Author photoMartina Gregová 21.09.2022 12:06

Špičkové miesta pre život, prácu i relax: Pozrite si najlepšie nové interiéry v Bratislave

Slovenská asociácia interiérových dizajnérov SAID začala predstavovať shortlist najlepších slovenských interiérov, ktoré zabojujú v treťom ročníku INSAID AWARDS o víťazstvo v jednej zo šiestich kategórii. O víťazovi kategórie rozhodne porota na základe osobných obhliadok, ktoré sa budú konať v blízkej dobe. Do užšieho výberu sa už tradične dostalo aj niekoľko zaujímavých známych aj menej známych realizácií z Bratislavy.

Zdroj: A.M. Architects, Boys Play Nice, Veronika Nagyová

Zdroj: A.M. Architects, Boys Play Nice, Veronika Nagyová

Cieľom súťaže INSAID AWARDS je propagovať kvalitné interiérové realizácie, vzdelávať odbornú aj laickú verejnosť a šíriť osvetu o interiérovom dizajne. Do súťaže môže interiér prihlásiť firma, investor, dodávateľ, výrobca aj fyzická osoba. Tento rok sa koná tretí ročník ocenenia a pozvanie do poroty v ňom prijali aj zástupcovia z belgickej a nemeckej komory interiérových architektov a dizajnérov.

Interiéry boli posúdené v prvom kole, následne odborná porota vyhlásila shortlist projektov, ktoré postúpili do užšieho výberu. Tie sú postupne predstavované na instagramovej stránke ocenenia. Vybrané realizácie môžu získať ocenenie v kategóriách Privátny interiér, Pracovisko, Horeca, Obchod, Občiansky interiér či v kategórii Študent. Vo výbere je aj niekoľko projektov, ktoré vznikli na území Bratislavy. 

 

Kategória Horeca (hotely, reštaurácie, kaviarne) 

V kategórii Horeca o víťazstvo zabojujú interiéry hotelov, reštaurácií, kaviarní či iných stravovacích a ubytovacích zariadení. Medzi nominovanými dielami sa objavili aj realizácie, nominované na prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR 2022 - interiér kaviarne GRAO od Alana Prekopa a interiér kaviarne After od Martina Skočeka, ktoré sme už samostatne predstavili skôr.

Ďalší projekt, nominovaný v tejto kategórii, sa nachádza na Grösslingovej ulici uprostred historického centra Bratislavy. Interiér urbánneho spa centra Elysium od kancelárie GRAU má byť odkazom na neďaleké kúpele Grössling. Koncept priestoru architekti stavajú na použitých materiáloch (terazzo, tehla, kobaltový obklad a drevo) a tiež na práci so svetlom. Benefitom wellness centra je aj exteriérová terasa, kde je osadená mobilná sauna. 

 

Elysium Spa. Zdroj: Elysium Spa

 

Kategória Občiansky interiér  

V kategórii Občiansky interiér mohli byť nominované vzdelávacie, zdravotné a štátne inštitúcie, komunitné centrá či lobby budov. Aj tu majú bratislavské interiéry svoje zastúpenie.

Do užšieho výberu sa dostalo napríklad Lobby Klingerka, ktorej autorom je kancelária A.M. Architects. Lobby v administratívnej budove Klingerka Offices predstavuje zaujímavý vstupný priestor pre viaceré spoločnosti, sídliace v budove. Investorom v bola v tomto prípade SPP a úlohou dizajnérov bolo do návrhu interiéru vniesť hodnoty a identitu spoločnosti ako ekológia a prírodné materiály. Priestor je vizuálne rozdelený pomocou materiálov na drevom obložené výťahové jadro a bočné steny obložené antracitovým lamelovým obkladom. Dominantným prvkom priestoru je prepletená stena z ohýbanej dyhy, čo odkazuje aj na Klingerku ako takú.  

Ďalším bratislavským interiérom v tejto kategórii je Klientske centrum BVS od architektiek Silvie Somošovej a Moniky Bočkajovej. Keďže spoločnosť obchoduje s vodou, základnou požiadavkou investora bolo túto komoditu v čo možno najväčšej miere vniesť do priestoru. Vodu má preto symbolicky reprezentovať modrá farba, ktorou sú natreté stĺpy aj časť mobiliáru. Najdominantnejším prvkom celého interiéru je priznaný strop s inštalačnými rozvodmi v modrej farbe. 

Do kategórie Občiansky interiér sa dostal aj interiér NKP, nachádzajúci sa v obnovenej budove Jurkovičovej Teplárne od DF Creative Group, Beef Architects a Studia Perspektiv. Interiér budovy sa nesie v duchu jasne odlíšených historických a nových konštrukcií. Zrekonštruovaný priestor poskytol unikátny priestor pre coworking BASE4Work a zároveň sprístupnil celé spodné podlažie širokej verejnosti (napríklad aj vďaka priestoru reštaurácie Werk). 

Do užšieho výberu sa dostal aj interiér Študentského klubu a informačného centra UK od architekta Milana Andráša.  

 

Lobby v Klingerka Offices. Zdroj: A.M. Architects

 

Kategória Obchod 

Bratislava má zastúpenie aj v kategórii Obchod. Medzi nominované diela patrí realizácia interiéru IOKO od Alana Prekopa. IOKO je showroom pre optiku s nezávislým dizajnom okuliarov. Priestor sa nesie v duchu použitia prírodných materiálov, organických tvarov a svetlých, pieskových odtieňov. Vďaka jemným tónom vynikne displej, na ktorom sú vystavené hlavné produkty spoločnosti. 

Medzi projektami, ktoré oslovili odbornú porotu, je aj interiér ISADORE od štúdia GRAU, ktorý bol navrhnutý pre úspešnú značku cyklistického oblečenia. Obchod sa nachádza v novo vznikajúcom mestskom bloku v bratislavskom downtowne, v zrekonštruovanej Pradiarni 1900. Cieľom projektu bolo vytvorenie nového typu prevádzky, ktorá nebude len obchodným priestorom, ale tiež aj open-officom a kaviarenským klubovým priestorom. Ústredným prvkom prevádzky je vystavenie produktov do centrálnej kruhovej konštrukcie. 

Do užšieho výberu sa dostala aj prevádzka Nuttery a Pijo Bio a ich kiosk s rozlohou len 19 metrov štvorcových od Veroniky Paldia. Ďalej postúpili aj interiéry Cuvée Wineshop and Coffee 2.0 od kancelárie Inflow či Showroom Dreamaudio od Juraja Jánoša. 

 

IOKO. Autorka: Welin Nagyová

 

Kategória Privátny interiér 

Bratislavské privátne interiéry majú v nomináciách naozaj široké zastúpenie. Objavil sa tu napríklad interiér VILLA 1926. Projekt, ktorého autorom je Juraj Peták, má autentický historický charakter, no zároveň je moderný. Ďalším privátnym interiérom v tejto kategórii je realizácia bytu v Einparku z dielne ateliéru Kukulica-Smerek a Hubinský. Základnými východiskami návrhu boli priestor, jednoznačnosť, celistvosť a úprimnosť. Zaujímavou realizáciou je aj Byt R od štúdia GRAU. Ten sa vyznačuje najmä použitím solitérnych prvkov, ktoré sa stávajú akcentom v inak decentne ladenom priestore.

Ostatné projekty, nominované v tejto kategórii, si môžete pozrieť na instagramovej stránke súťaže. 

 

VILLA 1926. Autor: Tomáš Manina

 

Kategória Pracovisko 

O víťazstvo v kategórii Pracovisko sa uchádza Ateliér Architektov (Lang Benedek), nachádzajúci sa v polyfunkčnej budove na Dunajskej ulici v Bratislave. V rámci rekonštrukcie pôvodných kancelárskych priestorov došlo k odstráneniu všetkých priečok, vďaka čomu sa otvorila dispozícia celého pracoviska. Návrh je koncipovaný s cieľom uľahčiť pohyb a komunikáciu v rámci kancelárie. Priestorové a farebné riešenie s jasnou kompozíciou má podľa architektov zjednotiť nesúrodý pôdorys.

Na najvyššom podlaží novozrekonštruovanej historickej budovy Silocentrály z roku 1902 (súčasť Pradiarne 1900) architekti z ateliéru Kukulica-Smerek a Hubinský navrhli kancelárie spoločnosti BK Group, ktoré svojim dizajnom oslovili aj odbornú porotu. V unikátnom priestore sa architekti snažili vyzdvihnúť najmä nemenné kvality stavby ako okná či tiahlové stĺpy. Novovkladané prvky architekti navrhovali len ako akúsi kulisu dočasnej funkcie. Vďaka tomu interiér pôsobí vzdušne a variabilne.  

V kategórii Pracovisko bol do užšieho výberu vybraný aj interiér UNISPACE MATFYZ, ktorý slúži študentom, zamestnancom a návštevníkom Matematicko-fyzikálnej fakulty UK a tiež vysokoškolského areálu v Mlynskej doline. Základný koncept projektu vychádzal z tvaroslovnej odozvy na študijné zameranie fakulty. Nosnými prvkami dizajnu sú oceľové rámy, geometrické kubusy, povrchové vedenie kabeláže a achromatická farebnosť. Autorkou je Natália Filová.  

Do užšieho výberu sa dostal aj už spomínaný BASE4Work, nachádzajúci sa v budove Jurkovičovej Teplárne, Longe - Klubovňa Mlynica od Juraja Mihálika, interiér Refresher od ateliéru Zuhu či Proxenta Offices od Vladimíra Sekeru. 

 

Ateliér architektov. Autorka: Veronika Nagyová

 

Odborná porota vybrala niekoľko veľmi zaujímavých realizácií, ktoré dosiaľ posudzovala len na základe dodaných podkladov. V druhom hodnotiacom kole porota navštívi jednotlivé interiéry a na základe obhliadok vyberie víťazov jednotlivých kategórií. Posudzovať bude nielen jedinečnosť a originalitu interiérov, ale tiež aj ich ekologickú stránku, funkčnosť, inovácie, kontext s architektúrou a prostredím a tiež koncept návrhu. Víťazi budú vyhlásení na prelome jesene a zimy 2022. 

Shortlist všetkých projektov si môžete prezrieť na instagramovej stránke súťaže.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Lobby Klingerka. Zdroj: AM Architects
  • Klientske centrum BVS. Autor: Pavel Kudiváni
  • Konverzia Jurkovičovej Teplárne. Zdroj: Boys Play Nice
  • IOKO. Autorka: Welin Nagyová
  • VILLA 1926. Autor: Tomáš Manina
  • Ateliér architektov. Autorka: Veronika Nagyová
  • UNISPACE. Zdroj: ©gekrepten

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube