Author photoMartina Gregová 03.10.2022 18:10

Jedinečná prevádzka Isadore Community Hub vytvorila komunitný priestor v industriálnom paláci

O získanie titulu Najlepší interiér obchodnej prevádzky v rámci ocenenia INSAID 2022 bojuje aj priestor cyklistického showroomu a flagship store Isadore Community Hub. Prevádzka sa vyznačuje nielen originálnym dizajnom, ale tiež používaním prírodných a recyklovateľných materiálov. Okrem toho, sídli v jednej z najhodnotnejších zrekonštruovaných industriálnych pamiatok v Bratislave – v Pradiarni 1900.

Zdroj: Isadore Community Hub

Zdroj: Isadore Community Hub

Prevádzka Isadore Community Hub sa nachádza na prízemí zrekonštruovanej pamiatky bývalej pradiarne so silocentrálou, ktoré sú súčasťou novovznikajúceho mestského bloku v bratislavskom downtowne. Objekt Pradiarne 1900 je konverziou historických objektov, ktoré sú jedinými zachovanými časťami niekdajšej Uhorskej cvernovej továrne. Princípom rekonštrukcie pradiarne bola dôkladná obnova pôvodnej architektúry s uplatnením halových priestorov, unikátneho konštrukčného systému a historického detailu, doplnenej o vložené súdobé prvky. To všetko sa prirodzene odrazilo aj na charaktere interiérov jednotlivých prevádzok, ktoré v objekte sídlia. 

Interiér obchodu pre značku cyklistického oblečenia navrhovali architekti zo známeho ateliéru GRAU. Bratislavská kancelária má na svedomí už niekoľko zaujímavých projektov v Bratislave – interiéry urbánneho spa Elysium, SOHO v bratislavskom Auparku či kancelárskych priestorov AEN. Celková podlažná plocha prevádzky zaberá približne 167 metrov štvorcových.  

Hlavným konceptom návrhu bolo vytvorenie hybridného priestoru, ktorý nebude slúžiť len ako obchodný priestor, ale bude kombinovaný s open-officom a kaviarenským klubovým priestorom. Práve táto dvojúrovňová typológia a tiež výškový rozdiel jednotlivých častí prirodzene rozdelili priestor na obchodnú a office/lounge zónu. Členeniu prevádzky napomohol aj raster okenných a dverných otvorov. Do hlavnej obchodnej časti sa vstupuje troma vchodmi a preto bolo nutné návrh prispôsobiť tak, aby bol zabezpečený plynulý prechod v rámci prevádzky. V časti open office a lounge zóny sa z exteriéru naskytnú príjemné pohľady na ústredné objekty tejto zóny. „Vychádzali sme zo snahy nevytvárať priestor obstavaný objemnými hmotami, ale priznať jeho prirodzenosť a priestrannosť. Základnú koncepciu staviame na osovosti,” zhodnotili architekti jeden z hlavných priestorových konceptov návrhu.

Galéria

  • Zdroj: Isadore Community Hub: Isadore Cummunity Hub
  • Zdroj: Isadore Community Hub: Isadore Cummunity Hub
  • Zdroj: Isadore Community Hub: Isadore Cummunity Hub
  • Zdroj: Isadore Community Hub: Isadore Cummunity Hub
  • Zdroj: Isadore Community Hub: Isadore Cummunity Hub

„Vďaka svojej polohe, dostupnosti cyklistických trás, nabíjacích staníc pre elektromobily a možnosti pohodlného odloženia si vášho bicykla, sa Isadore Community Hub Bratislava v Pradiarni 1900 môže stať vaším cyklistickým domovom mimo domova,” uvádza sa na stránke predajne oblečenia Isadore Appatel, ktorej majiteľmi sú bratia Velitsovci. Práve z tohto dôvodu sa rozhodli vytvoriť nielen predajný priestor, ale aj priestor na oddych v podobe kaviarenskej lounge zóny s príjemným sedením.

Ústredným prvkom obchodného priestoru sa stal stojan na vystavenie produktov, ktorý je formovaný do centrálneho kruhu a vytvorený z recyklovateľnej ocele. „Tento výstavný systém, situovaný v priestore, sme transformovali do samostatného objektu,” opisujú autori zo štúdia GRAU. Ostatné druhy nábytkov sú jednoduché, funkčné a vytvorené z dreva alebo špeciálneho materiálu, ktorý vznikol rozdrvením nápojových kartónov. Hlavným zámerom architektov bolo vytvorenie priestoru, ktorý bude bez zbytočných vrstiev a doplnený o vložené elementy v jednoduchej forme a materialite.

Recyklácia vychádza z celkového konceptu značky, ktorá zdôrazňuje „používanie recyklovaných či udržateľných materiálov a krátkosť dodávateľského reťazca podporeného výrobou na Slovensku." Práve surové a odhalené povrchy vytvárajú priestor na lepšie vnímanie vystavených produktov. Surovosť návrhu podporil aj priznaný strop, v rámci ktorého sa architekti rozhodli premaľovať viditeľné potrubia do čierno-červených farieb. Vďaka tomu zapasovali do novovytvoreného industriálneho priestoru. Aby autori ešte viac podporili precítenie nových konštrukcií, nábytkových častí aj samotných produktov, rozhodli sa steny aj podlahu ponechať v odtieňoch bielej, čiernej a sivej farby. 

V unikátnej budove Pradiarne 1900 vznikol zaujímavý typ obchodno-komunitného priestoru, ktorý sa v našich končinách začal objavovať len pomerne nedávno. Spojenie lounge priestoru, obchodnej prevádzky a open-office ponúka mnohé výhody nielen zákazníkom, ale aj samotným majiteľom. Práve vďaka vytvoreniu komunitného priestoru môžu zákazníci priestor prevádzky navštíviť znova. Projekt interiéru Isadore Community Hub má však ešte jeden dôležitý aspekt. Je ním používanie recyklovaných a recyklovateľných materiálov v naozaj obdivuhodnej mierke – ekologicky rastúce drevo, recyklovateľná oceľ či nábytok zo špeciálneho materiálu z nápojových kartónov. To všetko vytvára nielen príjemnú, ale aj ekologicky hodnotnú prevádzku. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube