Author photoMartina Gregová 30.07.2023 12:45

Z najväčšieho pivovaru príťažlivá štvrť. Varšava je vzorom spájania histórie a súčasnosti

Poľská metropola Varšava pokračuje v prudkom rozvoji, ktorý mení zanedbané lokality na miesta plné života. Nové developmenty sú navyše spojené s vysokou kvalitou architektúry, čo potvrdzuje prestavba Varšavských pivovarov. Nové zásahy spájajú industriálnu architektúru so súčasnou, čím vznikajú atraktívne miesta, lákajúce obyvateľov a návštevníkov. 

Autori: Juliusz Sokołowski, Nate Cook

Autori: Juliusz Sokołowski, Nate Cook

Štvrť Wola sa nachádza v západnej časti hlavného mesta Poľska. V minulosti sa v tejto časti Varšavy sústreďovali najmä priemyselné areály, ktorých história často siaha až do prvých rokov 19. storočia. V poslednom období sa Wola pomaly začína meniť na modernú obchodnú a obytnú štvrť, ktorá však naďalej ťaží zo svojej priemyselnej histórie. 

Jedným z najznámejších príkladov zachovania industriálneho dedičstva v tejto časti mesta je projekt Fabryka Norblina. Ten vznikol v bývalom areáli spoločnosti Norblin, Bracia Buch a T. Werner. Oblasť, ktorá bola roky zanedbávanou perlou industriálnej architektúry, sa vďaka projektu spoločnosti Capital Park Group zmenila na novú mestskú časť s pracoviskami a početnými obchodmi, reštauráciami, kaviarňami, bazárom, kinom a múzeom.

Na úspechy viacerých úspešných realizácií nedávno nadviazal aj redevelopment Varšavských pivovarov (alebo Browary Warszawskie). Tie len nedávno prešli rozsiahlou revitalizáciou. Pivovar bol v minulosti najväčším v Poľsku a jeden z najvýznamnejších v Európe. Fungoval až do druhej svetovej vojny, počas ktorej bola takmer celá oblasť úplne zbombardovaná. Po vojne osud tohto priemyselného areálu, rovnako ako mnohých ďalších, nikoho príliš netrápil.

Galéria

  • Autor: Juliusz Sokołowski
  • Autor: Juliusz Sokołowski
  • Autor: Juliusz Sokołowski
  • Autor: Juliusz Sokołowski
  • Autor: Juliusz Sokołowski
  • Autor: Juliusz Sokołowski
  • Autor: Juliusz Sokołowski
  • Browary Warszawskie. Autor: Nate Cook

Po rokoch chátrania si potenciál lokality všimla spoločnosť Echo Ivestment. S revitalizáciou areálu sa začalo v roku 2017. Práce na projekte trvali sedem rokov, čo sa prejavilo na vysokej úrovni architektonického aj urbanistického prevedenia.  

Príkladom mimoriadnej kvality je bytový dom Apartamenty przy Warzelni, za ktorým stojí poľské architektonické štúdio JEMS Architekci. Jeho hlavný koncept vychádza predovšetkým z historického odkazu lokality. Objekt bol navrhnutý so zámerom harmonicky zapadnúť medzi už existujúcu industriálnu aj súčasnú architektúru. Centrálne umiestnenie objektu vedľa najdôležitejších komunikačných trás a verejných priestorov areálu z neho robí priestorovú dominantu a ikonu celého riešeného územia. Nový objekt vznikol na mieste bývalej sladovne, čo sa odzrkadlilo na jeho pôdorysnej stope, ktorá kopíruje tvar niekdajšej budovy. 

V bezprostrednej blízkosti zariadenia sa nachádzajú tri námestia rôzneho charakteru - mestské námestie cez ulicu, zelené námestie za budovou Warzelnia aj takzvané Centrálne námestie. Na prízemí bytového domu sídlia viaceré služby. Súčasťou budovy je celkovo 76 bytových jednotiek rôznych veľkostí - od štúdií až po mezonety umiestnené na najvyšších podlažiach.  

Najvýraznejším prvkom objektu je jeho fasáda z výklopných panelov. „Riešenie fasády je poctou starým budovám pivovaru – nevysmieva sa mu použitím identických foriem a materiálov, ale svojou strohosťou a farebnosťou s ním nenápadne vstupuje do dialógu. Vďaka možnosti nastavenia polohy týchto prvkov sa fasáda trblieta vo svetle a mení sa podľa priania obyvateľov,” opisujú svoj zámer architekti z JEMS. Projekt využíva panely medenej farby, ktoré dokonale ladia so susednými budovami bývalých Varšavských pivovarov.  

Za zmienku stoja aj samotné byty. Vďaka rozsiahlemu preskleniu, kovovým roletám a závesom z oceľovej siete sú vnútorné priestory dostatočne presvetlené aj chránené zároveň. Dodatočný komfort užívateľom budovy poskytne množstvo vymožeností vrátane integrovaného systému diaľkového ovládania vykurovania, vetrania, klimatizácie aj fasádnych závesov.  

Varšava sa zvykne označovať aj ako európsky fénix. Počas 2. svetovej vojny bola väčšina jej budov úplne či čiastočne zničená bombardovaním, bojmi alebo cielenou deštrukciou. V posledných desaťročiach ale znova vstáva z popola, čo sa prejavilo vo výstavbe úplne nových štvrtí či rekonštrukciách a revitalizáciách aspoň čiastočne zachovaných oblastí.

Premena bývalých pivovarov na modernú mestskú lokalitu je len jedným z mnohých prípadov obnovy industriálneho dedičstva Varšavy. Ide o vzorový príklad prepojenia zachovaných priemyselných objektov a vzniku úplne nových budov, vrátane špičkového bytového domu Apartamenty przy Warzelni. Postupne tak na zanedbaných plochách vznikajú atraktívne a živé susedstvá či komunity, ktoré obohacujú život prudko sa rozvíjajúcej poľskej metropoly. Mesto nezabúda na svoju minulosť, s odhodlaním sa ale pozerá do budúcnosti, kedy bude jedným z popredných európskych veľkomiest.

 

(ECHO investment, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube