ich ekologickej stránky, funkčnosti, inovácie či kontextu s architektúrou a prostredím, v ktorom sa nachádzajú.  

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube