Author photoMartina Gregová 20.09.2022 10:28

Kúsok raja v centre mesta: Elysium Spa prepája relax s dobrou architektúrou

V suteréne polyfunkčného domu na Grösslingovej ulici v historickom centre Bratislavy sa nachádza jedinečný priestor - urbánne spa centrum Elysium, ktorého autormi sú architekti z GRAU Architects. V historickej budove vznikla autonómna prevádzka, ktorá na svoj chod využíva moderné technológie.

Zdroj: Elysium Spa

Zdroj: Elysium Spa

Projekt Elysium Spa bol architektmi navrhnutý už v roku 2019 a jeho realizácia následne prebehla v rokoch 2020-2021. Jedinečný koncept wellness centra bol nedávno zaradený do užšieho výberu v rámci ocenenia INSAID 2022 o najlepší interiér v kategórii HORECA, v ktorej súťažia interiéry hotelov, reštaurácií, kaviarní, stravovacích aj ubytovacích zariadení. V tejto kategórii je ako urbánne spa jediné svojho druhu. 

Ako Elysium Spa uvádza aj na svojej internetovej stránke, centrum vzniklo z túžby vytvoriť priestor pokoja a odpočinku v rušnom mestskom zhone. Inšpiráciu pri názve majitelia čerpali z gréckej mytológie v ktorej slovo „elysion” znamená raj – Elyzejské polia, do ktorých boli poslaní hrdinovia, ktorým bohovia udelili nesmrteľnosť. Cieľom architektov bolo podľa ich vlastných slov vytvoriť priestor, ktorý je meditatívnym úkrytom pred okolitým svetom. Inšpiráciou pri návrhu im boli známe bratislavské kúpele Grössling. Koncept urbánneho spa je postavený na vnemoch priestoru ako chrámu pre telo. 

Celková podlažná plocha prevádzky je 176 metrov štvorcových. Priestory, v ktorých sa okrem iného nachádzajú aj viaceré interiérové sauny (fínska, infra či ZEN miestnosti) a tiež aj exteriérová sauna, majú samostatný vstup z Grösslingovej ulice. Z ulice sa do objektu spa centra schádza cez pôvodné kamenné schodisko. Jedinečnosť celého konceptu podporuje aj spôsob prevádzky, ktorá je vďaka smart technológii úplne autonómna, vďaka čomu je zabezpečené absolútne súkromie pre návštevníkov. Tí si môžu termín rezervovať cez mobilnú aplikáciu.  

Autormi návrhu sú architekti z bratislavského ateliéru GRAU Architects, ktorý majú s návrhmi v historických budovách už nejednú skúsenosť. Architekti už navrhovali interiéry prevádzok napríklad v industriálnej pamiatke Pradiareň 1900 (Isadore Community Hub) alebo v budove Silocentrály z roku 1902 (kancelárie spoločnosti BK Group). Už tradične autori zvolili prístup minimalizovania stavebných zásahov do pôvodných konštrukcií, odkrývania a priznávania pôvodných materiálov a tiež návrhu nových konštrukcií, objektov či materiálov, ktoré sú v jasnom kontrastne s tými pôvodnými.

Galéria

  • Zdroj: Elysium Spa
  • Zdroj: Elysium Spa
  • Zdroj: Elysium Spa
  • Zdroj: Elysium Spa
  • Zdroj: Elysium Spa

Najvýraznejším pôvodným prvkom v priestor je tehlový klenbový stop, ktorý bol v návrhu vkusne skombinovaný s kobaltovým obkladom, drevom, terazzom či tehlou. Architekti vkladali novotvary do priestoru tak, že každý z nich sa stal výrazným solitérom. 

Centrom celej dispozície sa stáva malé vnútorné átrium s možstvom zelene a priznaným tehlovým klenutým stropom. Z neho sa návštevník ľahko dostane do niektorej z interiérových sáun. V nadväznosti na hlavné átrium sa možno plynulo dostať do hygienického zázemia, malej kuchynky či do šatne, ktorej dominuje solitér lavice z tmavého dreva. V rovnakom tmavom duchu sa nesú aj kúpeľne, ktoré sú celé obložené maloformátovým tmavošedým obkladom, čo len umocňuje intímnu atmosféru priestoru. Dielo od Stanislava Ondruša, umiestnené na stene vo vstupnej časti pod svetlíkom, už len dopovedá zážitkovú cestu spomalenia a očisty. 

Okrem originálnej materiality autori dôkladne pracovali aj so svetlom. Do interiéru sa prirodzené svetlo dostáva viacerými okennými otvormi a svetlíkom. Okrem toho pracujú aj s umelým osvetlením, ktorého rozmiestenenie a teplota závisí jednak od funkčného rozdelenia priestoru, ale tiež aj od požadovanej atmosféry, ktorú chcú v priestoroch spa vytvoriť. 

Za zmienku stojí aj mobilná exteriérová sauna, ktorá sa nachádza vo vnútrobloku a je doplnená lehátkami, sprchou a oddychovou zónou. „Nepoznaná kombinácia vytvára nový vzťah k mestu a susedstvu. Nové priehľady a nové zážitky,” opisujú tento nezvyčajný priestor tvorcovia z GRAU Architects. 

Vďaka prístupu architektov, ktorí sa rozhodli naplno využiť potenciál a materiály pôvodného priestoru, sa podarilo vytvoriť interiér s jedinečnou atmosférou. Prístup, kedy je jasne odlíšená pôvodná materialita a naplno priznané nové materiálové aj hmotové riešenie, je na poli dizajnu čoraz populárnejší. Navrhnuté dispozičné riešenie upriamuje pozornosť na podstatné objekty a hmoty a zabezpečuje bezkolízny voľný pohyb v rámci celého priestoru. 

Výsledkom je unikátna oáza pokoja a rekreácie v centre Bratislavy. Návštevníci tak majú príležitosť sa zastaviť uprostred mestského ruchu, zlepšiť si zdravie a stráviť príjemný čas. Práve takéto funkcie dokážu dodať mestskému životu kvalitu a vyváženosť. V tomto prípade je to aj vo vynikajúcom interiéri, za ktorých stojí čoraz vyťažovanejšie bratislavské štúdio. 
 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube