Author photoMartina Gregová 24.05.2023 09:10

Historický odkaz v supermodernom komplexe: Varšavský projekt ukazuje, ako zachovať industriálne dedičstvo

Od odkúpenia areálu prešlo päťnásť rokov, od začatia prác už takmer šesť. Projekt Fabryka Norblina bol pred dvoma rokmi konečne dostavaný. Varšava tak vďaka nemu získala nové multifunkčné centrum s jedinečnou atmosférou. Jej základom sa stala práca so zvyškami pôvodnej zástavby a identity. 

Zdroj: Hype&Hyper

Zdroj: Hype&Hyper

Dnes už neexistujúca spoločnosť Norblin, Bracia Buch a T. Werner bola založená v roku 1820. Na ulici Żelazna 49/53 v štvrti Wola vo Varšave následne sídlila až do roku 1982. Aj napriek tomu, že bol továrenský komplex počas druhej svetovej vojny značne poškodený, v roku 1946 sa v ňom podarilo obnoviť výrobu. V tom čase továreň zamestnávala približne 700 zamestnancov. Neskôr, keď bola znárodnená, začala fungovať pod iným menom.

Potom čo v roku 1982 došlo k presťahovaniu starého závodu do nového areálu v Młocinách, boli budovy bývalej továrne zapísané do národného registra pamiatok. Následne sa stali sídlom dvoch múzeí: Priemyselného múzea a Múzea tlače. Pozemok na ulici Żelazna tak v priebehu niekoľkých storočí nielenže niekoľkokrát zmenil majiteľa a trpel následkami dvoch svetových vojen, ale tiež postupne menil aj svoj charakter – z prímestskej rezidencie s vilou a rozľahlou záhradou sa zmenil na husto zastavaný areál v priemyselnej zóne bez zelene. Dnes je z neho moderný multifunkčný komplex v blízkosti centra.

Takmer dvojhektárový areál kúpila firma Capital Park Group v roku 2008. Prestavba fabriky a jej areálu je vlajkovým projektom spoločnosti. Výstavba nového komplexu začala v roku 2017, dokončená bola v septembri 2021. Na mieste závodu po vyše päťnástich rokoch od jeho odkúpenia vyrástol administratívno-retailový komplex s názvom Fabryka Norblina. Po dlhých úvahách spoločnosť napokon upustila od pôvodného zámeru vystavať v areáli bytové domy a vsadila na mestotvorný projekt, ktorý obyvateľom Varšavy priniesol kancelárske priestory aj množstvo služieb či verejného priestoru.

Galéria

  • Zdroj: Hype&Hyper
  • Zdroj: Hype&Hyper
  • Zdroj: Hype&Hyper
  • Zdroj: Hype&Hyper
  • Zdroj: Hype&Hyper
  • Zdroj: Hype&Hyper

„Sme hrdí na túto investíciu. Prekonalo to naše najdivokejšie očakávania. Všetci sme vedeli, že toto miesto má veľký potenciál. Kúpili sme dva hektáre vyňaté zo štruktúry mesta, s budovami, ktorým hrozilo zrútenie,” opisuje Kinga Nowakowska, členka správnej rady Capital Park Group. V rámci projektu bolo obnovených 10 industriálnych stavieb zapísaných v registri pamiatok, ako aj niekoľko ešte pôvodných prvkov - napríklad koľajníc či hydraulický lis zo začiatku 20. storočia.

Oblasť, ktorá bola roky zanedbávanou perlou industriálnej architektúry, sa vďaka projektu spoločnosti Capital Park Group zmenila na novú mestskú časť s pracoviskami a početnými obchodmi, reštauráciami, kaviarňami, bazárom, kinom a múzeom. Kancelárie zaberajú dve tretiny z celkovej plochy 65-tisíc metrov štvorcových, zvyšnú tretinu tvorí retail. „Našou ambíciou bolo prinavrátiť dnešnej Varšave modernú verziu fabriky, ktorá aj po rekonštrukcii odkazuje na históriu oblasti,” opisuje svoj zámer spoločnosť.

Za návrhom komplexu stojí poľské architektonické štúdio PRC Architekci. Svojím rozsahom a špecifikosťou možno projekt zaradiť medzi jeden z najdôležitejších svojho druhu, ktorý v posledných rokoch v poľskom hlavnom meste vznikol. Do oblasti, v ktorej sa Fabryka nachádza, prináša okrem nových funkcií aj systém verejných priestorov a priechodov. Vďaka ním sa v minulosti uzavretý priemyselný areál sprístupnil verejnosti a stal sa tak plnohodnotnou súčasťou Varšavy.

Oživenie industriálneho komplexu bolo mimoriadne náročným a komplikovaným procesom, ktorý si vyžadoval naozaj dlhú prípravu a tiež spoluprácu s pamiatkarmi či inými profesnými odvetviami. Citlivý koncept sa však napokon ukázal ako správne riešenie. Bývalým továrenským budovám prinavrátil ich zašlú slávu a jedinečnosť tohto projektu potvrdilo aj získanie mnohých ocenení. Medzi nimi bol napríklad aj získ ceny Urban Land Institute, čím sa komplex zaradili medzi najlepšie európske projekty svojho druhu.

Spoločnosť Capital Park Group plánuje podobný projekt zrealizovať aj v Katowiciach. Podľa Kingy Nowakowskej pôjde aj v tomto prípade o rozľahlý a mestotvorný návrh. „Po dvoch projektoch vo Varšave sa cítime dostatočne silní na to, aby sme takýto projekt, formujúci mesto, vytvorili v ešte väčšom meradle,” tvrdí. Poľské mestá tak budú na svoju silnú priemyselnú históriu odkazovať aj naďalej, hoci sa posunú do 21. storočia. 

 

(Fabryka Norblina, Hypeandhyper, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube