Author photoMartina Gregová 06.04.2023 19:15

Na Slovensku by ho zbúrali. Zachránený industriálny sklad bol bariérou, stal sa srdcom štvrte

Nový funkčný aj estetický prvok pripomínajúci oceľový plech rozdelil celý objekt skladu v holandskom Utrechte na menšie časti a v rámci dispozície vytvoril výrez, pod ktorým mohlo vzniknúť podzemné parkovisko. Projekt v obytnej štvrti teda nepriniesol len komunitné priestory, ale aj nové parkovacie miesta a verejné priestranstvá.

Autor: Sebastian van Damme

Autor: Sebastian van Damme

Projekt, ktorý nesie názov Bovenbouwwerkplaats, je dielom holandského architektonického štúdia Studioninedots. V období od roku 2017 až po rok 2022 prebiehala v rámci tohto developmentu rozsiahla transformácia budovy, patriacej holandským železniciam. Impozantná budova bývalého železničného skladu bola postavená už v roku 1905. V poslednom období však chátrala, vplyvom čoho postupne dochádzalo aj k degradácii jej pôvodných architektonických či funkčných kvalít.  

Okrem toho sa v rýchlo rozvíjajúcej štvrti stávala priestorovou bariérou, ktorá už viac neplnila žiadnu zo svojich pôvodných funkcií. Architekti sa preto rozhodli začleniť výrazný priemyselný objekt do masterplanu, ktorého cieľom je už niekoľko rokov vybudovanie novej obytnej štvrte.  

Ako súčasť rozvoja tejto časti mesta tu v minulosti vznikla séria rodinných aj bytových domov, vybudovaných vo forme radovej zástavby aj s priľahlými záhradami. Každý blok má svoju vlastnú charakteristickú povrchovú úpravu od sivých betónových blokov, hliníkových panelov alebo kameňa až po žlté a červené dlaždice. Vďaka tomu je každý objekt výnimočný a ľahko odlíšiteľný.

Galéria

  • Autor: Sebastian van Damme
  • Autor: Sebastian van Damme
  • Autor: Sebastian van Damme
  • Autor: Sebastian van Damme
  • Autor: Sebastian van Damme
  • Autor: Sebastian van Damme
  • Autor: Sebastian van Damme

Do tejto už existujúcej štruktúry vstúpilo Studioninedots s transformáciou budovy bývalého skladu. Objekt sa vďaka návrhu zmenil na miesto podporujúce komunitu. Vzniklo tu niekoľko spoločenských priestorov, ktoré možno využívať naozaj flexibilne. Transformácia budovy tak do obytnej štvrte priniesla chýbajúce funkcie. „Zlúčením širokej škály ambícií a funkcií, ktoré sú bežne rozmiestnené po celej oblasti, do jednej budovy, vzniká malé mestské jadro, kde sa môže stať čokoľvek," vysvetlilo svoj zámer štúdio. 

S cieľom zachovať pôvodnú eleganciu budovy bola obnovená jej tehlová fasáda aj oceľová konštrukcia. Rovnako boli ponechané aj interiérové prvky, pripomínajúce pôvodný účel budovy, napríklad elektrické skrinky či potrubia. „Naša transformácia obnovuje a podporuje všetky priemyselné kvality starého objektu – jeho skelet, fasádu aj výnimočné detaily,” tvrdia architekti z Studioninedots. V rámci transformácie boli vymenené aj okenné otvory, pričom sa pracovalo s ich pôvodnými mierkami, bez väčšieho zásahu do samotnej tehlovej fasády. 

Do tejto schémy boli následne vkladané nové prvky, ktoré zanedbané priestory premenili na živé miesto. Najvýraznejším prvkom celého interiéru je plechový záves. Výrez z existujúcej konštrukcie v jadre vytvoril priestor pre úplne nový ortogonálny objem, vnímateľný v interiéri aj exteriéri. Ten podporuje priemyselnú atmosféru objektu a zároveň slúži aj ako funkčný prvok, ktorý priestor člení na niekoľko menších častí. „Jedným silným, no zároveň elegantným gestom – „Cortain“ – vytvárame zadnú stenu surových, nedokončených pracovných priestorov vo vnútri a novú siluetu smerom k mestu,” ozrejmili svoj zámer autori návrhu.

Dôležitou súčasťou developmentu je aj vytvorenie podzemného parkoviska, ktoré sa po novom nachádza pod objektom bývalého skladu, v časti, ktorá bola od komunitných priestorov oddelená práve spomínaným plechovým prvkom. Jeho kapacita je 175 áut a bicyklov a rozprestiera sa na piatich podzemných podlažiach. Vďaka tomuto dômyselnému zoskupeniu všetkej mobility v rámci jedného objektu ostáva celá štvrť pešia, čo pomohlo k vytvoreniu naozaj kvalitných verejných priestorov v celej oblasti.  

Transformácia budovy bývalého železničého skladu na nové komunitné centrum je výnimočná hneď z niekoľkých dôvodov. Autori projektu sa rozhodli okrem samotnej fasády budovy ponechať aj pôvodné interiérové prvky, ktoré tak budú užívateľom budovy naďalej pripomínať minulosť objektu. 

Najvýraznejším zásahom do dispozičného aj funkčného riešenia budovy, a zároveň aj najdôležitejším prvkom celého návrhu, je však nová plechová konštrukcia. Jej vložením do existujúceho objemu vznikol v pôdoryse výrez, ktorý architekti následne využili pre umiestnenie podzemného parkoviska. To má slúžiť všetkým obyvateľom obytnej štvrte a dopomôcť tak k jej transformácii na pešiu časť mesta. Vďaka tomuto projektu mohli byť následne zrenovované aj verejné priestory okolí budovy. 

 

(studioninedots.nl, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube