Author photoMartina Gregová 07.09.2022 14:05

V srdci bratislavského downtownu vznikla reštaurácia s atmosférou Manhattanu

Reštaurácia Werk sa nachádza v zrekonštruovaných priestoroch oceňovanej Jurkovičovej teplárne. Gastro prevádzka, ktorá zaberá značnú časť prízemia aj s presahom do exteriéru, svojím dizajnom nadväzuje na industriálnu povahu objektu. Veľmi rýchlo sa z nej stala jedna z najštýlovejších reštaurácií v Bratislave.

Zdroj: Werk / Medusa Group

Zdroj: Werk / Medusa Group

Pôvodne priemyselné územie bývalej rafinérie Apollo sa v súčasnosti stáva súčasťou nového centra Bratislavy. Jurkovičová tepláreň sa nachádza uprostred súčasnej architektúry polyfunkčného projektu Sky Park od developera Alto Real Estate a architektonickej kancelárie Zaha Hadid Architects. Budova, ktorá bola pôvodne navrhnutá Dušanom Jurkovičom, bola pre svoju architektonickú hodnotu v roku 2008 vyhlásená za Národnú kultúrnu pamiatku. Autori konverzie vo veľkej miere akceptovali industriálnu podstatu estetiky tejto budovy. Architektonický návrh na konverziu Jurkovičovej teplárne rešpektuje konštrukčnú aj priestorovú skladbu stavby. Riešenie objektu necháva vyniknúť historické konštrukčné detaily a dopĺňa ich novými konštrukciami a materiálmi, ktoré majú jasne odlíšiteľnú štruktúru.

Vďaka konverzii sa budova stala novým komunitným centrom. Vznikol tu coworkingový projekt Base4Work, kancelárie, multifunkčná sála, galéria a samozrejme aj reštaurácia. Interiér Werku navrhli architekti z kancelárie BEEF Architekti, ktorých portfólio zahŕňa realizácie nielen na Slovensku, ale tiež aj v Česku, Rakúsku, Švajčiarsku či Španielsku. Ide o nový koncept známej siete Medusa, ktorá údajne do tejto prevádzky investovala dva milióny eur – viac ako do akejkoľvek svojej reštaurácie.

Riešenie interiéru Werku nadväzuje na industriálnu povahu objektu Jurkovičovej teplárne. V určitých častiach využíva otvorené priehľady cez všetky podlažia pomocou zasklenia s čiernymi kovovými rámami. Podobé riešenie sa objavilo aj na presklenej stene medzi reštauráciou a kaviarňou, kde boli dokonca použité pôvodné prvky zo starej teplárne. Okrem toho sa interiér prepája s exteriérovým výrazom objektu vďaka stenám murovaným z pôvodných tehál, ktoré sú charakteristickým znakom budovy Jurkovičovej teplárne.

Celkovú industriálnu atmosféru interiéru podčiarkuje aj výrazný odhalený čierny strop a tiež množstvo čiernych kovových prvkov, ktoré sú súčasťou mobiliáru aj vstavaného nábytku. Teplo celému interiéru dodávajú jednak tehlové steny, ale tiež aj tmavšie drevo, časté používanie príjemne pôsobiaceho textilu, množstvo zelene a používanie LED osvetlenia v teplých odtieňoch.

Galéria

  • Zdroj: Werk / Medusa Group
  • Zdroj: Werk / Medusa Group
  • Zdroj: Werk / Medusa Group
  • Zdroj: Werk / Medusa Group
  • Zdroj: Werk / Medusa Group
  • Zdroj: Werk / Medusa Group
  • Zdroj: Werk / Medusa Group
  • Zdroj: Werk / Medusa Group

Ako povedal šéfbarman Róbert Stajanča, aj jedálny a nápojový lístok Werku bol inšpirovaný konverziou budovy. „Budova bola zrekonštruovaná do moderného dizajnu, no so zachovaním historických prvkov," hovorí. „Celé menu preto stojí na základoch minulého storočia a klasických drinkov, ktorých vizuál a chuť sme prispôsobili dnešnej dobe.“ 

Dôležitým bodom pri návrhu interiéru bola aj variabilita priestoru, ktorého využitie sa v priebehu dňa mení. Ráno si tu môžete vychutnať raňajky, neskôr pracovný obed či posedenie pri káve a večer sem mnoho ľudí zájde na drink. „Variabilný priestor, prispôsobujúci sa k rýchlo meniacim sa náladám dňa, ponúka iný zážitok cez deň a iný večer, kedy sa Werk mení na lounge priestor s tlmeným svetlom a atmosférou nikdy nespiaceho Manhattanu,” píše sa na oficiálnej stránke reštaurácie Werk.  

Požadovanej variabilite priestoru je prispôsobené sedenie v celej prevádzke, ktoré je navrhnuté tak, aby spĺňalo rôzne požiadavky na jeho využitie. Architekti navrhli klasické jedálenské sedenie, barové sedenie, lounge kreslá, taburety aj pohodlné gauče z kože a príjemného textilu. Medzi jednotlivými stolmi sa nachádza niekoľko zaujímavých na mieru navrhnutých sedačiek, ktoré sa rozprestierajú po obvode veľkých kvetináčov, z ktorých vyrastajú stromy. Priestoru s kapacitou približne 200 miest dominuje otvorená kuchyňa a bar, ktoré sú vďaka veľkorysému preskleniu viditeľné aj pri prechádzke v okolí budovy.

Jedným zo základných zámerov autorov bolo aj prepojenie interiéru s exteriérom, v ktorom sa nachádza terasa prevádzky. Príjemným detailom je svietiaci názov Werk, ktorý je viditeľný cez okenné otvory na fasáde. Mobiliár, použitý na stoly či stoličky na terase, je vhodne zvolený tak, aby nechal vyniknúť jedinečnej architektúre Jurkovičovej teplárne. Okrem vizuálneho spojenia bolo nutné aj bezbariérové prepojenie terasy s blízkym námestíčkom.  

Jedinečný industriálny charakter Jurkovičovej teplárne sa vkusne preniesol aj do interiéru Werku. Vznikla tu dokonalá symbióza medzi starým a novým, ako aj interiérom a exteriérom. Priestor vyniká bohatosťou prvkov, ktoré sa vzájomne dopĺňajú. Vzniklo tak príjemné prostredie, ktoré pozýva k návšteve počas celého dňa - a podľa reakcií verejnosti sa mu to aj darí. Zásluhu má na tom nielen miesto a budova, ale vďaka kvalitnému interiéru s vhodne zvolenými materiálmi, množstvu zelene či atmosférickému osvetleniu aj architekti reštaurácie.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube