Author photoMartina Gregová 02.10.2023 19:00

Špičkové rekonštrukcie ako kľúčový trend. Výnimočné projekty ukazujú potenciál zanedbaných budov

Mnohé staršie a zanedbané budovy niekedy vyzerajú, že sú na odpis. Na prvý pohľad sa zdá, že najlepšou voľbou je zbúrať ich a nahradiť novostavbami. Nie vždy to ale platí, pričom kvalitná rekonštriukcia môže nielen obnoviť život v budove, ale jej aj dodať novú či vyššiu kvalitu. Svedčia o tom špičkové projekty od niektorých z popredných európskych architektov.

Autori: James Brittain, Ben McPhee

Autori: James Brittain, Ben McPhee

Projekty rekonštrukcií a revitalizácií sú v posledných rokoch vo svete aj u nás čoraz preferovanejším spôsobom výstavby. Je pre to hneď niekoľko dôvodov. Omnoho častejšie na podobné zámery mestá či súkromní investori vypisujú architektonické súťaže, dôsledkom čoho vzniká množstvo naozaj kvalitných projektov tohto typu. To prirodzene motivuje k podobnému prístupu aj iných.

Zároveň si majitelia rôznych priemyselných či iných, postupne chátrajúcich budov, začínajú uvedomovať ich architektonickú kvalitu. Taktiež mnohé mestá bojujú s nedostatkom voľných metrov štvorcových. Každý disponibilný mestský priestor začína byť vzácny, v dôsledku čoho prirodzene rastie potreba zamýšľať sa nad renováciou už existujúcich budov. A v neposlednom rade, je to ekologické. 

Inak tomu nie je ani na území Veľkej Británie. Svedčia o tom nominácie na cenu RIBA Reinvention Award, ktorú každoročne vyhlasuje Kráľovský inštitút britských architektov (RIBA). V tomto ročníku sa odborná porota rozhodla do užšieho výberu vybrať štyri realizácie, ktoré predstavujú to najlepšie, čo za uplynulý rok na poli britskej architektúry vzniklo.  

Galéria

  • Museum of the Home. Autorka: Jayne Lloyd
  • Museum of the Home. Autorka: Jayne Lloyd
  • Museum of the Home. Autorka: Jayne Lloyd
  • Holborn House. Autor: Johan Dehlin
  • Holborn House. Autor: Johan Dehlin
  • Holborn House. Autor: Johan Dehlin
  • University of Wolverhampton School. Autor: Ben McPhee
  • University of Wolverhampton School. Autor: Ben McPhee
  • Houlton School. Autor: James Brittain
  • Houlton School. Autor: James Brittain
  • Houlton School. Autor: James Brittain

Prvým nominovaným projektom je renovácia a prístavba inštitúcie Museum of the Home vo východnom Londýne, ktorá sídli v budove z 18. storočia. Za návrhom prestavby stojí spoločnosť Wright & Wright. Architektonické štúdio bolo pred rokmi mestom požiadané, aby ich návrh na prestavbu zahŕňal viac verejných a výstavných priestorov, prístupných verejnosti. 

Zároveň malo byť dôležitou súčasťou návrhu aj očistenie fasády a dispozície od rôznych architektonických nánosov, ktoré budovu v priebehu rokov jej fungovania postupne dopĺňali. Úvahy o novej podobe inštitúcie napokon vyústili do sprístupnenia prízemnej časti múzea, obnovenia jeho druhého podlažia, ako aj do prístavby dvoch úplne nových pavilónov.

 

Museum of the Home. Autorka: Jayne Lloyd

 

Ďalším výnimočným počinom je renovácia a rozšírenie existujúceho komunitného zariadenia Holborn House v Bloomsbury v Londýne, ktoré po novom získalo vynikajúce priestory, využívané najmä miestnymi obyvateľmi. Nová štruktúra rozširuje existujúcu telocvičňu v suteréne o nový, svetlý dvojpodlažný priestor. 

„Našim poslaním bolo, aby projekt Holborn House priniesol túto skvelú susedskú organizáciu do verejnej sféry. Prvýkrát je sídlo komunity viditeľné a ľahko identifikovateľné ako dôležitá časť štvrte,” tvrdia architekti zo 6a Architects, ktorí stoja za návrhom. Dôležitou súčasťou projektu bolo aj vytvorenie novej fasády. Tá bola napokon navrhnutá umelecom Caraghom Thuringom. Pozostáva zo vzoru tehlovej malty, vyplneného fragmentmi textov, čerpaných z príbehov a materiálov, nachádzajúcich sa v archívoch HCA. 

 

Holborn House. Autor: Johan Dehlin

 

Tretím nominovaným dielom je rekonštrukcia schátraného pivovaru, ktorý sa po novom stal novým sídlom University of Wolverhampton School of Architecture and the Built Environment. Pivovar po zatvorení v roku 1991 dlhé roky chátral. Stal sa tak symbolom úpadku industriálnej architektúry v bývalej priemyselnej oblasti Black Country. Budovu v roku 2015 odkúpila univerzita s jasným cieľom - premeniť túto historickú pamiatku na občiansku budovu s príkladným architektonickým dizajnom. 

Nová podoba budovy je kombináciou výrazného tehlového historického objektu s modernými architektonickými prvkami, ktoré svojím tvaroslovím aj paletou materiálov reagujú na objekt bývalého pivovaru. 

 

University of Wolverhampton School. Autor: Ben McPhee

 

Posledným nominovaným počinom je renovácia stredoškolskej budovy Houlton School v meste Houlton v grófstve Warwickshire. Projekt citlivo pretvára ikonickú budovu rádiového vysielača a vytvára tri nové najmodernejšie školské bloky, usporiadané okolo centrálneho nádvoria. Projekt Houlton School bol v minulosti už viackrát ocenený, pričom je označovaný za inšpiratívny príklad toho, čo sa dá dosiahnuť opätovným využitím existujúcich budov v kombinácii s kreatívnymi, energeticky efektívnymi dizajnovými riešeniami.

 

Houlton School. Autor: James Brittain

 

Ako konštatuje Simon Allford, prezident RIBA, kvalitná rekonštrukcia je mimoriadne náročným zadaním: „Všetky štyri projekty dokazujú, že architektúra rekonštrukcií a renovácií si vyžaduje nesmierny talent, schopnosti, víziu a kreativitu." Zároveň sa vo svojom prejave snažil zdôrazniť fakt, že tento typ projektov môže nielen zvýšiť energetickú efektivitu existujúcich budov, ale zároveň sa zníži potreba novej výstavby v mestách. Okrem toho pre svoj charakter často pritiahnu pozornosť verejnosti, čo vedie k podpore sociálnej aj ekonomickej stránky týchto projektov.

Našťastie, zvyšujúci sa dôraz na kvalitné rekonštrukcie možno badať aj na Slovensku. Viaceré z nich boli ocenené aj v posledných ročníkoch architektonického ocenenia CE ZA AR, rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne je zas asi najoceňovanejším nedávnym projektom na Slovensku. Obnova Slovenskej národnej galérie poukázala na kvality neskoromodernistickej architektúry a Plán obnovy sa usiluje o zlepšenie stavu objektov, a to aj pri zachovaní alebo zvýšení ich architektonickej úrovne. 

Zdá sa, že v tomto smere badať pozitívne trendy aj na Slovensku. Výsledkom aktuálnych procesov bude efektívnejšia, krajšia a ekologickejšia krajina. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube