Author photoMartina Gregová 27.09.2022 18:12

Unikátny dizajn ako prezentácia firemných hodnôt: Optika IOKO spája organiku a tradičné materiály

IOKO je showroom pre optiku s nezávislým dizajnom okuliarov. Hlavnou úlohou návrhu interiéru preto nebolo navrhnúť klasický obchod s optikou, ale vytvoriť priestor so špecifickým interiérovým dizajnom za použitia organických materiálov, ktoré sa používajú aj pri samotnej výrobe okuliarových rámov. Tejto úlohy sa zhostil architekt Alan Prekop, ktorého rukopis možno v návrhu citeľne pozorovať.

Autorka: Welin Nagy

Autorka: Welin Nagy

Zakladateľka optiky IOKO Dana Prekopová už niekoľko rokov na slovenský trh prináša okuliare od uznávaných zahraničných autorov, ktoré sa vyznačujú nielen originálnym dizajnom, ale aj používaním organických materiálov. To všetko sa stalo podkladom pre návrh interiéru showroomu, ktorý sa nachádza na Bernolákovej ulici v Bratislave a rozprestiera sa na ploche približne 90 metrov štvorcových. Vďaka veľkým oknám sa podarilo podporiť vzťah interiér-exteriér. Návštevníkovi sa tak už z ulice naskytne pohľad na niektoré hlavné prvky priestoru.

V priestore optiky možno pozorovať rukopis architekta Alana Prekopa, ktorý okrem iného navrhoval aj interiér kaviarne Grão, ktorá je nominovaná na prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR 2022. Showroom IOKO sa síce tento rok v nomináciách na ocenenie neobjavil, je však nominovaný v kategórii Obchod v rámci ocenenia INSAID 2022. Prvenstvo v rámci toho ocenia si architekt, ktorý stojí za návrhom showroomu IOKO, už raz odniesol, a to za návrh a realizáciu svojho vlastného bytu.

Hlavný koncept návrhu predajne je založený na používaní prírodných materiálov ako hlina, drevo či oceľ, ktoré majú odkazovať na fakt, že aj samotné okuliarové rámy sú vyrábané z prírodných materiálov. V najväčšej miere v interiéri vnímame hlinu, ktorá je ako hlavný materiál použitá na stenách vo forme omietky. V istých častiach priestoru sú hlinené omietky tvarované do organickej a fluidnej podoby, čo v návštevníkovi vyvoláva pocit plynulého priestoru. Celý showroom je ladený v jemných svetlých, pieskových odtieňoch s výnimkou niekoľkých priestorových akcentov.  

Galéria

  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy

Najväčšia miestnosť, v ktorej sa nachádza samotný showroom, pozostáva z piatich hlavných elementov. V priestore pôsobia ako solitéry, ale zároveň sa ich zložením dokopy vytvára abstraktný dekonštruktívny obraz okuliarov. Spomedzi solitérov vyniká najmä organicky tvarovaný hlinený predajný pult. Ten vznikol vďaka spolupráci architekta s keramickou firmou ZHENI, ktorá vytvorila povrchovú úpravu stola. Nanášaním vrstiev hliny na stôl vznikol prvok, ktorý nemá formálny ani pravidelný tvar. Práve ten svojou štruktúrou najviac prezentuje organiku použitých materiálov v celom interiéri.  

Ďalším akcentom v priestore je displej, na ktorom sú vystavané hlavné produkty. Ten sa od zvyšku interiéru jasne odlišuje materiálovo aj výrazovo. Displej na prezentáciu produktov je navrhnutý ako organicky tvarovaná vlna, vychádzajúca zo steny. Používanie LED podsvietenia vo výraznejších farbách podporuje vnímanie tohto objektu. Keďže práca s prirodzeným svetlom je neodmysliteľnou súčasťou návrhov od Alana Prekopa, na akcentujúcej vlne displeja je použitá dichronická fólia, ktorá pri rôznych uhloch odráža svetelný tok a mení tak svoje spektrum farieb. Zvyšok mobiliáru je navrhnutý tak, aby na seba zbytočne nepútal pozornosť. 

Okrem showroomu sa v prevádzke nachádzajú aj sekundárne priestory optiky ako miestnosť na vyšetrenia, office, WC a kuchynka. Do tejto časti sa návštevník dostáva cez portál - neuzavretý tmavý oceľový oblúk, ktorý umocňuje pocit prepojenia funkcií a plynulosti priestoru. Čistotu celého konceptu vyzdvihuje aj výber dverí do jednotlivých miestností. Tie na seba nepútajú zbytočnú pozornosť vďaka svojmu minimalistickému výrazu a tiež zvolenému materiálu. 

Podobne ako pri návrhu kaviarne Grão, aj v tomto prípade možno hovoriť o interiéri vyznačujúcom sa ľahkosťou, odvahou a experimentom. Práca s organickým tvarovaním jednotlivých solitérov a tiež práca s prírodnými materiálmi sú jednými zo základným čŕt tvorby architekta Alana Prekopa. Interiér optiky IOKO je príkladom toho, ako sa filozofia samotnej značky dokáže preniesť do návrhu interiéru, vďaka čomu ako celok pôsobí presvedčivejšie. Ďalej je tiež príkladom toho, že nezávislý dizajn má svoje miesto nielen v móde, ale aj v interiérovom dizajne. Svedčia o tom nominácie na viaceré významné architektonické aj dizajnérske ocenenia.  

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube